woensdag 15 juli 2015

Nu ben ik het beu!!!

Ja, echt beu!!!
Wat is dat toch op Facebook tegenwoordig met die vieze filmpjes die ongevraagd op je tijdlijn verschijnen, en waarbij het net is alsof je zelf de viespeuk bent die ze erop zet.

Een week of twee geleden schrok ik me een hoedje toen ik toevallig op de tijdlijn van mijn tienerdochter terecht kwam en er een walgelijk beeld in de maag gesplitst kreeg. Ik zag dat zij, samen met zo goed als al haar klasgenootjes en vele andere Facebookvriendjes, getagd was in dit vieze plaatje (voor diegenen die niet vertrouwd zijn met FB: 'taggen' is iemands naam in een foto vermelden, zodat die foto ook op zijn/haar tijdlijn verschijnt).
Het leek erop dat deze link door één van haar klasgenootjes op FB was geplaatst en dat hij al die kinderen erin had getagd. 'Bah! Waarom zou een 12-jarige nu zo iets doen? Waar gaat de wereld naartoe?' dacht ik moedeloos bij mezelf.
Onmiddellijk riep ik dochterlief ter orde en vroeg ik haar waarom die klasgenoot zo iets walgelijks in godsnaam zou posten. Ze bleek oprecht van niets te weten, gelukkig! Eigenlijk is ze helemaal niet zo actief of FB of andere social media.

Grote puberzoon dan maar om raad gevraagd, want die weet nogal veel van dat soort zaken. Hij wist onmiddellijk waar het om ging; 'Mama' zei hij 'die jongen heeft dat helemaal niet op zijn tijdlijn gepost en er zeker zijn vrienden niet in getagd, dat is een virus!'
'Hoe komt dat ding dan op zijn tijdlijn en op die van je zus, dat gebeurt toch niet zomaar?' vroeg ik mijn zoon. Ik ken nu eenmaal heel erg weinig van dat soort zaken, en toegeven, ik ben er ook best wel naïef in.
'Simpel hé mama, hij heeft nietsvermoedend op die link geklikt en dan doet het virus de rest: het nestelt zich op zijn tijdlijn en tagt lekker al zijn vrienden. Vervolgens klikken er weer mensen op die link en zo gaat dat maar door en door...'
Die jongen heeft dus - waarschijnlijk uit nieuwsgierigheid -  op dat vieze filmpje geklikt (maar welke puber doet dat nu niet af en toe), maar zeker niet met de bedoeling om het te verspreiden, laat staan op zijn tijdlijn te plaatsen en anderen erin te taggen. Hij zou wel gek zijn...

Een tijdje geleden zag ik ook al zo een degoutante foto passeren op FB. Het was het beeld van een hand die die is weggevreten door een nieuwe mysterieuze ziekte die zogezegd voorkomt in Europa en al duizenden levens eiste. Ja, dat staat er dan bij de foto, maar die is vals natuurlijk. In werkelijkheid is er uiteraard geen sprake van die nieuwe ziekte (dan hadden we dat allang wel op het nieuws gezien). Het is gewoon een gephotoshopte foto van een bloem op een hand, maar het ziet er wel vréselijk vies uit. De bedoeling is natuurlijk hier ook dat je nietsvermoedend uit nieuwgierigheid op die link klikt en op die manier proberen ze dan aan je gegevens te geraken om je op te lichten. De link verspreid zich dan ook weer verder op de bovengenoemde manier op zoek naar altijd maar meer en meer slachtoffers. Niet op kikken dus! En als je het per ongeluk toch zou hebben gedaan: onmiddellijk je paswoord op FB wijzigen, de link verwijderen en rapporteren aan FB. (Klik HIER voor mee info over dit soort virussen)

Daarstraks had ik weer prijs hoor. Ik keek op mijn tijdlijn en wat zag ik daar: beikes, nu was het pas echt een gore foto. Bah, bah, bah... Ik heb hem direct verwijderd en gerapporteerd aan FB. Maar wat ik me nu afvraag: kunnen ze bij FB zelf hier nu echt niets aan doen, want het wordt een echte plaag.
Ons volledig bespioneren kunnen ze wel bij FB en ons gericht reclames sturen naargelang de websites die we bezoeken, dat kunnen ze ook. Waarom kunnen ze dan niets ondernemen tegen al die irritante virussen, want het is echt geen marginaal verschijnsel meer, je komt ze tegenwoordig bijna dagelijks tegen.

Kwamen jullie dit soort walgelijke foto's  of filmpjes al tegen op Facebook en wisten jullie wat het was?16 opmerkingen:

 1. Ik gebruik facebool regelmatig. 1 keer getagd in een virus, maar dat ging over zonnebrillen kopen. Verder nooit last.
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt dat taggen uitzetten. Even bij de instellingen van FB zoeken. Daarna kunnen mensen je nog wel taggen maar krijg je eerst een verzoek om toestemming. Dan kan het dus nooit zonder jouw toestemming op je tijdlijn geplaatst worden.
  Mensen zullen altijd blijven zoeken naar manieren om virussen te verspreiden, en sommige mensen klikken nu eenmaal op die gekke filmpjes (nieuwsgierigheid wint het toch vaak). Je kunt je er maar het beste zo veel mogelijk tegen wapenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er gelukkig nog geen last van gehad. Maar goewd om te weten dat het geberut (en wat er aan te doen!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei, neen, nog niet meegemaakt, gelukkig. Ben wel blij dat ik dit nu weet, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog nooit gehad. Inderdaad goed om te weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Waarom kunnen ze dan niets ondernemen tegen al die irritante virussen, want het is echt geen marginaal verschijnsel meer, je komt ze tegenwoordig bijna dagelijks tegen."

  Héél simpel antwoord op je vraag: het brengt hun gewoon géén geld en kost alleen maar geld.

  Vergeet niet dat FB géén liefdadigheidsinstelling is hé!
  Ik ben telkens blij als ik dat soort dingen lees dat ik dat niet heb...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar heb je zeker een punt! Soms wil ik het ook gewoon afschaffen, je verspeelt vaak ook zoveel tijd met dat FB-gedoe.
   Daarstraks had mijn zoon weer prijs met een vies plaatje op zijn tijdlijn...

   Verwijderen
  2. Een ander nadeel aan FB lijkt me dat mensen hun gezond verstand erbij lijken te verliezen, velen posten er alles op en vergeten dat de hele wereld het kan zien... ook je werkgever.

   Verwijderen
 7. Gelukkig heb ik geen FB meer en daar ben ik heel blij mee.
  Je verdoet er inderdaad ook nog eens veel tijd mee als je daar eenmaal zit .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad, ik ben er nooit mee begonnen uit principe, omdat ik 's avonds geen uren voor mijn pc wilde zitten, maar andere dingen wilde doen.

   Verwijderen
 8. Dit fenomeen kende ik niet. En als ik het zo lees, hoop ik maar dat dit zo blijft. Wat vervelend zeg!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nooit op iets klikken dat er vreemd uitziet. Zelf heb ik één keer een probleem gehad via een vriend, maar het is snel opgelost geraakt. Ik klik dus nooit meer ergens op als ik niet zeker weet dat het ok is. En ik heb mijn instellingen aangepast zodat ik toestemming moet geven als ik getagd ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Inderdaad vervelend die zaken. Zoals hier reeds gezegd, taggen uitschakelen en vrienden aanmoedigen niet om dergelijke dingen te klikken.

  BeantwoordenVerwijderen