dinsdag 8 september 2015

Lastige ochtenden en het geld vliegt erdoor!

Pffff... het nieuwe schooljaar is weer begonnen en dat hebben we geweten. Wat zijn die ochtenden hier toch hectisch, niet te doen! Soms ben ik na de ochtendspits al helemaal uitgeput, en ik moet niet eens uit huis gaan werken. Vroeger, toen ik nog werkte was het nog erger, dat geef ik grif toe... maar toen had ik wel nog geen twéé pubers in huis.

Het voordeel van pubers is natuurlijk dat ze een pak zelfstandiger zijn dan kleinere kinderen, soms willen ze zelfs iets te zelfstandig zijn naar mijn zin... Het nadeel is dat ze niet uit hun bed geraken en 's ochtends zoooo lang de badkamer bezet houden, dat je op den duur zelf ongewassen de deur uit moet. De haardroger doet ook overuren sinds de hormonen de overhand hebben ten Huize Miss Milla.

Wat is de natuur toch wreed eigenlijk. Meestal word je geconfronteerd met de pubertijd van je kinderen in een fase van je leven waarin je eigen hormonen ook een beetje raar beginnen te doen: explosieve combinatie!

Vandaag moest dochterlief nog al haar spullen bijeenzoeken en haar boekentas in orde brengen als ze eigelijk al op de fiets had moeten zitten om te vertrekken. Bovendien was Fleur in de chaos snel op straat geglipt en moest ik achter haar aan als een halve gekkin in mijn pyjama. En dan heb ik ook nog een kleuter natuurlijk, die misschien nog geen last heeft van de hormoontjes, maar toch ook wel een serieus ochtendhumeurtje kan hebben: 'Néén, ik wil niet eten! Mamaaaaa, de iPad is plat! Ik ben te moe voor school, ik wil thuis blijven, bij jou mama.' Zucht...

Na de ochtendspits ben ik altijd blij dat ik even kan bekomen. Dan loop ik naar het kippenhok en daar word ik ten minste wél onthaald met enthousiasme. Tja, waarschijnlijk zijn die beestjes gewoon blij omdat ze dan eten krijgen en niet omdat ze me zien... maar een goed gedacht is veel waard, nietwaar?

Niet alleen de ochtenden met pubers zijn zwaar, ze kosten bovendien ook nog eens pakken geld. Daar hadden ze me ook wel eens voor mogen verwittigen toen ze nog in de maxi cosy lagen ;-)
In de lagere school geldt er een maximumfactuur waardoor de schoolkosten al bij al nog vrij beperkt blijven, maar eens ze naar het middelbaar gaan lijkt het hek wel van de dam: hoge schoolrekeningen (+/- 450 euro per kind naargelang de gekozen richting), dure schooluitstappen, prijzige busabonnementen, computer en printer nodig... het kan niet op!

Gisteren kwam dochterlief in tranen thuis. Ze was werkelijk ontroostbaar, ocharme. Haar nieuwe smartphone, waar ze zo lang had voor gespaard, was stuk. Het scherm was helemaal in greuzelementen. Het ding stak in haar boekentas in zo'n speciaal binnenvakje. Het is mij een raadsel hoe dat is kunnen gebeuren. Zijzelf denkt dat iemand voor expres op haar boekentas heeft gestampt...
Vermoedelijk zullen we nooit te weten komen hoe het is gebeurd, maar feit blijft dat zo'n schade niet onder de wettelijke garantie valt. We draaien dus sowieso zelf op voor de kosten... Na even googelen vond ik snel de kostprijs voor een nieuw schermpje voor haar telefoon: 110 euro!
Dat vind ik dus véél te veel, want het ding heeft 'maar' 160 euro gekost. De herstellingskosten zijn niet in verhouding met de nieuwprijs.
Jammer genoeg was ons meisje hier niet mee getroost natuurlijk, ze begon nog harder te huilen... Tot grote broer met een oplossing kwam: na even surfen op het net vond hij een duidelijke handleiding om zelf zo'n schermpje te vervangen. Het schermpje zelf (met het toebehoren voor de herstelling) kochten we op eBay voor minder dan 15 dollar. Het zal wel zo'n veertien dagen duren eer we het aankrijgen, maar als ons plan lukt zal dochterlief binnenkort weer een hele smartphone hebben. Voorlopig moet ze het maar redden met een oude gsm die hier nog in de schuif lag.

Weet je... pubers kunnen best lastig zijn, maar soms zijn ze ook erg inventief en helpen ze mee zoeken naar oplossingen waar wij (ik toch tenminste) nog niet van durven dromen...

Ik houd jullie in ieder geval op de hoogte of de herstelling daadwerkelijk lukt.

