zaterdag 22 augustus 2015

Het hondenkind

Lang geleden dat ik nog eens iets schreef over ons Fleurtje. Tijd voor de hondenhaters om nu af te haken misschien... zeg niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb hé ;-)

Alle moeders kennen wellicht het fenomeen dat als je met je (pasgeboren) baby een wandelingetje door de stad maakt ineens iedereen je aanspreekt en zich in je wandelwagen wurmt om een glimp van je kleintje op te vangen. Voor de ene mama is dit puur genieten, voor de andere hoogst onaangenaam... Ik heb me er zelden aan gestoord, tenzij de mensen echt té opdringerig werden natuurlijk.
Op een gegeven moment stopt die - al dan niet gewilde - aandacht vanzelf. Eens je kroost zijn schattigheidgraad wat is afgenomen kijkt geen hond op straat nog naar je om. Tenzij je kids zich gedragen als een stelletje schreeuwende ettertjes natuurlijk, dan heb je de aandacht zo weer te pakken. Negatieve aandacht welteverstaan: afkeurende blikken, vergezeld van commentaar zoals 'Zet ze maar eens een week bij mij, dan zal het rap gedaan zijn!' of 'In mijnen tijd was het niet waar, toen moesten de kinderen nog luisteren'...
Als ik zo'n taferelen zie denk ik altijd: oef, het zijn eens niet mijn kinderen die het beest uithangen, of ocharme die ouders, 't zal wel beteren... binnen een jaartje of tien.

De aandacht die ik kreeg met mijn pasgeboren baby's destijds zal ik nooit meer ontvangen: ons gezin is compleet met onze drie kids.
De aandacht die je krijgt met een hondje daarentegen, daar lijkt op één of andere manier geen houdbaarheidsdatum op te staan. Toen ons Fleurtje nog een - mega schattig - pupje was werden we echt overrompeld door wildvreemden die ons aanspraken, Fleurtje aaiden, vroegen of ze Fleurtje mochten vasthouden,... er waren zelfs mensen bij die hun hele levensverhaal begonnen te vertellen.
Fleurje vond dit helemaal niet erg: Fleurtje is een echte aandachtshond. Ze leeft voor de aandacht die ze krijgt, hoe meer hoe liever. Een dag geen aandacht, is een dag niet geleefd voor Fleurtje.
Inmiddels is Fleurtje al bijna twee en een half (een volwassen hond dus) en de aandacht die ze krijgt is nog niets verminderd. Nog steeds worden we aangesproken door onbekenden, nog steeds wordt ze geaaid, nog steeds weet ze alle harten te veroveren.


Storend is die aandacht niet. De meeste mensen zijn erg aardig en vriendelijk. Soms stellen ze vragen. De vragen die ze gewoonlijk stellen wil ik voor de geïnteresseerden hier wel even beantwoorden:

