vrijdag 25 september 2015

Kleinschaligheid doet leven!

Onze kleuter wordt volgende maand vijf! Ik weet het, het is een vreselijk cliché maar de tijd vliegt. Nog één (school)jaartje mag hij kleuteren en dan moet hij naar de GROTE school.
We hebben het geluk dat onze jongste in een heel lief, klein en geborgen dorpsschooltje zit. Amper twintig kleuters zijn er momenteel, in de hele school welteverstaan. En de juffen zijn er enorm betrokken, bekwaam en lief. Een heel hecht klein team, waar onze kleuter zich direct erg welkom voelde.
Een unicum is het wel zo'n schooltje tegenwoordig, in een wereld waar alles grootschalig moet zijn.

Begin vorig schooljaar voelde ons zoontje - hij zat toen in de tweede kleuterklas in een andere (grote) school - zich helemaal niet goed in zijn vel. Hij ging met tegenzin naar school en verzon uitvluchten om niet te moeten gaan in de trant van:  'Mama, ik ben ziek. Voel maar aan mijn voorhoofd, het heeft warm. Ik kan niet naar school dan hé, mama.' Als ik hem na school ophaalde zat hij steevast te huilen op de schoot van een juf, helemaal overstuur. Een paar keer was zijn gezichtje helemaal opengekrabd of zei de juf me dat hij een ander kindje had geduwd.

Elke dag opnieuw brak mijn hart. Zo kon dit toch niet blijven duren. Na enkele gesprekken met de school en met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) besloot ik mijn zoontje van school te veranderen, het was toen begin oktober. We vonden een prachtig dorpsschooltje, hier vlakbij. Toegeven, de infrastructuur is er niet van de nieuwste, maar nu we inmiddels een jaar verder zijn kan ik alleen maar super blij en dankbaar zijn dat we er terecht konden.

Al reeds van de eerste week in dat nieuwe schooltje bloeide mijn zoontje open en ging hij zelfs terug met plezier naar school. Wat een verschil!
Ik wil hiermee zeker niet zeggen, dat die andere - grote - school niet goed was. Mijn twee oudsten zaten er ook tenslotte en zij deden het daar prima. Maar voor sommige kinderen is een speelplaats met honderden kinderen en een klas met 24 klasgenootjes gewoon teveel. Mijn jongste zoontje is zo'n kind. En vooraleer een kind zich kan ontwikkelen moet het zich goed in zijn vel voelen.

Het wordt een uitdaging om voor volgend schooljaar een lagere school te vinden die ook die kleinschaligheid en geborgenheid kan bieden. Jammer genoeg zijn kleine schooltjes met kleine klasjes tegenwoordig erg uitzonderlijk. Er zijn zelfs in sommige scholen enorme wachtlijsten.

Wat ga ik dit kleine schooltje - waar ik alle juffen ken - missen volgend jaar. Ik geniet van elke dag dat ik mijn zoontje er lachend afzet. Wat ga ik ook die zorgeloze kleuterleeftijd missen, want vanaf volgend schooljaar moet er veel meer dan nu: lezen, schrijven, rekenen,... en ook huistaken maken.

Maar hé, misschien moet ik niet teveel vooruitlopen op de zaken, ze zeggen toch altijd dat je in het nu moet leven! En NU geniet ik van je eindeloze fantasie, van je knuffels en van de heerlijke uitspraken die je doet, mijn lieve kleuter. Ik hoop dat ik nooit vergeet hoe je was als kleuter en wat je zei, daarom dit lijstje met enkele van je liefste uitspraken:

 • 'Mama, kijk de bomen dansen!' zeg je als het hard waait en de bomen wiegen in de wind.
 • 'Ik houd van alle kleuren mama én ook van jou', zeg je als we samen in een boekje kijken.
 • 'Zit er dan een kraantje in die wolken?' vraag je als ik zeg dat het gaat regenen omdat de lucht donker kleurt.
 • 'Ik ga met jou trouwen mama, want jij bent mijn beste vriend', zeg je me bijna elke dag.
 • 'Is Violetta naar de hemel gevlogen met haar vleugeltjes?' vraag je als ik je zeg dat onze kip dood is.
 • 'Waarom zijn er nu geen dino's meer? Zijn ze allemaal bevroren?' vraag je als we een museum bezoeken.
 • 'Zit er in de maan ook vuur zoals in de zon en geeft ze daarom licht?', vraagt je als we naar de heldere volle maan kijken.Volgende maand word je vijf mijn lief mannetje, en dan krijg je een heel mooi feestje en nodigen we al je vriendjes uit, want je wordt tenslotte maar een keertje vijf!Ik zou het super vinden als jullie me ook volgen op Facebook, Instagram en Pinterest!!17 opmerkingen:

 1. Hier zit de jongsten ook in een wijkschooltje, alleen de kleutertjes. De 2 oudsten hebben er ook gezeten , ze hebben er de kleutertijd van hun leven gehad.
  Ze hebben er zelfs een grote tuin,krijgen soms les buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zalig hé, zulke schooltjes. Jammer genoeg hier ook enkel voor de kleuters, voor de lagere school moeten de kinderen naar een andere school.

   Verwijderen
  2. Dat is hier ook, maar aan de hoofdschool is er ook een kleuterschool. Toch verkies ik de wijkschool. Moet wel 2 verschillende scholen doen, maar heb het er voor over.

   Verwijderen
  3. Ja, zo denk ik er ook over! Het is zo belangrijk voor een kind om zich goed te voelen op school.

   Verwijderen
 2. Oh, wat heerlijk nog zo'n klein kleutertje in huis. En veiligheid op school is heel belangrijk natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naar zo een mini schooltje zijn twee van onze kinderen ook geweest. Amper 20 kindjes (en maar 2 juffen) en op een Begijnhof. Helaas sloot het schooltje en maakten ze er een parking van. Het was geweldig. Nu woon ik vlakbij 2 grotere scholen, maar ik heb toch voor een school verderop gekozen. In een dorp. Amper 150 leerlingen in de hele school. Onze Niels zit in het derde leerjaar met 14 ! Dat vind ik zelf veel fijner. De ouders kennen elkaar nog een beetje :-).
  Ons Liesje wordt ook vijf in oktober. Heerlijke leeftijd hé. Nog net niet groot, nog knuffelbaar en schattig, ....

  Fijn weekend, Sandra van Gekwek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach, wat een lieve uitspraken van jouw mannetje. Geniet lekker van zijn knuffeltjes ;-)
  Alvast van harte!

  Hier in het dorp is het schooltje waar mijn jongste nog zit ook klein. Heerlijk...iedereen kent iedereen. Bijna alle kinderen , van groep 1 t/m groep 8, zijn bekend....en toch gaan ze lekker met de tijd mee. Ik ben dik tevreden. Alleen gaat ook hij na dit jaar van de basisschool af...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aaah, lief stukje over je zoon. En leuke uitspraken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aaaaah wat schattig!! Geniet nog lekker van hem!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach, wat lief. Alle clichés zijn waar. De tijd gaat zo snel, je weet het wel, je moet het koesteren, maar kleuters zijn ook veeleisend. Goed dat je het opgeschreven hebt.
  Ik vind het ook belangrijk dat er zowel grote als kleine scholen blijven. Niet alleen zodat de kinderen een keus hebben, maar dat personeel ook kan kiezen waar het wil werken.
  Wat goed trouwens dat je je zoontje overgeplaatst hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn dat je deze school gevonden hebt en dat hij zo floreert!
  Zelfs de jongste wordt groter en dat moet ook. Onze derde (en ons kadootje) mag klein en dichtbij blijven, maar is al 10.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat zijn ze dan al groot he, in vergelijking met een jaar terug. Hier ook onlangs een vijfde verjaardag gevierd en ook al worden ze snel groot, af en toe zijn ze ook nog heerlijk knuffelbaar klein :-) Fijn dat hij het zo getroffen heeft op school (en jullie!) hier merk ik ook dat een goede juf die het kind goed aanvoelt zo belangrijk is. Als ze het leuk vinden op school is het thuis ook leuker, want dan hoeft er minder afgereageerd te worden. Succes met je zoektocht voor volgend jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk zo'n vijfjarige met zulke schattige uitspraken.
  Ik kan het me als de dag van gisteren herinneren dat die van mij zo oud waren. Het is een heerlijke leeftijd zeker ook voor moeders :)
  Mijn jongste wilde ook altijd met me trouwen later.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een vragen kan hij toch stellen :-)

  BeantwoordenVerwijderen