19 opmerkingen:

 1. Nou hier wel een beetje van hetzelfde, ik moet er nog steeds een beetje inkomen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook (en de kinderen ook) denk ik, hopelijk gaat het binnenkort al wat beter als we de routine weer gewoon zijn.

   Verwijderen
 2. Ik weet, het is misschien bijna niet te geloven, maar mijn dochter heeft nooit 'gepuberd', tenminste ze was absoluut geen lastige puber. Soms wel een beetje eigenwijs, denken dat haar moeder toch niet zo slim is als ze altijd wel gedacht heeft en dat zij een stuk slimmer is, het allemaal veel beter gaat doen... En weet je wat? Ik hoop van harte dat het haar lukt! ;-)

  Kan me voorstellen dat het weleens druk kan zijn in zo'n 'heus gezin'! Ik heb het weleens jammer gevonden dat dit aan mij voorbij gegaan is, maar soms ben ik daar toch ook wel een beetje blij om.

  Zo lief van die zoon van jou om zijn zus te helpen met haar telefoon. Ik zat tijdens het lezen nog te denken: die schade zou toch door de verzekering gedekt moeten worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind dat ook lief van grote broer. Meestal gunnen ze mekaar het licht niet in de ogen, maar als het er op aan komt zijn ze er toch voor mekaar...mooi eigenlijk.

   Verwijderen
 3. Fijn, zo'n grote broer! Zo zie je maar, zitten ook fijne kanten aan die verstokte comnputerpubernerds:-)

  Aheum, niet doorvertellen, maar ik moet tegnewoordig ook wel de hulp van 12 jarige zoon inroepen als ik mijn telefoon of youtube of iets niet meer snap...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook zo'n fijne zoon van 16 die van alles kan regelen en helpt en alles op z'n goedkoopst kan vinden :-)
  En wat vind ik het heerlijk om zo af en toe een paar uur alleen thuis te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook een gesneuveld schermpje, gelukkig dekt de verzekering wel de schade.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, de verzekering dekt die schade. In ons dorp zit een bedrijfje die zulke schermpjes vervangt voor veel minder dan 110 euro. Hoe ik dat weet? haha zoonlief had twee dagen zijn mobiel en toen gebeurde dit al. Dikke tranen met tuiten. Vraag gewoon eens zo'n reparatiedienst als het niet mocht lukken.
  Afgelopen week zal zoonlief ook nog in zijn pyjama te ontbijten en zijn rooster op zijn agenda aan het plakken. Hij had de eerste twee uren vrij. Ineens vliegt hij op. Over 40 minuten begint te les. oeioei, veel te laat want het is 25-30 minuten fietsen en nog aankleden en verzorgen.
  Nou, ook kids kunnen dan vliegen. Hij was op tijd in de les.
  Hier ook dus blij dat er weer regelmaat komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan hier blijkbaar niet meer antwoorden op jullie reacties :(
  Dan doe ik het maar zo: @Inge en @ Gewoon Vlijtig: welke verzekering dekt die schade?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben niet @inge of @gewoon vlijtig, maar ik had ook een kind met een kapot telefoonscherm...
  De inboedelverzekering dekte de schade (Interpolis) maar we moesten hem wel via hun laten maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij ons op het werk zie ik de mannen ook regelmatig zelf schermpjes vervangen, weet wel dat er kans bestaat dat je draadjes stuk maakt bij het verwijderen van het glas. Even goed naar filmpjes kijken.

  Verder lijkt het me inderdaad super druk, ergens ben ik blij dat ik er maar eentje heb. Al klinkt zo'n grotere broer wel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben benieuwd hoe het zal aflopen, want wij zitten met hetzelfde schermprobleem (van de zoon, of course)! Verzekering, daar had ik nog niet aan gedacht. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oef dat is wel heel zielig voor je dochter, hopelijk gaat het lukken om de telefoon te maken. Als iemand dat expres gedaan heeft dan is dat wel héél erg...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijke post! Het leven met pubers gaat zeker niet over rozen!

  Ik hoop dat het lukt met het schermpje! Dat zou een fijne oplossing zijn zeg. En kan ze anders haar model niet tweedehands kopen? Dat doen mijn pubers altijd...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het klinkt toch ook boeiend hoor, dat leven met pubers :) en wat knap van je zoon!
  Hier is het momenteel een driftige peuter. Ook pittig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Miss Milla, ik weet niet of jij aan stokjes doet, maar ik heb je eentje toegeworpen. Vrijblijvend, uiteraard, maar ik ben wel benieuwd naar je antwoorden! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt hoor Appel Fien! Ik aanvaard het stokje met plezier :-)

  BeantwoordenVerwijderen