dinsdag 10 februari 2015

Kipjes: de voor- en nadelen

Sinds we kipjes hebben is het probleem van de 'voedselverspilling' hier opgelost. Ik sta er nog steeds van versteld welke hoeveelheden oud brood, groenteafval, graan,... die krielkipjes kunnen binnenspelen. Ze wegen amper 800 g,... ik vraag me oprecht af waar ze die bergen eten blijven steken, zonder moddervet te worden. Nu is een kip natuurlijk wel permanent aan het scharrelen, dit verklaart waarschijnlijk waarom ze een metabolisme hebben om jaloers op te zijn.


Het scheelt in ieder geval ontzettend veel in de hoeveelheid restafval die we hier hebben. Alles wat nog eetbaar is gaat naar de kipjes, en voor de aardappelschillen en het tuinafval hebben we onze (reuze) composthoop.

Nu wil ik wel even zeggen dat het houden van kipjes zeker niet alleen maar mooie kanten heeft hoor. Voor je er aan begint, kan je beter eventjes de voor- en nadelen op een rijtje zetten.
Ik ben dol op onze kipjes, maar om geld te besparen moet je er zeker geen in huis (ahum, in de tuin) halen!
Ze hebben al behoorlijk wat gekost aan dierenartsbezoekjes en ook hun huisvesting is natuurlijk niet gratis. Tel de prijs van een hok, een hek, bodemdekking en dergelijke maar eens samen... zoveel eieren kan een kip nooit leggen om die kosten terug te verdienen. Verder moet je uiteraard ook bijvoeren met graan (wat ook wel wat kost) en af en toe een vitaminekuurtje is nooit slecht om hun weerstand wat te versterken.

Niet dat ik dat allemaal erg vind hoor: besparen is nooit de reden voor mij geweest om deze beestjes te houden. Ik wil er alleen maar voor waarschuwen... teveel mensen beginnen aan dieren zonder zich op voorhand te bezinnen over de consequenties die dit met zich meebrengt, met alle nare gevolgen vandien.

Af en toe kan het ook gebeuren dat er een kipje sterft, ondanks alle goede zorgen... Da's helemaal niet leuk, want hoe je het draait of keert: hechten doe je je toch aan die diertjes. Ik in ieder geval wel.Wij hebben er vorig jaar spijtig genoeg twee verloren: Piep en Josefien.

Verder mag je ook niet vergeten dat kipjes élke dag verzorgd moeten worden (vers eten en proper water), ook in de winter wanneer het bitterkoud is. Ik geef grif toe dat het kippenhok schoonmaken wanneer het lekker warm is, veel minder lastig is dan wanneer je vingers er bijna af vriezen... Als het vriest moet je bovendien soms meerdere keren per dag voor ontdooid water zorgen.

Wanneer je aan kippen begint moet je er ook zeker van zijn dat je iemand kent die de verzorging op zich wilt nemen wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent.

Je ziet, er komt best wel wat bij kijken.
Ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ik, voor ik aan kipjes begon, eigenlijk ook héél veel nog niet wist: ik had nog nooit gehoord van bloedluizen bijvoorbeeld of van het 'snot' , en wist ik veel dat kippen zoveel uitwerpselen produceren (in hun eigen nest dan nog wel)... Ben je vies van een beetje kaka? Koop je dan een megadoos wegwerphandschoenen (zoals ik) of begin er maar gewoon niet aan!

Fleur en Violetta

Maar genoeg gezeurd over de nadelen nu: ik zou nog bijna vergeten te vertellen hoe leuk deze beestjes wel zijn.
's Morgens waan ik me een echte filmster als ik ze hun eten breng: ze lópen om tot bij mij te komen, met een enthousiasme waar ons Fleurtje (het hondenkind) zelfs voor moet onder doen...
Ze hebben ook elk hun eigen karaktertje:

 • Violetta: de knuffelkip. Ze is eigenlijk te goed voor deze wereld, en héél erg tam. Jammer genoeg is ze ook niet van de slimsten en ze laat ze (vaak letterlijk) de kaas van haar brood halen.
Violetta
 • Jasmijn: de leider. Zij is de dominantste en beslist wat er gebeurt in het kippenhok. Het is ook een ongelofelijke veelvraat en schrikt er niet voor terug om eksters die een graantje willen meepikken te verjagen.
 • Annabelle: de meeloper. Ze is vrij onderdanig en aanvaardt het gezag van Jasmijn. Waar Jasmijn is, is zij. 's Nachts kruipen ze samen, vermoedelijk voor de warmte.
Annabelle en Jasmijn

