woensdag 9 december 2015

Examenperiode: stress voor de kinderen én voor de ouders

We zitten volop in de examenperiode ten Huize Miss Milla en dat zullen we geweten hebben. Pfff... vroeger - toen ik zelf nog studeerde - vond ik dit al de rottigste periode van het jaar, maar nu als mama van drie kinderen waarvan er twee examens hebben, is het ook verre van aangenaam.




Mijn twee oudste kinderen zeggen dat ze helemaal geen last hebben van stress tijdens de examens. Ik daarentegen...
Voor de oudste zoon is het al snel goed genoeg. Eén van zijn gevleugelde uitspraken is dan ook: 'Denk je nu echt dat ze me later op een sollicitatiegesprek gaan vragen hoeveel punten ik op aardrijkskunde had in het vijfde middelbaar?' Tja, daar heeft hij een punt natuurlijk...
Zoonlief kan best goed studeren en zou, denk ik, veel hogere punten kunnen halen.  Voor hem hem is 'erdoor' echter al meer dan voldoende. Ik kan natuurlijk moeilijk met een pistool naast hem gaan staan om hem te dwingen de hele dag met zijn neus in de boeken te hangen hé... Studeren moet hij zelf willen en zelf doen. Toch geeft zijn houding mij stress, best veel stress zelfs.

Dochterlief is heel anders op dat gebied, zij haalt het liefste heel goede punten. Ze studeert vrij veel (voor een twaalfjarige) en meestal komt ze dan ook thuis met een goed rapport. Het enige probleem is dat ons juffrouwtje nog niet echt zelfstandig kan studeren en dat ik haar veel moet helpen en ondervragen. Nu doe ik dat met plezier natuurlijk... alleen loopt er hier nog een klein kereltje van vijf rond die ook heel graag aandacht wil. En laat multitasken nu net iets zijn waar ik heel slecht in ben. Van multitasken raak ik al snel erg overprikkeld en rotslecht gezind. Klopt het überhaupt wel dat wij vrouwen goed zijn in multitasken zoals je het zo vaak leest in de 'boekjes'? Ik geloof er eerlijk gezegd niets van, ik kan het niet in ieder geval!

Gisteren had ik mijn handen weer vol met het ondervragen van de dochter. (Zoontje had ik voor de tv geparkeerd met Netflix als babysit.) Dochterlief was in de namiddag (want dan hebben ze vrij tijdens de examens) in school gebleven om daar te studeren. Dit was echter geen groot succes geweest. Het eerste uur was er toezicht van een leerkracht die doodleuk tegen de kinderen had gezegd dat ze maximum twee vragen mochten stellen als ze iets niet begrepen van de leerstof. Dochterlief durfde dus bijgevolg helemaal geen vragen meer te stellen, zeker niet toen die leerkracht een ander meisje haar derde vraag niet meer wou beantwoorden. Als ik zoiets hoor word ik dus heel kwaad inwendig, echt razend. Ik wou een mail sturen naar de school hierover, maar dochter smeekte me om dit niet te doen. Ik wilde haar niet nog meer overstuur maken tijdens de examens, dus ik liet het dan maar zo...

We zijn 's avonds nog tot een uur of negen bezig geweest, maar toen ze bijna in slaap viel boven haar boeken heb ik haar gezegd dat ze moest gaan slapen. Vanmorgen stond de wekker op zes uur en toen heeft ze nog een uurtje verder gestudeerd. Ik vind deze periode best heftig voor tieners van amper twaalf.
Vroeger waren er ook voor de herfstvakantie en de paasvakantie examens. Bijgevolg moesten de kinderen een veel kleinere hoeveelheid leerstof verwerken. Nu zijn er enkel nog examens in december en juni. Nu moeten ze dus ineens de leefstof van een half schooljaar in hun bolletje krijgen. Dat is best zwaar voor kinderen die vorig jaar nota bene nog in de lagere school zaten. Gelukkig heeft dochterlief enkel examens van de hoofdvakken, de 'kleinere' vakken worden beoordeeld door middel van permanente evaluatie tijdens het schooljaar.

Ik zal in ieder geval blij zijn als deze periode weer voorbij is. Het lijkt wel alsof ik me er drukker in maak dan de kinderen. Alhoewel... dochterlief beweert geen stress te hebben, maar eigenlijk geloof ik daar toch niet zo veel van. Ze slaapt slecht en is heel snel geïrriteerd. Dat zijn toch symptomen van stress volgens mij.

Hebben jullie studerende kinderen in huis en is dat ook zo'n stressy periode voor het gezin?