 • Was ze duur en waar heb je ze gekocht? Ja, ze was niet goedkoop. We kochten haar bij een heel betrouwbare en gepassioneerde fokker. Het ras 'Cavalier King Charles Spaniël' is een prachtig ras dat zeer zachtaardig en uitermate aangenaam is. Helaas is het ook een ras dat zeer grote en ernstige gezondheidsproblemen kent, die het leven van de hond en het baasje tot een hel kunnen maken. Een serieuze fokker laat dus de ouderdieren uitgebreid medisch screenen om te voorkomen dat deze erfelijke aandoeningen worden doorgegeven aan het nageslacht. Enkel kerngezonde en erfelijk onbelaste dieren komen in aanmerking om mee te fokken. Een teefje mag ook maar een beperkt aantal nestjes hebben zodat ze niet overbelast raakt. Verder moeten de pups opgroeien in een huiselijke sfeer, zodat ze goed gesocialiseerd worden. Een goede fokker zal ook steeds nagaan of zijn pups goed terecht komen en de potentiële kopers aan een spervuur van vragen onderwerpen. Wij hebben nog regelmatig contact met de fokster van ons Fleurtje (we sturen haar zo nu en dan een fotootje door) en we kunnen ook terecht bij haar als we vragen hebben. Het is begrijpelijk dat dit alles een prijskaartje heeft. Veel mensen zeggen me: 'Maar ik heb op internet gezien dat ze Cavalierpups verkopen voor 300 euro'. Meestal zijn dit pups die worden verkocht door zogenaamde broodfokkerijen. Laat je nooit verleiden om daar een hond te kopen. Googel het woord 'broodfokkerij' maar eens en je zal meteen begrijpen wat ik bedoel. Een hond hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn in aankoop. Je kan er ook voor kiezen om er eentje uit het asiel te adopteren. Besef wel dat een hond sowieso geld kost aan eten, verzorging en dierenartskosten.
 • Verliest ze veel haren? Ja, een hond verliest nu eenmaal haren (tenzij je voor een ras kiest dat er voor bekend staat weinig haren te verliezen natuurlijk). Ik moet elke dag stofzuigen: sla ik een dagje over dan ligt het hier vol 'bollen' haar. Fleurtje moet ook dagelijks uitgebreid gekamd worden anders klitten haar haren (vooral bij de oren) volledig in elkaar.
 • Bijt ze iets kapot? Toen ze nog pup was heeft ze hier wel het nodige gemold. Ons jongste zoontje was toen twee en een half en hij liet veel van zijn speelgoedjes op de grond rondslingeren. Je kan al raden wat daarmee gebeurde, denk ik hé? Ze heeft wel nooit haar tanden in de meubels gezet. Als we weg moesten en ze dus alleen thuis was moest ze in de bench. Die bench hebben we een jaar gebruikt, nadien was het niet meer nodig. Nu ze volwassen is bijt Fleur niets meer stuk. Gelukkig!
 • Maakt ze veel vuil? Neen, eigenlijk niet. Als het nat is buiten, zijn haar pootjes natuurlijk wel vies. Geen probleem hoor, want ze laat ze gewillig schoonvegen met een handdoek. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn drie kids veel meer rommel en rotzooi maken dan Fleurtje. Een hond knutselt nu eenmaal niet hé ;-)


 • Mag ze in de zetel liggen? Tuurlijk mag ze dat! Niets zo zalig als 's avonds ons Fleurtje op mijn schoot. Of op die van mijn man. We durven hier wel eens ruzie over te maken...
 • Is ze zindelijk? Jep, 100 procent! Alleen als ze ziek is, kan er natuurlijk wel eens een ongelukje gebeuren. Een hond zindelijkheid aanleren is overigens peanuts in vergelijking met een kind zindelijk krijgen vind ik.
 • Ligt ze in bed bij jullie? Neen, dat mag niet van mijn man (van mij zou het wel mogen). Op vakantie (want ze gaat altijd mee) ligt ze wel op bed bij ons.


Zo, dit is een langer artikel geworden dan ik van plan was. Als jullie nog graag iets zouden willen weten: vragen staat vrij :-)


23 opmerkingen:

 1. Wat een subliem hondje, kan me voorstellen dat je er veel bekijks mee hebt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn dan ook enorm blij met haar! Ze is zo'n verrijking van ons gezin :)

   Verwijderen
 2. Hondjes met een hoge aaibaarheidsfactor trekken altijd de aandacht van mensen op straat. Ik vind het altijd wel leuk en je hebt altijd zomaar een leuk gesprek met volkomen vreemden.
  Jullie Fleurtje is ook echt een schattig hondje om te zien maar ook heerlijk gezelschap lijkt me.

  Wat fijn dat je mensen nog even uitlegt waarom ze goed op moeten letten waar je een hondje vooral niet moet kopen!
  Een goede fokker laat de dieren op veel ziektes testen en is ook vaak lang op zoek naar de beste bloedlijnen. Dat kost veel geld, heel veel geld en daarom kost een goede verantwoord gefokte pup ook meer. Maar je hebt dan wel de grootste kans op een gezond hondje!

  Leuk artikel over een lief onderwerp Miss Milla :)
  Vragen heb ik niet, wel antwoorden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo'n pup kost inderdaad meer. We hebben er dan ook bewust voor gespaard. Een hond mag je nooit impulsief kopen, want het is een engagement dat je aangaat voor de rest van zijn leven...
   Bedankt voor het compliment :)

   Verwijderen
 3. Ik heb zelf ook een cavelier, een black and tan en ik herken zoveel in je verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey daar is Fleurtje weer :) ik vind de gesprekjes buiten op straat met andere hondeneigenaren ook altijd gezellig hier

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik ook. Elke eenzame mens zou eigenlijk een hond moeten hebben :)

   Verwijderen
 5. Goed om te lezen! Ik zie in onze wijk wat het betekent voor mensen die bijvoorbeeld alleen zijn komen te staan om met een hond te zijn. Mooi vind ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hé!
   Ik vind het heel erg dat als ouderen naar een bejaardentehuis moeten, ze ook afscheid moeten nemen van hun viervoeter... Een hond kan zoveel bekeken voor een mens.