 • Pluizemieke: de opportunist. Eigenlijk idem als Annabelle, maar ze is minder onderdanig en doet vooral waar ze het meeste voordeel mee denkt te hebben.
Pluizemieke

Verder vind ik het voor de kinderen erg leuk en leerrijk om op te groeien met dieren. Mijn kleinste vindt het heerlijk om eitjes te kunnen rapen en weet ook waar ze vandaan komen (ja lach maar, vele kinderen denken dat die eitjes vanzelf in zo'n kartonnen doos terecht komen). Hopelijk breng ik mijn kinderen ook respect en liefde voor dieren bij, want wie wreed is voor dieren is dat meestal ook voor mensen...28 opmerkingen:

 1. Heerlijk, jouw kippenverhaal! Ik heb altijd kippen willen hebben, voor de gezelligheid, maar omdat we nogal eens niet thuis zijn heb ik er altijd vanaf gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is beter om er inderdaad eerst goed over na te denken, want als je veel weg bent is het moeilijk om kippen te houden. Tenzij je een hele goede buurman hebt of zo.

   Verwijderen
 2. We willen al heel lang kippen, maar zijn bang voor de vossen die nogal talrijk zijn in onze omgeving.
  Afgelopen zomer heb ik bij mijn broer en schoonzus kippen hard zien lopen en toen hebben ze mijn hart gestolen. Zo van, "wacht op mij", "mis ik iets", "ik ben er ook nog hoor"!
  Ik ga je bericht vanavond nog eens (rustig) lezen.
  Een collega had ooit Wyandotte kippen; ook zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vossen en marters zijn inderdaad een groot probleem voor wie kippen houdt. Ik sluit mijn kippen vaak op in hun nachthok als het donker wordt, maar af en toe durf ik het wel eens te vergeten. Gelukkig hebben we voorlopig nog geen ongenode gasten gehad.

   Verwijderen
 3. Wat een prachtige kip is die Violetta. Zelf hebben we ooit twee kippen gehad. Pleegzoon wou er absoluut twee, en had beloofd er te zullen voor zorgen. Want zelf ben ik niet echt een kippenfan. En je raadt het al, de kipjes kregen uiteindelijk alleen nog eten van ondergetekende. Slisse is overleden. Cesar is geadopteerd door een kipvriendelijk gezin ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem hier ook bijna héél de verzorging van de kippen op mij. Mijn man zegt altijd:'jij wou de kippen, dus jij zorgt er voor!' Gelukkig doe ik dat met plezier.
   Fijn dat jullie een goed adoptiegezin vonden voor Cezar! Leuke namen trouwens ;-)
   En ja, Violetta is een heel bijzondere kip. Vorig jaar is ze zo ziek geweest dat ik ze met de hand moest voeren... ik ben zo blij dat ze toen is blijven leven. Ze is zo lief.

   Verwijderen
 4. Onze oudste heeft 3 kippen in de tuin en die beesten worden totaal niet verzorgd. Ik denk dat ze hun eten maar zelf moeten zoeken en vinden in de tuin. Ze lopen vrij rond en als ze zin hebben om 'binnen' te zitten gaan ze gewoon terug naar hun hok. 'k Kan me ook niet voorstellen dat die beestjes elke dag vers water krijgen en of hun hok regelmatig wordt uitgekuist, is ook nog de vraag..... In elk geval moeten het sterke kippen zijn want dochterlief heeft ze al zeker 4 jaar.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga inderdaad nogal ver in de verzorging van mijn kipjes. Ik heb vorig jaar twee kipjes verloren en daarom hanteer ik nu een strikte hygiëne. Een van die kipjes had een inwendige schimmelinfectie en daarom zit de schrik er bij mij nu goed in... De eet- en drinkbakken reinig ik sindsdien ook regelmatig met detol.
   Als kippen vrij mogen rondlopen vinden ze inderdaad altijd wel voedsel. Bij mij mogen ze ook regelmatig op het gras, maar niet permanent omdat anders ons hondje Fleur ze constant zit op te jagen, en daar houden ze niet van. Ze zitten dus vaak in hun ren, die overigens wel ruim genoeg is, en zijn voor hun eten en drinken volledig van mij afhankelijk.

   Verwijderen
 5. Zo leuk die kippen van jou!
  Vooral Violetta en Pluizemieke zijn prachtig.
  Wat voor ras zijn die eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is Violetta een Baardkuifkriel en Pluizemieke een Zijdehoender, maar ik ben zeker geen kippenrassen kenner hoor...
   In het voorjaar zou ik er graag nog een afgedankte legkip willen adopteren, want ik heb nog wel plaats voor een vijfde kipje.

   Verwijderen
 6. Ondanks de vele redenen om niet aan kippen te beginnen, blijven het heerlijke dieren voor je erf. Vroeger hebben we allerlei soorten dieren gehad, konijnen, kanarie, eenden. Heel leuk en leerzaam.
  Ik zou best kippen willen hebben, maar manlief en ik werken allebei parttime en eigenlijk vind ik dat er iemand thuis moet zijn om voor de dieren te zorgen.

  Een varken, heb je daar trouwens wel eens aan gedacht? Varkens lusten echt alles, hele goeie opruimers. Dat zou ik ook ideaal vinden. Wel met het doel om 'm uiteindelijk op te eten, maar ik vermoed dat jij in dat stadium afhaakt.....:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je allebei parttime werkt kan het volgens mij prima hoor om kipjes te houden...
  Een varken, neen nog nooit aan gedacht om dat zelf te houden. Ik denk dat mijn man een crisis krijgt als ik daar over durf te beginnen. Naar het schijnt kunnen ze nochtans wel zo tam als een hond worden...
  En opeten, neen, dat is inderdaad een brug te ver voor mij ;-) Maar ik heb veel meer problemen met de massaproductie van dieren en met legbatterij-eieren, dan met mensen die een dier een goed leven gunnen voor ze het opeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En varkens zijn behalve erg leuk ook slopers. Ze hebben veel ruimte nodig en moet minimaal met zijn tweeen zijn dus is wel even wat anders dan kipjes houden. ;)

   Verwijderen
 8. Leuk hoor kippen. Mijn opa had ze vroeger in de achtertuin lopen. Daphne wil ook graag kippen, maar tot nu toe heb ik dat toch tegen weten te houden. Van mij hoeft het niet zo nodig haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet inderdaad nooit alleen dieren voor de kids houden, want dan draai je ook toch zelf voor op ;-)

   Verwijderen
 9. Oh, Violetta en Pluizemieke, die zouden zo mijn hart kunnen veroveren ;-) ! Als we er plaats voor zouden hebben, zou ik er ook houden maar in een tuintje van 6 op 10 is dat niet echt te doen. Ik zal mij dan maar troosten met jouw leuke kippenfoto's / verhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou wel kunnen in je tuin hoor... maar dan palmen ze waarschijnlijk ook het terras enzo in ;-)

   Verwijderen
 10. Ooooh wat ben ik jaloers op jouw kippetjes... Haha en die Violetta wat een schoonheid! Ooit heel ooit moet ik toch de echtgenoot kunnen overtuigen om ook kippetjes te houden... dat moet me toch ooit lukken! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Pluizemieke en Violetta met die pluizebol op hun hoofd, schattig. Amaai en Fleur en Violetta dat is aandoenlijk lief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hé, maar da's omdat Violetta erg tam en onderdanig is. De ander kipjes gaan rennen en dan denkt Fleur dat het een kudde schapen is die ze moet hoeden ;-)

   Verwijderen
 12. Mijn ouders hebben ook kippen, ze krijgen geen kuurtjes en al die gekkigheid. Enkel krijgen ze soms heel soms in de winter een papje met wat levertraan. Verder krijgen ze wel wat voer maar in verhouding zijn mijn ouders niet veel kwijt, ja de opstart van kippen houden is altijd even prijzig. Maar daarna vals alles heel erg mee.

  Ik hoop ze ook ooit in huis/tuin te mogen halen. Ik vind ze zo geweldig :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je maakt het inderdaad zo duur als je zelf wilt natuurlijk. Wij hadden vorig jaar de pech dat er twee heel erg ziek zijn geweest en dat heeft een behoorlijke duit aan dierenartskosten en medicatie gekost... jammer genoeg is er eentje toch nog gestorven. Violetta heeft het wel overleefd, en daar ben ik zo blij om. Dankzij onze dierenarts loopt ze nu nog lekker rond te scharrelen, maar jammer genoeg is een dierenarts niet gratis ;-)
   Veel plezier als je beslist kipjes te houden.

   Verwijderen
 13. We gaan binnenkort verhuizen in ons eerste eigen huisje, en hadden ook gedacht aan het houden van kippen.
  Gelukkig is de tuin vrij groot, dus de plaats is er wel,
  maar inderdaad, er komt zoveel meer bij kijken om dieren te houden!

  Grtjs
  CreAnka

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat klopt en daarom wou ik er eens over schrijven, want beestjes kunnen ook ziek worden of zo en dan schrikken veel mensen van de kosten.
   Groetjes, Miss Milla

   Verwijderen
 14. Prachtige kippen! Ik ben ook zot van die beesten, zou ze niet meer kunnen missen! :D

  BeantwoordenVerwijderen