dinsdag 24 maart 2015

Waarom telt voor sommigen toch altijd alleen dat vervloekte geld?

Miss Milla is boos, én gefrustreerd, én teleurgesteld. Godzijdank bestaat er op er op zo'n moment nog zoiets als een blog om even het hart te luchten.

Waar gaat het nu om? Wel, diegenen die hier regelmatig lezen weten dat ik van kipjes houd. Ik heb een voorliefde voor krielkipjes, en ik moet mezelf constant ter orde roepen om er geen nieuwtje bij te kopen.
Helaas is de kippenren momenteel niet groot genoeg om er meer dan een zestal in goede omstandigheden te houden. Volgens sommigen kunnen er op die oppervlakte rustig tien rondlopen, maar hier ben ik het niet mee eens.
Onze tuin is nochtans groot genoeg hoor, en de kipjes mogen elke dag een aantal uurtjes 'los' om te scharrelen in de tuin. Ik heb echter ook nog ons Fleurje, en zij is eveneens dol op de tuin, én op de kippen opjagen. Er is dus een soort beurtrol tussen de kippen en de hond voor het gebruik van de tuin. Ik hoop dat jullie nog een beetje kunnen volgen...
Ik heb mijn man wel (bijna) zover gekregen dat hij de kippenren gaat vergroten, maar voorlopig moeten we ons dus zo behelpen.


Aangezien ik nog maar vier kipjes had - vorig jaar hebben we Josefientje en Piep verloren - vond ik dat het tijd werd om er weer eentje of misschien wel twee bij te kopen. Ik wou er sowieso terug eentje van het ras Sebright, omdat ik dat heel erg leuke kipjes vind, en misschien dan ook nog een Kuifhoender erbij. Dit is een erg zachtaardig en tam ras.

Nu zondag gingen we dus naar een welbepaalde markt in H**st-op-den B*rgh, waar een aantal kramen staan met hele leuke kipjes. Mijn keuze was al snel gemaakt en even later reden we naar huis met twee kipjes in een kartonnen doos. Een Sebright en een Hollandse Kuifhoender. Het viel me wel op dat het kuifhoendertje erg rustig was, maar omdat het nogal een tam ras is, was ik niet direct gealarmeerd.
Ik had wel gezien dat enkele van de andere kipjes in die marktkraam nogal vuile oogjes hadden en dat beviel me niet. Eigenlijk had ik toen al moeten rechtsomkeer maken, en zéker geen kip kopen. Maar ze zagen er zo schattig uit, en ik kon niet weerstaan aan de verleiding. Anderen ook niet blijkbaar, want de kipjes gingen vlot van de hand. Vooral mensen met jonge kinderen zag ik kippen kopen.

Ik voorzag niet veel problemen met mijn andere vier kipjes thuis, want eigenlijk zijn ze allemaal redelijk zachtaardig. 's Avonds mochten onze twee nieuwtjes dus de rest vervoegen. Wanneer je nieuwe kippen in het donker bij de anderen plaatst verloopt alles meestal goed. Ze zijn 's nachts immers niet actief, en tegen de ochtend dan al wat gewend aan de geur van de nieuwkomers.

Maandagochtend ging ik direct naar mijn nieuwtjes kijken. Met het Sebrightje leek alles goed te gaan, maar de Kuifhoender kon amper nog op haar pootjes staan. Ik pakte haar op en wat zag ik onder haar kuif: een ontstoken oogje, een bek die een beetje openstond omdat ze amper nog kon ademen en vieze neusgaten waar afscheiding uitkwam... Dat had ik gisteren dus niet gezien. Logisch natuurlijk, want onder zo'n kuif zie je de ogen en de neusgaten bijna niet.

Onze zieke kip
Het Sebrightje

Het was me heel duidelijk dat ik snel zou moeten ingrijpen of deze kip zou het niet redden én vermoedelijk al mijn andere kipjes besmetten.
Toen ik een jaar geleden aan kippen begon was ik een echte leek, maar inmiddels heb ik véél bijgeleerd. Je moet zeker geen dierenarts zijn om te zien dat deze kip het 'snot' heeft, een bacteriële luchtweginfectie die erg besmettelijk is, en waar kippen aan kunnen sterven.

Gelukkig is er hier vlakbij een dierenarts waar ik direct terecht kon. Ons nieuwtje moet antibiotica krijgen, en ook de anderen moeten preventief behandeld worden. Alle eitjes moeten dus de komende weken weggegooid worden.Verder moet ik meermaals per dag de oogjes en neusgaten schoonmaken en behandelen met een zalfje. Maar hiermee is de kous niet af: ook dwangvoederen komt er aan te pas, want het beestje is te zwak om zelf te eten en te drinken.
Ik denk wel dat ze het gaat halen, want ik merk dat ze al wat begint aan te sterken en terug een beetje op haar pootjes kan staan.

Nu vraag ik me af: waarom, ... waarom in godsnaam verkopen die mensen doodzieke kippen? Je gaat me toch niet vertellen dat ze van niets wisten? Als kippen kweken en verkopen je beroep is, dan ken je toch de courante kippenziektes, nietwaar?
Denken die mensen nu enkel aan geldgewin op korte termijn? Waarschijnlijk was mijn kip niet het enige zieke exemplaar, gezien 'snot' een erg besmettelijke ziekte is. En trouwens, ik zag duidelijk dat andere kipjes ook vuile (waarschijnlijk) ontstoken oogjes hadden.

Ik kan me goed voorstellen dat een naïeve mama (was ik vorig jaar ook, haha) die voor het eerst een paar kipjes voor de kindjes koopt, niet zo snel zou handelen als ik. Tja, en wat gebeurt er dan? Kipjes dood, kindjes verdrietig, mama denkt: oei, wat een pech, ik heb vast wat fout gedaan, ik zal maar snel een paar nieuwe kipjes kopen bij die kraam... Weer meer dierenleed.

Moraal van het verhaal: 't Is een wijze les geweest voor mij! Net zoals ik nooit een hond zou kopen van iemand waar ik niets van weet, en waar ik niet zeker van ben dat hij zijn dieren wel goed verzorgd, zal ik ook nooit meer zomaar van eender wie een kip kopen.
Misschien moeten ze dat ook maar eens verbieden: het verkopen van pluimvee, konijntjes, cavia's,... op markten. Het zijn immers ook dieren die goed verzorgd moeten worden, net zoals honden en katten. Ook zij voelen pijn, en ook zij hebben recht op een goed leven. Op markten doen mensen trouwens ook veel te vaak aan impulsaankopen en da's nooit goed als het over dieren gaat...

En nog één ding moet me van het hart: o wee diegene die me nog eens zegt: 'Och, 't is toch maar een kip'. Ik sta niet in voor de gevolgen, iedereen is gewaarschuwd ;-)
25 opmerkingen:

 1. Dat is wel heel erg kwalijk. Ga je nog terug verhaal halen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen, ik denkt het niet. Ik vrees dat dat niet veel zin zal hebben. Ik koop in de toekomst in ieder geval nooit meer op een markt een kip.

   Verwijderen
  2. Toch denk ik dat je beter toch terug zou gaan om er iets van te zeggen. Als niemand het doet, wie doet het dan? Deze mensen komen er dan wel gemakkelijk mee weg vind ik. Misschien de dierenbescherming tippen over deze mensen?

   Verwijderen
  3. Ja, misschien moet ik dat inderdaad maar doen.

   Verwijderen
 2. Heel eerlijk gezegd vind ik je blogje een beetje hypocriet. Je vermoedt dat de kippen ziek zijn maar toch koop je er een. Je vindt dat het verkopen van dieren op markten verboden moet worden, maar zelf koop je ook een kip de markt. Ik geloof onmiddelijk dat je het allemaal goed bedoelt, ook gezien je snelle reactie met de dierenarts, maar doordat menden zoals jij zieke kippen op markten kopen, wordt het verkopen van zieke kippen op markten in stand gehouden. Kopen is goedkeuren.
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je eerlijke reactie, maar als je mijn blog aandachtig leest zal je merken dat ik toegeef dat ik wel besef dat ik hier verkeerd in was (ben ik dan hypocriet?). Ik weet dat heel veel mensen zich laten verleiden tot het kopen op markten, ja ook ik ook dus. Op het einde van mijn artikel schrijf ik duidelijk dat ik die fout niet meer zal maken in de toekomst. Ik schreef het blog net om mensen wakker te schudden!

   Verwijderen
 3. Ook ik word hier onvoorstelbaar kwaad om! Handel in dieren puur vanwege financieel gewin en zonder daarbij op het belang van het dier te letten, afschuwelijk! Ik hoop dan ook oprecht dat er nu echt heel snel een verbod komt op het verkopen van dieren op markten, tuincentra, bouwmarkten e.d. Hier horen dieren helemaal niet thuis. Omdat ik al langer bij je lees, weet ik dat je uit puur enthousiasme een kipje hebt gekocht op een plaats waar je dat nu niet meer zou doen. In noem dat niet hypocriet, maar een beetje ondoordacht. Je liet je hart spreken en niet je hoofd en dat is niet altijd verstandig... Positief hieraan is dat jij er alles aan zult doen om je kipje het leven te redden het een mooi leven te geven. In dat geval heb je juist een kipje gered! Succes en beterschap voor het zieke kipje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo is het inderdaad gegaan... Ik voel me schuldig omdat ik door daar een kip te kopen die handel mee in stand houd. Maar ik heb geleerd van mijn fout, en daarom wou ik er over schrijven. Misschien behoed ik zo iemand anders voor dezelfde ondoordachtzaamheid...
   Als ze het redt zal ze bij mij een mooi leven krijgen, daar doe ik alles voor.

   Verwijderen
 4. Wat jammer dat de kip ziek was. Ik kan mij best voorstellen dat je 'goedheid' iets doet waar je later van denkt, had ik dat maar niet gedaan. Dieren kopen is iets heel lastigs, want niet iedereen die op zo'n markt staat zal toch bewust de mensen iets slechts verkopen. Denk ik dan nog vrij naïef. Ik zal er ook niet kopen, maar dan ook totaal geen verstand van kippen. Alleen van honden, die we altijd bij bekende fokkers kopen en pas na diverse gesprekken. De kippen zullen het vast goed gaan krijgen en dat is natuurlijk heel fijn voor de kippen. Hopelijk heb je veel plezier van ze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ons hondje hebben wij ook bij een betrouwbare fokker gekocht, waar we verschillende keren op gesprek zijn geweest. Dat vond ik heel belangrijk.
   Wat betreft de kippen ben ik inderdaad naïef geweest. Ik heb er ook geen idee van in welke omstandigheden ze gehouden worden. Ik denk dat ik het me waarschijnlijk wat te rooskleurig heb voorgesteld...
   Het probleem bij kippen is ook dat ze pas laten zien dat ze ziek zijn als ze al bijna dood zijn en écht niet meer kunnen. Ik denk vanuit een soort overlevingsinstinct, want in de vrije natuur is een ziek dier uiteraard zeer kwetsbaar. Haar kuifje bedekt ook haar ogen, zodat ik niets in de gaten had.
   Ik snap wel niet dat zo'n kippenhandelaar het zo ver laat komen, heel zijn populatie is toch bedreigd als hij zieke dieren niet behandeld. En zo duur is een antibioticakuurtje toch ook niet. Echt vreselijk vind ik het.
   Ik ken overigens wel mensen die ook kippen hebben gekocht op diezelfde markt, en deze waren wel kerngezond.

   Verwijderen
 5. Ooo, Miss Milla... doet me zo hard aan onze laatste kipjes denken. Ik heb toen ook 2 kuifhoendertjes gekocht op de markt, nét dezelfde al de jouwe! En ze zijn ook allebei gestorven. Niet onmiddellijk, ik denk niet dat ik ze ziek gekocht heb, maar wel na een tijdje, aan de pokken (!!). Dat is ongeveer het meest vieze wat ik ooit al gezien heb. Arme beestjes. De medicijnen hebben niet mogen baten. Volgens mij worden de dieren die op markten verkocht worden geforceerd gekweekt, waardoor ze veel minder weerstand hebben. Sindsdien ga ik ook bij een erkende en gespecialiseerde kweker in de buurt, een betrouwbaar iemand. Hopelijk loopt alles verder goed voor je kipjes. Dikke knuffel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wat erg! Ja, de pokken daar is heel weinig aan te doen hé! Waar zijn die mensen toch mee bezig? Echt vreselijk...
   Ja, dat is wel de les die ik geleerd heb: nooit meer kipjes van de markt. Waarschijnlijk is het bij van dat soort kippenverkopers net zoals bij van die broodfokkerijen waar ze honden verkopen. Enkel het geldgewin is van tel, dat zijn geen dierenvrienden. Een echte serieuze kweker is dat wel.
   Of misschien adopteer ik de volgende keer wel gewoon een afgedankt legkip. Dan krijgt die ook nog een mooi leven.

   Verwijderen
  2. Toen we nog in ons vorig huis woonden, is er ooit zo een legbatterij-kip komen aanwaaien! geen idee waar die vandaan kwam. Waarschijnlijk werd ze gelokt door onze kippen. Helemaal magertjes en kaal... maar ze is er goed doorgekomen, heeft nog vele jaren geleefd, en het was -echt waar- onze meest aanhankelijke kip. :)

   Verwijderen
  3. Oh, wat super! ik denk dat het echt een goed gevoel geeft als je zo'n kip nog een mooi leven kunt geven.

   Verwijderen
 6. o nee vreselijk! Toen wij vorig jaar onze kippen kochten was ik al bang voor zo'n zaken. Pas toen ik via via in contact kwam met een sympathieke jonge gast die zelf kippen 'kweekte' (klinkt ineens zo raar) en dat met passie deed en die beestjes echt graag zag durfde ik tot aankoop over te gaan. Gelukkig nog geen spijt van gehad, er zijn er al twee nieuwe bij hem gereserveerd :-) Wij hebben de ukkelse baardrkiel, een supertamme soort, echt hele leuke beestjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, eigenlijk zou je alleen bij zo'n mensen mogen kopen. Die les heb ik nu ook wel geleerd. Ik heb jouw kipjes al eens gezien op je blog, dat zien er inderdaad super mooie beestjes uit.

