maandag 28 september 2015

De gulden middenweg dan maar?

De laatste tijd lees en hoor ik heel veel over mensen die brood, pasta, aardappelen... hebben afgezworen. Kortom, ze volgen een koolhydraat-arm dieet en zijn daar reuze enthousiast over. Stuk voor stuk zeggen ze zich veel energieker en gezonder te voelen en bovendien bereiken ze zeer snel hun ideale gewicht op deze manier. Ik heb het ook wel eens geprobeerd, maar ik vond het helemaal niet zo simpel: je moet véél andere dingen eten om niet met honger te blijven zitten. Maar wat moet je dan eten ter vervanging van je dagelijkse sneetjes brood? Groenten? Noten? Paddestoelen? Ik weet het niet zo goed. Waarschijnlijk had ik me niet voldoende voorbereid, want wegens een aantal dagen te hebben rondgelopen met een knorrende maag hield ik het snel voor bekeken.

Vroeger ging ik ervan uit dat je 'snelle' suikers (koekjes, wit brood, chocolade,...) had die je zoveel mogelijk moest vermijden en 'trage' suikers (volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta,...) die je met mate ongestraft kon consumeren. Ik stel het hier nu uiteraard heel simplistisch voor en ik zou van mezelf nooit durven beweren dat ik een kenner ben van de voedingsleer... maar sta me toe toch op te merken dat de term 'gezonde voeding' heel wat onduidelijkheid oproept de laatste tijd.

Moeten we nu koolhydraat-arm eten? Of eiwitrijk? Veganistisch of vegetarisch? Veel (goede) vetten consumeren of juist vetten zoveel mogelijk vermijden? Kunnen we nog vis eten of worden we dan vergiftigd? Hoeveel stukken fruit mag je per dag consumeren, want in fruit zitten toch ook suikers? En hoe zit het met de zogenaamde 'superfoods'?

Help!!! Ik weet het niet meer. Ik wil wel gezond eten maar hoe doe ik dat anno 2015?

Omdat ik blijkbaar niet het karakter heb om koolhydraat-arm te eten en geen zin heb in ingewikkelde diëten (wat haat ik dat woord trouwens) houd ik het dus maar gewoon op 'eten waarvan ik denk dat het goed is':

 • Veel fruit en groenten.
 • Geen vlees (eet ik al 20 jaar niet meer), wel 2 maal per week een stukje vette vis en vleesvervangers zoals quorn en tofu.
 • Volkorenbrood, volkorenpasta en bruine rijst.
 • Zo min mogelijk (doelstelling géén) snoep, koeken, chocolade, chips,...
 • Minderen met koffie (dat is nog het moeilijkste voor mij) en meer thee, soep en water drinken.
 • Magere yoghurt.
 • Olijfolie en kokosolie.
 • Noten.
 • Meer bewegen: pak die fiets Miss Milla!!


Ik ben intussen een klein weekje bezig met mijn gezondere levensstijl en ik kan jullie het heuglijke nieuws melden dat de weegschaal al één hele kilo minder aangeeft! 
Mijn inspanningen om niet te snoepen en min of meer gezond te eten worden beloond.
Een aantal maanden geleden deed ik ook al eens een poging tot een gezondere levensstijl, maar toen kwam ik juist bij! Ik wilde het blijkbaar té goed doen en vergat dat al die fruitige lekkere smoothies  best veel calorieën bevatten. Nu pak ik het gematigder aan, we zullen wel zien of dat werkt. Het is in ieder geval mijn bedoeling om het lang (voorgoed!) vol te houden en dat lukt mij niet als het ingewikkeld of extreem is.
Mijn doelstelling is om terug in mij skinny jeans te raken, maar vooral om mij fitter en energieker te voelen. 

Wat doen jullie om een gezond gewicht te behouden?


Ik zou het super vinden als jullie me ook volgen op Facebook, Instagram en Pinterest!!


33 opmerkingen:

 1. Euhh.. dat wil je écht niet weten ;o)

  Ik vraag me alleen af waarom je magere yoghurt zou willen nemen? Ik zou - als ik het kon verdragen - toch echt voor de volle variant gaan. Zo puur mogelijk. Verder denk ik dat je een mooi streven hebt. Het belangrijkste is dat je luistert naar je eigen lichaam. Dát is gezonde eten. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is volle yoghurt beter? Daar had ik nooit bij stil gestaan. Vroeger werd ons altijd ingeprent dat we voor de magere versie moesten gaan... Volle yoghurt is in ieder geval véél lekkerder en voller van smaak. Dus ik ga luisteren naar je raad!

   En euhh... ik wil het wél weten hoor ;-)

   Verwijderen
  2. Ja dat viel me inderdaad ook op, waarom magere yoghurt? Vult minder en dan ga je toch weer wat anders eten. Verder eet ik ongeveer hetzelfde als jij alleen dat twee keer per week vis wil ik nog wel eens vergeten....sterker nog dat red ik bijna nooit. Wel wat minder brood dan voorheen en in de plaats daarvan roggecrackers en roggebrood, ik heb het idee dat ik dat beter verdraag. Ik slik wel aanvullend visolie en andere supplementen. Ik voel me er goed bij.

   Verwijderen
 2. Ik stap iedere dag op de weegschaal. Zodra er iets aankomt doe ik er meteen iets aan al is het 500 gr.
  Stoppen met wat dan ook doe ik meestal in stappen. Zo stopte ik 30 jaar geleden met kalsf en lamsvlees. Zo zielig die baby's opeten, na wat jaren gestopt met al t vlees van zoogdieren, nog wel kip en kalkoen en na weer jaren ook daarmee gestopt. Ik eet wel vis.
  Stoppen met geraffineerde suikers leek me vreselijk maar ik deed het op aanraden van othomoleculaire arts. Na 4 weken gebeurde er soort wonderen, echt, mijn angsten en fobieën werden steeds minder, heb ook nooit meer een angstaanval gehad sinds die tijd. Gebruikte wel fruitsuikers maar ook daarmee gestopt sinds 2 maanden geloof ik. Voelt ook goed. Heel af en toe, eens in de maand of nog minder neem ik wel iets heel verbodens als appeltaart met slagroom of dessert in restaurant.
  Dit is mijn manier om mijn leefwijze te veranderen.
  Ik eet nu wel gezond maar nog wel aardappelen enz en ik eet teveel.
  Ik kom niet aan maar val ook niet af en dat is balen.
  Nou ja sinds geen fruitsuiker meer 2 kilo.
  Zou er graag zeker nog 4 kwijtwillen.
  Ik zou als ik jou was gewoon van alles wat minder, dus die pasta en zo en meer groente.
  Niet dat hele strenge.
  Zie om me heen dat het bij vele gewoon maar een tijdje lukt.
  fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn te horen dat jij zo'n groot resultaat had door te stoppen met geraffineerde suikers. Dat geeft me moed!

   Verwijderen
  2. Ik voel ook gewoon aan mijn lichaam dat die snelle suikers heel slecht voor me zijn.

   Verwijderen
 3. Als ik gluten kon verdragen, at ik zeker brood! Want... in twee of drie lekkere volkorenboterhammen met lekker, maar mager beleg zitten minder calorietjes dan in bijvoorbeeld een glutenvrije salade met geitenkaas en bacon, ik noem maar iets. Sinds ik geen gluten meer eet, ben ik juist aangekomen... Om gewicht te verliezen, moet je nu eenmaal meer verbranden dan innemen. Ik denk dat er helemaal niets mis is met het eten van brood, behalve als je daar niet tegen kunt. Meer groente is voor (bijna) iedereen goed. En ook ik denk dat de gulden middenweg het best is en tot blijvend resultaat leidt. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inderdaad geen gluten intolerantie, maar waarom eten tegenwoordig dan zoveel mensen geen brood meer? Het is tegenwoordig bijna 'fout' om nog brood te eten. Jij hebt geen keuze, maar ik ben blij dat je zegt dat er niets mis is met volkorenbrood eten als je het kan verdragen.

   Verwijderen
  2. Mensen laten brood weg 'dankzij' de hype, die door de media werd opgelegd. Nooit zomaar brood weglaten hoor! Wel de volkorenvariant ipv 'gewoon' tarwe- of witbrood nemen ivm de vezels. Als ik zou mogen, zou ik alle dagen brood eten, maar helaas, ook ik heb coeliakie oftewel glutenintolerantie.

   Verwijderen
  3. Dank je wel voor deze verduidelijking! Het lijkt me een hele opdracht om noodgedwongen te moeten eten zonder gluten (het zit volgens mij in heel veel voeding) omdat je lichaam het niet verdraagt. Ik prijs me gelukkig dat ik niet lijd aan coeliakie.

   Verwijderen
  4. Wel kort door de bocht om anderen van meelopen met een hype te betichten. Ook zonder gluten intolerantie kun je je beter voelen door minder koolhydraten of brood te eten. Ik doe zelf sinds 2009 aan koolhydraatarm eten met als resultaat 17kg minder. Veel gronte eten en niet zuinig zijn met eiwit en vet, vooral dat laatste is nodig om belangrijke vitamines op te nemen. Minder koolhydraten eten zorgt voor stabiele bloedsuikers dus minder eetbuien. Meer koolhydraten zorgt bij voor glucos schommelingen en eetbuien en dus gewichtstoename. Ik eet al een paar jaar dus geen brood en mis het niet, granen zijn niet per se nodig, zeker niet in de hoeveelheden die de westerse mens eet. Vezels kunnen prima uit groente en fruit worden gehaald eventueel met toevoeging van zaden. Olga

   Verwijderen
  5. Ik las wel eens een boek over het onderwerp en hierin werd havermout aangeprezen als mogelijk alternatief voor brood. Havermout zou heel veel gezondheidsvoordelen bieden. Eet jij ook havermout?

   Verwijderen
  6. Soms in de vorm van een crumble met bosvruchten, maar ik merk wel dat het erg veel koolhydraten zijn. Lijnzaad muffins voldoet mij beter. Zoek maar eens op muffin in a minute, die maak ik met fijn gemalen lijnzaad. Erg lekker, kan hartig of zoet en gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Olga

   Verwijderen
 4. Als je zeker wil weten wat je lichaam kan verdragen zou ik je aanraden om eens een "SCIO-INDIGO Quantum Biofeedback" te laten doen.
  Ik had laten doen bij mijn middelste zoon, hij had soms last van eczeem . Van bepaalde dingen wisten we al dat hij er gevoelig voor was. Kregen we daar een lijst met nog andere dingen. Hij moest een bepaald voedingsschema volgen een 3-tal maand. En naar de osteopaat die de methode van Gesret toepast. Deze man zei ons ook groenten van de nachtschade-gewassen zoals aardappelen, aubergine, paprika tomaat, ... zijn wel lekker maar eigenlijk niet zo gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog nooit van gehoord... ga ik dadelijk eens googelen.
   Tja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen hoor: zwarte nachtschade is erg giftig en onrijpe aardappelen zijn dat ook. Ik kan goed aannemen dat dat voor sommige mensen problemen kan geven.

   Verwijderen
  2. Volgens de osteopaat, zijn deze niet zo goed voor de darmen en slagen ze de afvalstoffen op in het lichaam ipv af te voeren.

   Verwijderen
 5. Ik zit deze berichten net te lezen...en vraag mij af...hebben jullie deze vannacht (vanochtend vroeg) geplaatst? geheel onbelangrijk maar ik vraag het mij toch af haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen, ik denk dat ik mijn tijdsinstelling moet aanpassen ;-)
   Desalniettemin, ben ik vaak voor dag en dauw wakker en dan durf ik al wel eens een blog te typen. Maar niet vandaag...

   Verwijderen
 6. Met gezond verstand: gezond eten (ook weer niet te weinig) en voldoende beweging.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik eet gezond maar met mate en ik gebruik geen suiker of zoetigheid.
  Alle die verschillende diëten zijn niet bij te houden en ze zijn allemaal maar beperkt in de mode.
  Als je iets kiest wat bij je past en wat je zelf lang vol kunt houden zonder tekorten dan ben je op de goede weg Milla :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jij bent - misschien zonder het zelf te weten - helemaal bij met de nieuwste trend! Want die heet 'intuïtief eten' en dat betekent niet meer of niet minder dan gewoon eten waarvan je voelt dat je lichaam er behoefte aan heeft. Eigenlijk is dat 'intuïtief eten' niets anders dan 'gewoon normaal eten'.

  Zelf probeer ik ook op de koolhydraten te letten en - ook al zitten er veel (natuurlijke) suikers in - liever fruit te eten dan snoep, gebakken en koekjes. Ik maak er alleen geen religie van. Ik denk dat het erop aankomt om gewoon je gezond verstand te gebruiken en er een beetje relaxt mee om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. oesps, ik heb geen gezond gewicht vrees ik ... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi even een test reaktie.had net een heel bericht naar je getypt en ineens was het foetsie!
  Groetjes erika.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nu doet hij het wel zie ik.ik was veel te zwaar was minstens 125 kilo.ik was er twee en half jaar geleden helemaal klaar mee.na een heleboel afval pogingen heb ik het dit keer anders aan gepakt en ben zestig kilo afgevallen.ik ben meer gaan bewegen en gezond gaan eten en nu kost dit me geen moeite meer.het is mijn nieuwe levensstijl geworden.als je tips wilt over wat ik eet en doe stuur me maar een berichtje hoor. Succes ermee! Groetjes erika.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, jij hebt wel heel veel resultaat geboekt met je nieuwe levensstijl. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je tips!

   Verwijderen
 12. Ik ben het helemaal met je eens. Soms lijkt helemaal niets meer gezond, iedereen is wel ergens helemaal op tegen... Dus doe gewoon, niet te veel, gevarieerd... Zonder koolhydraten overleef ik ook geen dag, geen idee hoe mensen dat doen. Dus doe ik net als jij. Dietiste heeft trouwens een soortgelijk schema in elkaar gedraaid. En mijn grootste struikelblok toch wel die snoep en snacks (die ik ga eten als ik te weinig brood/pasta mag...) Succes! Ik doe mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder moet doen waar die zich goed bij voelt. Wat voor de 1 goed is, is dat niet voor de ander. Koolhydraat arm eten betekent niet zonder koolhydraten, dan zou je allee maar onbewerkt vlees en vis kunnen eten... Het houdt in veel minder koolhydraten eten. Als je bedenkt dat een snee brood gelijk staat aan 10 suikerklontjes dat je lichaam moet verweken aan glucose en je dan ook nog pasta als warme hap neemt met groenten of tomatensaus. Dan krijg je op een dag heel veel granen binnen en daarmee een berg koolhydraten. Zolang je lichaam de kh moet verweken komt het niet toe aan het verbranden van vet en wordt het teveel aan koolhydraten juist opgeslagen als vetreserve.
   Ik sporte zelf jaren wel 4 keer intensief per week, puike conditie, maar wel veel te zwaar. Kh arm dieet deed de kilo's er af vliegen zelfs met minder vaak sporten. Olga

   Verwijderen
 13. Ik eet gezond, volgens mij, en ik ga elke dag hardlopen. Dat moet maar goed genoeg zijn!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. We eten volgens mij redelijk gezond, gaan in de weekenden meestal voor forse wandelingen met het hele gezin. En ik probeer iedereen hier te voorzien van veel groente en fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Veel succes Milla.

  Gezond leren eten is de dag van vandaag inderdaad niet eenvoudig. Er zijn zoveel meningen en zoveel beweringen die elkaar tegenspreken. In de eerste plaats luister ik ook naar mijn eigen lichaam. Ik heb echter galreflux, dus luisteren is eerder eenvoudig, eet ik iets verkeerd dan gaat mijn lichaam er vanuit dat ik een lesje nodig heb ;)
  Suikers zijn een mooi begin, één van de redenen waarom ik begonnen ben met het bakken van mijn eigen koeken. Ik heb om de twee uur eten nodig en die snelle snacks braken me vaak zuur op.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Op youtube kun je de docu Forks over Knifes zien. Weer een heel andere benadering van voeding en gezondheid en het spreekt me meer aan dan paleo. Bij Forks over Knives ga je juist veel gezonde koolhydraten eten, weinig vet en plantaardig.

  BeantwoordenVerwijderen