   Verwijderen
 6. Zo herkenbaar...vroeger met de kinderen... en nu met de honden. Altijd sociaal contact! Mensen met honden doen ook altijd een praatje met elkaar... Zonder honden? Ik zou het echt niet kunnen!
  Floortje is ook echt wel schattig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou ook niet zonder hond kunnen, als het aan mij lag kwam er nog snel eentje bij... maar ik moet de man nog overtuigen. Ik ben nu eerst volop aan 't zagen voor dwerggeitjes. Oh, ik vind dieren zoo leuk :-)

   Verwijderen
 7. Ook al is het misschien langer geworden dan je gepland had, ik heb dit artikeltje met veel plezier gelezen! Komt omdat ik er al langer over nadenk om een hondje te nemen. Heb inmiddels een aantal keer op het punt gestaan, maar toch is het er nog steeds niet van gekomen.

  Ik ben namelijk ook zo iemand die de vragen - die jij hierboven beantwoordt - stelt aan hondenbezitters. En ik ben ook zo iemand die erg vertederd kan raken door al die leuke honden in het park.

  Mooie foto's heb je hier geplaatst, trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het heel goed dat je niet over één nacht ijs gaat als je een hondje wilt nemen. Teveel mensen nemen die beslissing impulsief, met alle gevolgen vandien. Of ze kopen een hond voor de kinderen, die er dan natuurlijk nooit mee gaan wandelen.
   Onze vorige hond (een labrador) is 15 jaar geworden, het heeft drie jaar geduurd eer we weer toe waren aan een andere hond. Dat vind ik het enige nadeel aan honden, dat ze maar zo kort leven...
   Als je ooit een hondje neemt wens ik je een hondje toe dat zo lief is als Fleurtje :-)

   Verwijderen
 8. Aaah, ze is zo schattig dat Fleurtje.
  Onze Cavalier is net als Fleur, wil altijd aandacht/
  Als we mensen tegenkomen die haar niet aaien kijkt ze hoogst verontwaardigd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat doet Fleur ook! Ze eist gewoon de aandacht op, want daar heeft ze recht op vindt ze ;-) En als mijn man ons zoontje op zijn arm draagt is ze jaloers en wil ze ook opgepakt worden. 't Is net een kindje soms.
   Geweldige hondjes toch hé, Cavaliertjes. Wat mogen we ons gelukkig prijzen met zo'n lieve viervoeter.

   Verwijderen
 9. Het is ook een prachtig hondje om te zien. Goed om je ervaringen te lezen en ook over fokkers en zo. Wij overwegen nu al een paar jaar een hond, maar komen maar niet verder.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is vooral belangrijk dat je een hond kiest die goed bij je gezinssituatie past: Moet je er elke dag (meermaals) mee gaan wandelen? Heeft hij een ruime tuin nodig? Is het een ras dat goed met kinderen of andere huisdieren om kan? Is het een rustig of eerder zenuwachtig ras?...
   Na het stellen van dit soort vragen kwamen we uit bij een Cavaliertje en we zijn er super blij mee.

   Verwijderen
 10. Oh dit vind ik een leuke post om te lezen en je weet waarschijnlijk waarom. We krijgen ons pup trouwens op 11 september.
  Die vuile voetjes, daar moest ik om lachen, dat ga ik dus ook moeten doen. Ik had er nog niet eens bij stil gestaan. Lang leve de zomer op dat vlak.
  Van mij mag je vaker posts doen over Fleurtje, ze is super schattig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dan komt het hondje al bijna bij jullie!! Ik ben benieuwd naar de foto's en je schrijft er toch ook wel een post over hé?

   Verwijderen
  2. Zonder twijfel he. Olaf zal de komende maanden toch wel heel veel van onze tijd opeisen en bovenal zal hij de kleinste in huis zijn en bijgevolg ook het grootste plekje in ons hartje krijgen...

   Verwijderen
  3. Ik twijfel er niet aan dat hij in jullie hart helemaal gaat veroveren!! Mooie naam trouwens, Olaf.

   Verwijderen
 11. Hier hetzelfde.. ook twee honden die veel aandacht krijgen van anderen. Maar onze kleine meid ook nog steeds haha.. Zal nog wel veranderen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen