zaterdag 1 februari 2014

Weggooien of niet...

Orde in je huis, is rust in je hoofd.
Rommel in je huis, is chaos in je hoofd.

Dit is één van die dingen die echt blijken te kloppen. Voor mij toch alleszins...

Soms kijk ik wel eens naar van die hele foute Amerikaanse programma's over 'hoarders'. Je ziet dan van die schrijnende situaties, waarbij ziekelijke hamsteraars leven in een huis dat meer lijkt weg te hebben van een vuilnisbelt.
In zes weken of zo worden deze mensen dan 'genezen' en omgetoverd in nette, geordende wezens, die alle overtollige rommel direct verwijderen uit hun inmiddels kraaknette woning. Lijkt me echt te mooi om waar te zijn... maar wie ben ik om te twijfelen aan de echtheid van dergelijke programma's?

Ik sus me dan dat ik hiernaar kijk om mezelf in het gareel te houden, en dus nooit  te eindigen als een hamsteraar.

Regelmatig dingen wegdoen is dus de boodschap! Voor elk nieuw ding dat je huis binnenkomt, zouden er twee andere dingen moeten verdwijnen.
Dit is toch de regel , als je na verloop van tijd niet wil verdrinken in je eigen rommel.

Makkelijker gezegd dan gedaan, voor iemand als ik, die toch niet zo heel makkelijk afstand kan doen van (bepaalde) zaken.

Ik vind zomaar iets weggooien trouwens op zich al een beetje fout. Tegenwoordig is het in onze consumptiemaatschappij bijvoorbeeld heel normaal om slechts een jaartje met je gsm te doen. Daarna moet die echt vervangen worden door een nieuwer en hipper model (een smartphone uiteraard).
Ik ben, denk ik, nog één van de laatste fossielen die rondloopt met een telefoontje van vijf jaar oud, dat overigens nog prima functioneert.

Kleding wegdoen vind ik niet zo heel moeilijk: ik geef de goede stukken door aan mensen die het kunnen gebruiken of ik probeer er nog iets voor te krijgen op een tweedehandssite. De versleten spulletjes belanden in de kledingcontainer.

Neen, ik heb het vooral moeilijk met de dingen waar ik herinneringen aan heb, en dan in het bijzonder als het over spulletjes van mijn kids gaat.
Ja, ja ik weet het wel... die hamsteraars op de TV geven dat ook vaak als reden voor hun verzameldrang.

Er moet dus een evenwicht gezocht worden tussen wegdoen en houden, zodat het huis wat netjes blijft. Plaats te kort hebben we ten slotte allemaal!

Waar heb ik nu moeite mee om weg te doen?
 • Tekeningen en knutselwerkjes van de kinderen (maar met drie bengels in huis kan je echt niet alles houden).
 • Schoolboeken van de kinderen. Ze hebben hier zo hard in gewerkt, en ik gooi dat dan zomaar weg. Hier moet je toch wel wroeging van krijgen.
 • Spulletjes van als ze nog heel klein waren. Puur uit nostalgie, want die tijd komt nooit meer terug. Maar je kan toch ook niet alles houden en het neemt zo vreselijk veel plaats in beslag.
 • Kaartjes: verjaardagskaartjes, kerstkaartjes, .... Ik weet wel dat je hier nog heel goed mee kan knutselen, maar het wordt op de duur wel een hele stapel.
Hebben jullie er ook last mee om sommige dingen weg te doen en hoe lossen jullie dit op?

10 opmerkingen:

 1. Soms maak ik een foto van iets waar ik heel veel sentimentele gevoelens bij heb maar ook geen plaats voor om toch te bewaren (en geen praktische toepassing), dat scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor deze goede tip Mamalien! Ik kan misschien een fotoboek maken voor elk kind met hun mooiste tekeningen en knutselwerkjes in.

   Verwijderen
 2. Ik heb moeite om blikje weg te gooien ( van knakworstjes). Dan denk ik: hier kan ik een leuk hoesje voor breien en dan heb ik weer een pot voor stiften, scharen ofzo. Maar op den duur gooi ik het toch weer weg. Want zoveel ga ik toch niet breien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms heb ik ook te veel plannen, maar het komt er niet altijd van...

   Verwijderen
 3. Jah vooral van die zelfgemaakte spullies van de kinderen, das een zwak punt, hier ook..... maar idd scannen, digitale foto maken en digitaal opruimen :-) das een tip die ik ook probeer, maar ik heb van elk kind een ordner met de mooiste/leukste kunstwerken/tekeningen die ik echt wil bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb inderdaad ook ooit de tip gelezen van foto's maken van alle knutsels van de kinderen en vond dat een hele goeie! Het is er alleen nog nooit van gekomen dus staan hier op zolder zo'n zes dozen vol..
  Leuk dat je op mijn blog langskwam, ik ben volger geworden bij jou, je hebt een leuk blog!
  Groetjes en een fijne dag!
  Lineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie en om me te volgen!
   Jij hebt ook een mooi en leuk blog.
   Dat van die foto's nemen is inderdaad een heel goed idee, alleen lijkt het me wel een heel tijdrovende klus.
   Groetjes,
   Miss Milla

   Verwijderen
 5. Hoi Milla,
  Hier dan ook een reactie van mij op jouw blog. Grappig, ik heb/ had met precies dezelfde dingen moeite om afscheid van te nemen. Zo heb ik het opgelost:
  - de mooiste knutsels bewaar ik, van de rest maak ik een foto en ieder jaar een boekje
  - schoolboeken (zover zijn mijn kinderen nog niet) mijn moeder heeft van ieder schooljaar een paar schriftjes bewaard, en ik vind dat nog steeds heel erg leuk (ookal staan ze in een doos op zolder)
  - baby-spul, van ieder kind één doos, met n paar kleertjes, speentje, knuffeltje, slofjes. Er kan gelukkig héél veel in één doos, babyspullen zijn gelukkig van babyformaat.... ienemienie ;-)
  - kaarten, ik heb A-4 enveloppen, huwelijk/geboorte/overlijden, ontvangen verjaardagskaarten die net dat beetje extra hebben (ouders, schoonouders, liefste vrienden), kerstkaarten alleen van het afgelopen jaar, kerstkaarten (ouders, schoonouders en weer de liefste vrienden) en tenslotte een kleine luxe doos met alle liefdesbrieven en kaartjes van mijn man. De kaartjes die wij voor de geboortes van onze kinderen hebben ontvangen heb ik in een boek geplakt en bewaar ik bij hun babyboek.
  Nou t is een heel verhaal geworden, maar misschien heb je hier ook wat aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor al je tips! Ik heb er zeker wat aan!
   Groetjes,
   Milla

   Verwijderen