zondag 19 juli 2015

De jacht is geopend!

Neen, niet op wild natuurlijk, maar wel op... vliegen!

Laat ik nu zelf zo'n watje zijn dat het niet over haar hart krijgt om die lastige insecten plat te kloppen. Ja, echt, ik durf dat dus niet. Ik ben eigenlijk doodsbang voor insecten: vooral voor spinnen, kevers, libellen (die grote 'helicopters' vind ik écht doodeng), maar ook een vlinder hoeft niet op mijn schouder te landen hoor.
Wel een nadeel natuurlijk als je graag in de tuin werkt, maar dan is het 'leven en laten leven'. Zie ik zo'n engerd, dan ga ik maar even elders aan de slag. Ik gebruik ook nooit insecticide in de tuin: volgens mij is dat echt vergif! Als mijn rozen worden opgevreten door de bladluizen behandel ik ze veel liever met een natuurlijk middeltje (gier van brandnetels bevoorbeeld), dan dat ik die viezigheid in het milieu verspreid. Ik kan me mateloos ergeren als ik de buurman weer eens naarstig in de weer zie met zijn vergifspuiter, vooral als de wind ook nog eens lekker onze kant op staat. Maar ja, wat doe je eraan?

Over kevers kan ik nog een pittig verhaaltje vertellen trouwens. Twee jaar geleden waren we op vakantie in Hongarije, en we brachten een bezoekje aan de prachtige stad Boedapest. Met drie kids in je kielzog is dat natuurlijk niet alles, en bovendien was het bloedheet die dag. We gingen dus even uitblazen op een terrasje. Ik had mega veel dorst en bestelde een cola light. Er zat zo'n zwart dik rietje in het flesje en ik nam een grote teug. Maar plots voelde ik iets kriebelen in mijn keel, een heel raar gevoel. Ik spuwde de cola uit, en wat trippelde er over het tafeltje? Jep, een zwarte kever (van een behoorlijk formaat nog wel). Bah! Ik voel het beest nog steeds kruipen in mijn keel als ik er aan terugdenk. En lachen dat die kinderen deden, lachen! Ik kon er dus absoluut niet mee lachen met mijn insectenfobie... jakkes! Sindsdien vertrouw ik drankjes met rietjes in niet meer. Nooit zal ik nog met een rietje drinken, je weet nooit wat voor een eng beest zich erin verschuilt.

Momenteel zitten er heel veel vliegen in de woonkamer. Van vliegen ben ik niet echt heel bang, maar ik vind ze wel lastig én vies. Vooral als ze het wagen om op je eten te gaan zitten (om er weet ik wat op te doen), vind ik dat een vreselijk onappetijtelijk zicht.
Gelukkig hebben we een hond in huis om komaf te maken met dit probleem. Normaal gezien is ons Fleurtje een hele luie hond. Ze kan heel de nacht slapen en dan 's morgens nog te lui zijn om haar kopje op te heffen als we opstaan.
Ze is ook pas weer schijndrachtig geweest en dan zit er hélemaal geen fut meer in, zelfs eten was haar teveel. Ocharme, het beestje... Maar nu is ze er gelukkig weer vanaf. En dan dacht ik al dat, wij vrouwen, last hadden van onze hormonen. Je moest eens weten wat zo'n hond doormaakt, die denkt dat zij een nest onbestaande pups moet opvoeden ;-)

Fleur is dus héél actief op dit moment, want zij ziet het als haar dagtaak om dat lastige ongedierte te bestrijden. Vorig jaar kreeg ze amper vliegen te pakken, maar oefening baart kunst: af en toe kan ze er nu al eentje te stekken nemen, en als beloning dan... oppeuzelen. Neen, dat is geen fraai gezicht hoor, zeker niet voor iemand als ik met een insectenfobie. Maar er zijn tegenwoordig zelfs mensen die van die zespotige krengen eten, dus het zal wel voedzaam zijn zeker? Fleur moet in ieder geval niet denken dat ze me na de jacht een likje mag komen geven, écht niet hoor viespeuk!


Maar al bij al is het toch een ecologische manier om van de vliegen af te komen, nietwaar?
Goed bezig Fleur, goed bezig klein monster!7 opmerkingen:

 1. Oohh wat een verhaal van die kever. Yek! Hier geen insecten angst maar vind het wel zielig om ze te doden. Dus laat ze. Vang ze. Zet ze uit. Of stuur inderdaad de hond er op af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spinnen, laat ik altijd vangen door mijn oudste zoon. Die vangt ze dan in een potje en zet ze buiten, ze doden vind ik veel te zielig, ook al ben ik er doodsbang van...
   Is jouw hond ook een vliegenvanger?

   Verwijderen
 2. Ik ben ook als de dood voor al die kriebelende wezens. En vliegen, bah. Die moet ik zelf dood meppen wegens geen hond :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben overal horren, dus het valt wel mee met vliegen en consorten. Ik ben niet bang van insecten, maar zal ze ook niet gauw doden. Liever vang ik ze en laat ik ze buiten verder leven. Alleen muggen, die mep ik van harte kapot :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een hekel aan vliegen omdat ze blind achter het stuur zitten. En aan muggen omdat ze mijn oren blijkbaar lekker vinden. Brrr.
  Echt wel een vieze ervaring met dat drankje. Voor mij geen zwarte rietjes meer, jek.
  Handig zo'n helper in huis. Zou mijn dochter wel leuk vinden wat spinnen betreft. Zij is er enorm bang van en ik wil ze niet dood doen :p

  BeantwoordenVerwijderen