13 opmerkingen:

  1. Ik neem aan dat je met examens de proefwerkweken bedoeld. Onze zoon is precies jouw zoon. En onze dochter die van jou met als enig verschil dat ik haar niet mag begeleiden. Ze zegt dat ze het op haar manier doet. Ze heeft hele goede cijfers gehaald dus ik laat het ook zo. Wat een verschil met zoonlief die ik nog steeds aan het handje moet houden en controleren of hij geleerd heeft.
    Zoonlief begint vrijdag aan zijn proefwerkweek en tot nu toe heeft hij dagelijks geleerd wat hij moest doen. Onze dochter heeft gewoon lessen tot volgende week vrijdag en dan vakantie. Zij heeft 4 proefwerkweken en 20 januari start al de tweede.
    Stress heb ik wel een beetje om zoonlief want die doet eindexamen in mei. Ik hoop van ganse harte dat hij slaagt en naar zijn geliefde mbo opleiding kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, in België noemen we proefwerken meestal examens.
    Ik hoop ook dat je zoon slaagt... komt vast goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier ook een kind dat eindexamen doet. Ze is er vrij relaxt onder. Scheikunde en Wiskunde zijn haar lastigste vakken, maar het komt goed. Zegt ze. ;-)
    Schoolkeuze is ook al gemaakt en aanmelding al de deur uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat studeren hebben wij allemaal achter de rug... en voor zover ik weet heb ik in die periode daar niet veel last van gehad... dat kwam pas toen ze gingen verder studeren... dat is nog veel erger... haha maak ik je al een beetje bang? ;-)
    Dat van die maximum 2 vragen snap ik volledig...sta maar eens een middagje in een studiezaal met 30 leerlingen die je meestal niet zelf in de klas hebt en dus ook niet kent... het zal wel zijn redenen hebben dat die leerkracht dat zei... Ik kan me zo voorstellen dat er tussen zitten die een spelletje maken van vragen stellen... handig dan moet je zelf niet te veel nadenken...en door zo'n "kwiebussen" wordt het daar dan een zottekeskot en kunnen de anderen die serieuze vragen hebben die dan ook niet meer stellen...
    Nog veel succes aan de kinderen met hun examens ...nog een kleine week en dan is het alweer vakantie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het probleem bij mijn dochter is vooral dat ze nog niet zo goed zelfstandig kan studeren, maar de overgang van de lagere school naar het middelbaar is ook niet niks hé. Ik hoop dat dat gaandeweg wat beter zal gaan.
      Wat betreft die leerkracht in de studie; Je hebt gelijk natuurlijk, alleen zei die leerkracht dat op een erg boze toon (volgens mijn dochter) en daardoor durfde ze geen vragen meer te stellen... De leerkracht die het tweede uur de studie begeleide was wel erg vriendelijk en geduldig.

      Verwijderen
  5. Hier ook een 12-jarige die nog niet de zelfstandigheid kan brengen.

    Nog even.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier een 12 jarige brugklasser die op de basisschool dus nooit iets deed thuis, alles ging vanzelf. Nu niet meer, en dat geeft zowel hem als mij stress. Ik wil eigenlijk alles voor hem gaan doen (vooral 's nachts lig ik Franse woordjes te repeteren..) , hij doet het liefst niks meer omdat hij de moed verloren is. Zucht... Gaat niet helemaal goed.

    Maar jullie onderwijssysteem is wel anders denk ik. Hier geen periodes van toetsen. Dat gaat eigenlijk het hele jaar door...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoal jij je zoon beschrijft, zo ging het dus ook met mijn oudste zoon. Nooit iets moeten doen in de lagere school en dan plots moeten studeren... Ik herken het helemaal: stress!!!! bij de kids en bij de mama's.
      Hier inderdaad wel toetsenperiodes met grote hoeveelheden leerstof die in één keer verwerkt moeten worden: dit is best pittig voor een twaalfjarige, mijn dochter moet echt nog leren zelfstandig te studeren.
      Op dit moment zitten we Frans te oefenen en het kind is écht doodop... ocharme.

      Verwijderen
  7. Ik leer wel loslaten, maar dat valt niet mee. Oudste (17) zit in 6vwo en haalde in zijn eerste toetsweek opeens slechte cijfers. Uiteindelijk blijkt de 'oorzaak' vitamine D en B12 tekort. Ook weer iets om mij als moeder schuldig aan te voelen ;-) In die periodes is er toch spanning in huis.
    Middelste (12) doet niets liever dan gamen en moet telkens aangesproken worden en ook dat geeft spanning.
    Als ik eerlijk ben geeft het mij telkens stress, ook de spreekbeurt, het werkstuk, de nieuwskring en boekbespreking van jongste (10).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, ik heb er twee. Maar examens hebben ze hier nu niet gelukkig. Wel zoekt de oudste een stageplek en is daarmee rijkelijk laat begonnen... Daar heb ik wel zorgen over.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geen examens, maar je opmerking over overprikkeling bij multitasking opende mijn ogen. Dát heb ik dus! En gelukkig ben ik daar niet alleen in.
    Succes deze periode!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik kan goed begrijpen dat die dingen je zorgen baren :(
    Dat zal wellicht pas over zijn eens ze hun diploma's hebben. Dan kan wellicht de stress van het vinden van een "vaste" job beginnen.

    Blij dat die periode al lang achter mij ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Altijd spannend die examens. Het is toch een hele mijlpaal wanneer je het goed volbrengt.

    BeantwoordenVerwijderen