zaterdag 22 februari 2014

Besparen... hoe doen jullie dat?

Al geruime tijd lees ik regelmatig blogs over besparen. Vroeger gaf ik mijn centjes vaak zonder na te denken uit, maar sinds ik thuisblijfmam ben probeer ik toch veel bewuster ons budget te beheren.

Ik heb gemerkt dat je met een aantal 'ingrepen' maandelijks een aanzienlijk bedragje kan uitsparen, zonder (te) veel aan comfort in te boeten. Al die blogs over zuinig leven zijn vaak erg inspirerend en werken aanstekelijk (waarvoor dank!). Veel van de tips die je online (wat een uitvinding toch, dat internet!) vindt zijn simpel en heel goed bruikbaar. Andere tips gaan mij echt te ver: douchen in een teiltje om hiermee nadien de wc door te spoelen is niet echt aan mij besteed  ;-)

Op sommige gebieden gaat besparen goed, op andere lijkt het niet echt te lopen zoals ik het zou wensen.

De bespaartips waar ik zelf het meeste aan heb zet ik hier even op een rijtje:

Boodschappen:
  • Ik probeer maar 1 keer per week boodschappen te doen (soms nog wel een keertje extra voor groenten en fruit). Hoe meer je in de winkel komt, hoe meer je in de verleiding komt om dingen mee te nemen die je eigenlijk niet echt nodig hebt.
  • De klassieker, maar het helpt echt: ik maak een boodschappenlijstje.
  • Ik koop zoveel mogelijk huismerken of in supermarkten zoals Lidl. Alleen de kinderen hechten veel belang aan bepaalde merken (choco moet échte Nutella zijn, ketchup van Heinz,... zucht).
  • 1 keer per maand koop ik op de markt een grotere hoeveelheid (seizoens)groenten, die ik dan blancheer en invries (altijd makkelijk om een voorraadje groenten in huis te hebben).
  • Veel kruiden kweek ik gewoon zelf. Dit is nog mooi ook, op een tafeltje op je terras.
  • We hebben het geluk dat we een aantal appelbomen in de tuin hebben die ons elk jaar een rijke oogst opleveren. Hier maak ik dan volop confituur of appelmoes van (waarmee de vriezer kan gevuld worden).  Bezoek krijgt hier ook vaak een grote zak appels mee, wat erg word geapprecieerd.
  • Als het enigszins gaat laat ik de kinderen thuis tijdens het winkelen: veel goedkoper!!!
Koken:
  • Ik probeer zoveel mogelijk zelf te koken. Afhaalmaaltijden komen er hier (bijna) nooit meer in. Veel lekkerder, gezonder en goedkoper!
  • Spaghettisaus, puree of soep maak ik in grote hoeveelheden en vries ik in: handig om steeds zo'n makkelijke maaltijd in huis te hebben als ik echt geen tijd (of zin) heb om te koken.
  • Een goede voorraad van lang bewarende producten in huis hebben is makkelijk en geld besparend: je moet niet zo vaak naar de winkel en je kan aanbiedingen in het groot aankopen.
Wassen en poetsen:
  • Vroeger was ik een echte 'wasproductensnob': ik was er echt rotsvast van overtuigd dat mijn kleren in een mum van tijd gingen verbleken als ik geen Dreft (of een ander kwaliteitsmerk) zou gebruiken. Het leek wel of ik gebrainwasht was door de wasmiddelenreclame. Ondertussen weet ik uit meerdere bronnen dat je voor een fractie van de prijs evenwaardige producten vindt, en neen... mijn teergeliefde kleren zien er nog steeds stralend en kleurig uit.
  • Ook qua poetsproducten kan je een heleboel besparen: de reclame maakt ons maar al te graag wijs dat we voor elke klus een ander (duur) product nodig hebben. Voor een schoon huis heb je echt niet zoveel nodig.
  • Mijn vloeren poets ik met een stoomreiniger (zonder product!).
  • De ruiten gaan glanzen met een beetje afwasmiddel opgelost in water, en daarna gewoon na wrijven met een speciaal poetsdoekje voor glanzende oppervlakten.
  • (Schoonmaak)azijn is prima om kalk te verwijderen. Ook vieze geurtjes kan je ermee neutraliseren als je puppy of peuter een ongelukje heeft gehad.
  • Keukenrol gebruik ik zo min mogelijk. Meestal is het nog makkelijker om wasbare (microvezeldoekjes) te gebruiken.
Water:
  • Water drink ik vaak gewoon uit de kraan: makkelijk, lekker en goedkoop.
  • Wassen, toilet doorspoelen en de planten water geven gebeurt met regenwater.
Kledij:
  • Ik kies zoveel mogelijk voor kwaliteit, maar die probeer ik dan wel in de solden te scoren.
  • Ik heb het geluk een lieve vriendin te hebben, die hele mooie kleren van haar dochters doorgeeft voor mijn dochter.
Energieverbruik:
  • Mijn droogkast kan ik in de winter helaas echt niet missen. Ik heb het een tijdje geprobeerd, toen onze vorige stuk was, maar de constante aanblik van drogende was in mijn woonkamer was echt niet bevorderlijk voor de gezelligheid. Wij hebben toen geopteerd voor zo'n zuinig geval met een warmtepomp, en als je dan nog wat rekening houdt met het nachttarief, valt het energieverbruik van zo'n toestel nog wel mee. Het meeste droog ik trouwens nog steeds op een rekje bij de verwarmingsketel. In de zomer hang ik alles uiteraard buiten (ook handdoeken en dekbedovertrekken).
  • Alle lampen in huis zijn vervangen door spaar- of ledlampen. Ik probeer de lichten ook systematisch te doven als ik een ruimte verlaat. Mijn huisgenoten zijn hier niet zo in bedreven: als ik mijn rug even draai lijkt het hier soms wel op de lichtstad, tot mijn grootste ergernis (grrrr).
  • De thermostaat gaat sowieso een graadje of twee lager dan vroeger. Dit went erg snel. Overdag als ik bezig ben heb ik niet snel koud en 's avonds is het gezellig onder een dekentje.
  • De binnendeuren steeds sluiten scheelt ook enorm in je warmtegevoel heb ik de indruk, dus dat probeer ik ook zoveel mogelijk te doen (in tegenstelling tot sommige anderen die blijkbaar in de kerk zijn geboren ;-).
Afval:
  • Afval word hier uiteraard zoveel mogelijk gesorteerd , en (ongekookt) groenten- en fruitafval gaat op de composthoop.
  • Kippetjes staan al lang op mijn verlanglijstje: als afvalverwerkertjes, voor de eitjes en gewoon omdat ik ze zo leuk vind. Ik heb er zelfs al namen voor bedacht, nu alleen manlief nog overtuigen.
  • Spullen die ik niet meer nodig heb geef ik weg, of probeer ik te verkopen op een tweedehandssite. Dit is echt een win-win situatie: ik krijg er nog een centje voor, en anderen zijn blij met de goedkopere spulletjes die ze nodig hebben.
Vervoer:
  • Als het weer niet al te slecht is probeer ik zo vaak mogelijk mijn fiets te nemen, in plaats van de auto. Ik moet wel toegeven dat dit punt nog voor verbetering vatbaar is, ik ben wel een beetje gehecht aan mijn auto...
Financiën:
  • Een huishoudboekje doet wonderen als je jezelf wat in het gareel wilt houden. Ik heb het lange tijd nauwgezet bijgehouden, maar dat vraagt wel wat discipline... Het geeft inzicht in je uitgavenpatroon, en het maakt dat je je geld veel minder makkelijk uitgeeft. Het staat namelijk zwart op wit, en da's soms wel wat confronterend, zodat je vanzelf wat meer op de rem gaat staan.
Spullen en prullen:
  • Hoe ouder ik word, hoe meer ik er van overtuigd raak dat heel veel spullen eigenlijk niet nodig zijn. Ze voegen niets toe aan je leven: het zijn eigenlijk prullen. Ik kom ook wel eens in winkels zoals de Action en daar is de verleiding groot om van alles en nog wat mee te nemen (want het is toch oh zo goedkoop!). Dan kom je bij de kassa met een kar vol rommel (die je in een duurdere winkel nooit gekocht zou hebben) en dan ben je 50 euro kwijt. Eenmaal thuisgekomen heb je al snel spijt van je aankoop en moet je weer plaats zoeken om alles op te bergen. Ik moet wel toegeven dat dit soms nog een werkpuntje is voor mij, want sommige dingen zijn effectief veel goedkoper in dergelijke winkels, en zolang het om spullen gaat die je echt nodig hebt is er geen probleem. Misschien ook maar een lijstje maken als ik weer eens in de Action moet zijn.

Zo, dit waren de bespaartips waar ik het meest aan heb. Hebben jullie nog 'gouden tips'?





13 opmerkingen:

  1. Goede tips heb je! Zoals je weet ben ik ook aan het bezuinigen geslagen. Ik merkte al snel dat ik van de impulsaankopen ben. Wat mij helpt is budgetteren. Zodra ik besef dat met de aankoop, mijn maandbudget op is, laat ik het toch maar staan.

    Spaardoelen als beloning helpt me ook. Hoe beloon jij jezelf? Of heb je dat niet nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik werk ook wel met spaardoelen als beloning, dat werkt inderdaad motiverend :)

      Verwijderen
  2. O wat een boel tips! Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede tips!
    Misschien een idee voor je merk-minnende kids: koop een fles goedkope(re) ketchup en giet dit over in een lege Heinz fles; vaak merken ze het verschil niet eens.
    Als ze met smaak de goedkope variant eten kun je ze, als de fles op is, laten weten dat dit het goedkopere huismerk was.

    Verder kun je je bij bepaalde uitgaven de volgende vraag stellen: "Is dit artikel echt nodig of kan ik er nog een tijdje zonder?"
    Dit heet mij veel impulsaankopen gescheeld.

    Succes met besparen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat van die ketchup ga ik zeker eens proberen, ik ben er zeker van dat ze het verschil niet eens proeven ;-)

      Verwijderen
    2. Het zoontje van mijn nicht wou enkel appelmoes eten van Materne, iets anders wilde hij niet. Ik raadde mijn nicht eens aan om een lege bokaal van Materne te houden en op te vullen met zelfgemaakte appelmoes. Haar zoontje merkte het ook niet eens en pas toen hij een jaar of 15 was, heeft ze 'opgebiecht' dat hij al jaren zelfgemaakte appelmoes voorgeschoteld kreeg. liesbet

      Verwijderen
  4. Ik hou sinds vier maanden een huishoudboekje bij en dat werkt geweldig!
    Het maakt me er van bewust of ik dingen wel echt nodig heb en meestal is het antwoord 'nee'. Ik ben ook overgeschakeld op b merken, was alleen in het weekend of 's nachts en koop geen prullen meer. Vooral dat laatste daar was ik een ster in:( En weet je wat zo fijn is? Het geeft je zo'n voldaan gevoel, zo'n gevoel van dat je tevreden bent met wat je hebt, het heeft mij veel rust gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik moet ook dringend terug beginnen met een huishoudboekje, want dat werkt inderdaad echt heel goed.
    En al die spullen en prullen... dat maakt je leven alleen maar ingewikkelder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke tips! Mijn motto is dat vele kleintjes een grote hoop scheelt. Ik zie besparen als een avontuur en een leerproces. Als je het met plezier doet heb je er geen naar gevoel over.
    Tja, dat je bij de Action met een kar vol rommel bij de kassa staat. Ik herken het wel maar ik kan er tegenwoordig alleen kopen en de rest in de winkel laten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi lijstje heb je gemaakt. Wat deuren en lichten betreft lopen wij hier vaak achter elkaar aan, blijkbaar merken we het beter op van de andere dan van onszelf ;)
    Kippen zou ik zo graag hebben, maar onze tuin is echt te klein of eerder verkeerd ingericht ;) Ik ga met ons restafval bij de buren hun kippen. Wanneer ze op reis gaan mogen we de eitjes hebben, die gebruik ik dan altijd voor cake, want die is zoveel lekkerder met de eitjes van die kippen.
    Winkels zoals de action, blokker, ed. probeer ik zo veel als mogelijk te mijden. Zelf kan ik me bedwingen, tenzij ik in een knutselmoment ben, dan zijn die winkels een ramp ;)

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen