dinsdag 14 juli 2015

Vitamine D tekort

De laatste tijd voel ik me zoooo moe, écht uitgeput bij momenten. Ik heb ook spierpijn en voel me stram en stijf. Vooral mijn nek en bovenrug lijken wel helemaal vast te zitten.
Dit is al enkele maanden aan de gang.
Eerst dacht ik aan voorjaarsmoeheid en dus ging ik er van uit dat het wel zou beteren eens de zon wat meer ging schijnen. Ik weet van mezelf namelijk dat ik best wel last heb van de donkere periodes in de herfst en de winter.
Maar de lente en de zomer kwamen en waar ik op hoopte gebeurde helaas niet: nog steeds moe en stram in plaats van fit en vitaal. De ene dag al wat beter dan de andere, maar niet zoals het zou moeten... en zo oud ben ik nu toch ook nog niet. Neen, ik ben nog in de fleur van mijn leven en ik wil me helemaal niet zo slecht voelen.

'Ga dan naar de dokter!' Hoeveel keren heb ik dat niet moeten horen in mijn omgeving? Maarrrr, op dat gebied ben ik dus écht een angsthaas. Ik zie in mijn verbeelding al direct de ergste scenario's passeren... neen, dan weet ik het maar liever niet... denk ik. Flauw hé, ik weet het wel, echt flauw. Want ik ben wél diegene die anderen direct naar de dokter stuurt als ik ook maar dénk dat er iets mis zou kunnen zijn.

Dan maar mijn toevlucht nemen tot het internet zeker. Tja, wat doe je anders als je niet zelf voor dokter hebt gestudeerd? Dom natuurlijk, héél dom! Want die studies geneeskunde duren nu eenmaal niet voor niets minstens zeven jaar...
Gevolg: je komt terecht op allerlei enge websites waarvan de ene er al wat betrouwbaarder uitziet dan de andere. Neen! Ik heb geen raad nodig van een online 'dokter' en néén ik vul die vragenlijst niet in om dan tot een diagnose te komen. Laat staan dat ik ga betalen voor één of ander zelfhulpboek. Daaaag!

Ik heb daarna ook nog eens een poging gedaan om super gezond te eten en de rotzooi uit mijn voeding te bannen in de hoop dat dat zou helpen, maar met mijn karakter van een garnaal was die poging natuurlijk weer gedoemd om te mislukken vooraleer ze nog maar goed en wel begonnen was. Miss Milla: je bent hopeloos!

Dan toch maar naar een échte dokter gaan misschien? Er zat niet anders op, want mijn huisgenoten waren mijn geklaag en gezeur over mijn gezondheid onderhand meer dan beu.
Na een uurtje of twee in de wachtzaal was ik aan de beurt en mocht ik het dokterskabinet betreden. Ik deed mijn verhaal en de dokter vroeg me: 'Gaat het wel goed met je? Euhm... ik bedoel mentaal?' Ik legde haar uit dat ik echt sterk het gevoel heb dat het niet 'tussen mijn oren zit' maar dat er een lichamelijke oorzaak is voor mijn klachten. Ik weet (uit ervaring) dat je door geestelijke stress ook heel wat lichamelijke klachten kan ervaren, maar ik was er heel erg zeker van dat dit nu zeker niet het geval is... ik voel me goed namelijk, mentaal.

'Ok, dan gaan we bloedprikken' zei de dokter. 'Het kan best zijn dat je een ijzer-tekort hebt, want je eet namelijk al heel lang geen vlees'. ' Maar ik eet wel één of twee keertjes per week vis hoor, en heel veel groenten en bruin brood! Is dat niet genoeg dan?' 'Ijzer uit vlees wordt veel makkelijk opgenomen dan uit plantaardige voeding, we hebben als mens nu eenmaal niet de maag van een koe hé!', verduidelijkte de dokter. Daar heeft ze wel een punt misschien, maar ik ga sowieso niet terug vlees eten! No way!

Na een weekje mocht ik terug naar de dokter voor de resultaten. Oef! Geen enge ziektes onder de leden, géén ijzertekort (goed bezig Miss Milla, zie je wel dat ik geen vlees hoef te eten), zelfs geen vitamine B12 tekort (dat wordt ook wel eens gelinkt aan vegetarische voeding)... maar wél: een serieus vitamine D tekort én klierkoorts.

Oh, wat ben ik opgelucht. Eindelijk weet ik dat ik me mijn klachten niet verbeeld (ik begon al aan mezelf te twijfelen) en dat ik me binnen enkele maanden vast een heel pak beter ga voelen. Ik neem nu een vitamine D supplement en die klierkoorts zal op een gegeven moment vanzelf het onderspit moeten delven.

Naar het schijnt kampen heel veel mensen met een vitamine D tekort en kan het niet te onderschatten klachten geven: vermoeidheid, spierpijnen, gewrichtspijnen, zwakke botten, angststoornissen, lusteloosheid, en zelfs depressie...

Tegenwoordig worden we ook zo bang gemaakt van de zon, maar de zon hebben we nu eenmaal nodig om deze waardevolle vitamine te kunnen aanmaken in ons lichaam.
Ikzelf heb een zeer lichte hypergevoelige huid. Ik kan het me helaas niet permitteren om in de zomer langer dan een kwartiertje mijn huid onbeschermd bloot te stellen aan de zon. Ik bekoop het dan met zonne-allergie en een knalrode kop. Niet leuk! Maar ook vooral niet gezond... Moet ik dan kiezen tussen de pest en de cholera (verbranden en wel vit D of beschermen en geen vit D)?
Neen, er is een andere oplossing: elke dag een kwartiertje onbeschermd in de zon en nadien voor bescherming zorgen. Je hoeft immers echt niet uren te gaan zonnekloppen om je vitamientjes op te nemen. Dit is een misverstand!
Nu schijnt in ons deel van de wereld de zon meestal niet genoeg om elke dag voldoende vitamine D op te nemen, dus dat is de reden waarom er zoveel mensen rondlopen met dit tekort. Supplementen zijn volgens de dokter voor veel mensen noodzakelijk, maar neem ze nooit in het wilde weg, laat eerst je bloed even testen. Vitamine D is immers een vetoplosbare vitamine die je niet uitplast als je lichaam er teveel van opneemt (en dat is natuurlijk ook weer niet goed).

Maar welke van mijn klachten zijn er nu gelinkt aan het vitamine D tekort en welke aan klierkoorts? Ik zou het niet weten... misschien is het ook niet zo belangrijk, zolang ze maar overgaan en ik mijn oude zelf weer wordt.30 opmerkingen:

 1. Klierkoorts uit zich meestal in vermoeidheid die niet over wil gaan.
  Bij mijn jongste zoontje ging ijzer tekort ook te samen met vit D tekort. Terwijl hij toch dagelijks buiten kwam. Maar bij hem kwam het ook omdat hij een voedselweigeraar was tot zijn 1 jaar. Hij wou alleen bv.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is hij nu inmiddels weer helemaal beter?

   Verwijderen
  2. Na een jaartje was hij volledig in orde. Hij moest dan een ijzersuplement( dat was een bruin vies spul met hele vieze vuile luiers) en extra vitD druppeltjes nemen. Gaf hem dan ook ijzerrijke groentjes( zo kwam ik ter ontdekking dat erwtjes echte vitaminebommetjes zijn),...

   Verwijderen
 2. veel beterschap en er zijn ergere remedies dan wat in de zon zitten hé ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Had nog nooit van de term 'klierkoorts' gehoord, moest dat opzoeken. Bij ons staat het bekend als de ziekte van Pfeifer, iets waar je niet te licht over mag denken. Het kan een hele tijd duren voor je lichaam helemaal hersteld is van de vaak immense vermoeidheid, en ook je lever krijgt er een behoorlijke tik door. Regelmatig bloed laten prikken lijkt me niet onverstandig.
  Vwb de vitamine D: een tekort veroorzaakt ook vermoeidheid, maar ook hier oppassen: ik heb door chronisch tekort van oa vitamine D osteopenie gekregen, voorloper van osteoperose Oftewel botontkalking. Ik slik tijdens de maanden met de R trouw vitamine D (10mg) en in de rest vh jaar pik ik zoveel mogelijk zon mee door met ontblote onderarmen te lopen die niet worden ingesmeerd met factor 50 (daar smeer ik mijn gezicht mee in ivm ouderdomsvlekjes).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik slik ook vit. D in de donkere maanden, ik ben 57 en door het Voedingscentrum wordt dit aanbevolen voor alle vrouwen vanf 50 jaar (en mannen vanaf 70)

   Verwijderen
  2. Waarom pas bij mannen vanaf 70 eigenlijk?

   Verwijderen
  3. @inge. Dank voor deze waardevolle informatie. Ik mag er inderdaad niet te licht overgaan.

   Verwijderen
  4. Ik denk dat dat met de hormoon huishouding te maken heeft.
   Na de overgang zijn vrouwen kwetsbaarder voor osteoporose.

   Verwijderen
  5. Ik weet niet of het waar is maar de Franse oncoloog David Khayat stelt dat bewezen is dat een hoge vitamine D spiegel voor mannen een hogere kans geeft op prostaatkanker. Voor vrouwen heeft vitamine D wel een beschermende werking tegen bepaalde vormen van borstkanker en darmkanker (volgens hem) maar dan weer alleen onder bepaalde omstandigheden (na de menopauze en alleen als er geen hormoonbehandeling hiertegen is geweest). Ik vind het zelf wel logisch klinken dat supplementengebruik heel persoonlijk is en dat er geen algemene aanbevelingen voor iedereen kunnen bestaan.

   Verwijderen
 4. Moest ook kijken wat klierkoorts is. Pfeifer moet je inderdaad heel voorzichtig mee zijn. Heeeel lang geleden had ex het en hij mocht bepaalde dingen niet eten zoals vet. ondertussen is het misschien nu anders hoor.
  Die angst voor artsen of eigenlijk voor ziektes had ik ook totdat ik echt de gevreesde ziekte had en toen was ook opeens mijn angst weg. Zo raar. Nu ga ik zodra t niet goed voelt scheelt me een hoop zenuwen en angst.
  Ik ga ook maar eens bloed laten prikken.
  Verder houd je stuk van gisteren me erg bezig maar ik reageer daar wel een andere keer op.
  liefs van mij en groetjes aan de kipjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heel veel beterschap!
  en voldoende rusten met die klierkoorts...
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toevallig mijn moeder ook door de huisarts voorzien van een "stoot" aan vitamine D. Kennelijk toch iets om eens bij stil te staan?! Succes er mee!
  Hoop dat je snel beter voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier schijnt de zon gelukkig regelmatig.
  Het is niet fijn om je zo moe te voelen.
  Hopelijk voel je je snel weer wat fitter!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik moest Klierkoorts toch even opzoeken hoor. Hoop dat je je snel weer fit voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een virus in mijn bloed (bij mij geen Pfeifer maar een variant die zo snel evalueert dat het geen naam kreeg) heb ik ook gehad. Bij mij werd het op een gegeven moment onderdrukt door een gebrek aan ijzer (mijn ouders besloten opeens vegetarisch te gaan eten tijdens mijn pubertijd en dus groei, waarbij veel vlees door kaas werd vervangen en dat ging dus niet goed), toen dat met tabletten was opgelost kwam het virus in alle hevigheid terug. Uiteindelijk heb ik maanden bedrust moeten houden voor ik genezen was.
  Veel rust houden (het virus moet uit je bloed bezinken) is dus heel belangrijk. Dat kan je maar beter uit eigen beweging doen want die maanden bedrust doe ik niet graag meer over. Het mag dan lekker klinken maar slechts een halfuurtje per dag op mogen staan is al heel snel geen pretje meer.

  Heel veel beterschap!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen, dat lijkt me inderdaad een nachtmerrie. Zo erg is het bij mij gelukkig niet!

   Verwijderen
 10. Bijna alle mensen schijnen ook een magnesium tekort te hebben en dat veroorzaakt ook allerlei problemen. Insmeren met magnesiumolie schijnt veel problemen op te lossen. Google er maar een sop.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een overwinning op jezelf door toch naar de huisarts te gaan.
  Ik lees er meer over, over dat tekort aan vit.d bij volwassenen.
  Hopelijk voel je je snel weer fitter.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hopelijk is de klierkoorts snel over en ben je weer helemaal terug de oude; Het kan wel een héle tijd in je lijf zitten hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn dat je weet wat de oorzaken zijn van je vermoeide gesteldheid. Beterschap en blijf goed voor jezelf zorgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Raar hé, nu ik weet waar het aan ligt gaat het al heel wat beter.

   Verwijderen
  2. Dat is ook een soort opluchting, denk ik. En zijn we niet altijd bang voor erger?

   Verwijderen
 14. Klierkoorts, jaren geleden gehad. Blijft echt lang in je lichaam hangen en echt een oplossing is er niet, buiten rusten en gezond leven. Vooral goed naar je lichaal luisteren en alles met mate.
  Hoop voor jou dat het allemaal vlotjes voorbij gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben je er nu inmiddels helemaal van af? En hoe lang heeft het geduurd bij jou?

   Verwijderen