   Verwijderen
 7. jammer van je zieke kipjes miss mila!ik begrijp je,maar wij haalden ons hondje als puppy in het dierenasiel,hij is nu 4jaar en het is een schatje,ook ons vorige hond haalden we daar en wij zijn dan ook heel tevreden geweest,ochja,ieder zijn keuze,hee maar ik begrijp wat je bedoeld want als kind kreeg ik ook eens een hondje van de markt,wat was dat diertje ziek,kbespaar je de erge details,met heeel veel zorgen is het diertje er dan ook bovenop gekomen,een geluk verkopen ze er geen meer op de markt,mag dat niet meer.groeten debora

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het juist super dat hondjes uit het asiel een nieuwe thuis krijgen! Wij kozen bewust niet voor een asiel omdat onze jongste toen nog een een peutertje was. Kindjes zijn niet altijd even voorzichtig met een hondje, en een hondje uit het asiel heeft meestal al heel wat meegemaakt. We wilden niet teveel risico lopen. Misschien adopteer ik later, als de kinderen groot zijn ooit wel een hondje uit het asiel.

   Verwijderen
 8. Hoi miss Milla ik miste je al een tijdje. Vandaag kwam ik thuis en was mijn lievelingetje kip Lara dood.
  heb nog gekeken of ik iets zag maar vond niets en ze was zwaar dus ze at nog goed en vanmorgen was er niets aan de hand. ik baal vreselijk.
  Verder moeten we leren van onze fouten en goed nadenken waar we onze dieren vandaan halen. Zelf heb ik was de konijnen en cavia's betreft altijd de afdankertjes van een ander want ik wil ze een goed nieuw leven bieden totdat ze zelf doodgaan. lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het heel erg van jouw kipje, ik las het daarstraks op je blog. Was ze al oud misschien?
   Kipjes kunnen heel aanhankelijk zijn, ik begrijp dat je het er moeilijk mee hebt.
   Wat fijn dat jij 'afdankertjes' een nieuwe thuis geeft. Ik begrijp mensen die hun dieren 'afdanken' trouwens niet.
   Vele groetjes en sterkte.

   Verwijderen
 9. Ha wat merk ik nu... waarom dacht ik dat je Nederlandse was? Jij bent gewoon van bij ons uit de buurt! :-)
  Ocharme dat kippetje! Goed dat je dat hier zo neerschrijft... opent de ogen van ons leken die inderdaad zomaar bij eender wie kippetjes zouden kopen... gelukkig is deze met zijn gat in de boter gevallen maar wat een ellende leverde dit op... ik ben wel stikjaloers... ik krijg de echtgenoot niet overtuigd om ook kippetjes te houden...toch niet zolang we van de buurman verse eitjes krijgen... die van jou zijn echt mooi!
  Wat dat verkopen van dieren op de markt betreft! Ik geef je volmondig gelijk!
  Veel succes maar het komt vast goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaha... ik ben Belgische, maar mijn man is wel een Nederlander. Wel geen rijke haha, jammer genoeg ;-)
   Het ging vanmorgen al een stuk beter met het kippetje, ze eet nu al terug zelf. Ik denk wel dat het goed komt.
   Zeg maar tegen je man dat kipjes hele lieve diertjes zijn, je krijgt er echt veel vriendschap van en de mijne zijn heel aanhankelijk. Ze volgen me door heel de tuin. Ze leggen niet alleen eitjes trouwens, ze eten ook nog eens alle keukenrestjes op en het is gewoon zo gezellig om ze zien rond te scharrelen. Als dat geen goede argumenten zijn!

   Verwijderen
 10. Heel erg dat zoiets gebeurt!! Hopelijk komt alles goed met je kipjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het een mooi blogje. Je geeft toe dat het misschien niet zo handig was het kipje te kopen maar iets zegt me dat die kipjes bij jou wel de allerbeste verzorging krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik herken het gevoel van een verkeerde aankoop. Bij mij ligt dat vooral aan mijn uitstelgedrag, ik heb een aankoop vaak zo lang uitgesteld dat ik op het moment van aankopen het dan gewoon achter de rug wil hebben. Dat zorgt er voor dat ik niet altijd helder denk :/
  Jammer wat er toen gebeurt is, blij dat jouw kippetjes het gehaald hebben.

  BeantwoordenVerwijderen