woensdag 11 februari 2015

Broodpudding met appeltjes

In het weekend krijgt manlief af en toe de bakkriebels. Niet dat ik daar bezwaar tegen heb hoor. Ik heb hem namelijk al redelijk goed gedrild dat de keuken er na gebruik weer spik en span moet uitzien.
Ik moet zeggen - het heeft mij ettelijke jaren gekost - maar eindelijk heeft hij het begrepen: wanneer je kookt of bakt hoef je niet persé álle keukengerei te gebruiken dat er aanwezig is, én de afwasmachine is je beste vriend.
Dus dames, ik heb geluk: ik heb nu een man die kan bakken en bovendien ook de gemaakte rotzooi weer opruimt. Wat kan een mens zich nog meer wensen?

Nu mijn kiddo's nog tot dit stadium van ontwikkeling zien te krijgen. Dochterlief en zoontjelief helpen erg graag bij het koken, maar af en toe moet ik toch even op mijn lip bijten als er weer een ei de grond bereikt. Nu ja, onze kleine schooier Fleur zal de boel wel opruimen hoor. Dan krijgt ze ook eens iets anders dan die schamele 100 g hondenbrokjes per dag. Ocharme, ik weet het, maar 't is voor haar eigen bestwil! Anders was ze nu al een soort sumoworstelaar op vier pootjes, onze kleine veelvraat.
Ik zou mezelf trouwens beter ook eens op rantsoen zetten, maar dat gaat niet hé, met een man die de bakkriebels heeft...

Afgelopen zondag maakte hij broodpudding met appeltjes, en ik moet zeggen: het zag er niet alleen heerlijk uit, het smaakte ook véél te goed. Ik heb dus weer twee grote stukken naar binnengespeeld in plaats van één.
Voor de dames of heren die níét op hun lijn letten, dit is het receptje:



Dit heb je nodig:

  • 1/2 l halfvolle melk
  • 80 g rietsuiker
  • 80 g  bruine suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 500 g oud brood (wit, grijs, sandwiches,...)
  • 2 afgestreken theelepeltjes kaneel
  • 1 grote appel
  • rozijntjes (hoeveelheid naar smaak)
  • 5 eieren
  • wat bakboter
  • poedersuiker


Zo maak je het:
  • Verwarm de melk in de microgolfoven of op een laag vuurtje en voeg de suiker toe, roer tot de suiker volledig is gesmolten.
  • Verbrokkel het brood in kleine stukjes en giet er het melk-suiker mengel over. Laat enkele minuten staan tot het brood goed week is.
  • Plet het geweekte brood fijn met een vork en roer er de stukjes appel, de rozijntjes, de kaneel en de losgeklopte eieren door.
  • Vet een bakvorm in met boter en stort hier het broodmengsel in.
  • Bak 40 à 50 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.
  • Werk af met wat poedersuiker.



Smakelijk, laat de calorieën maar komen ;-)





27 opmerkingen:

  1. 't Water komt me gewoon in de mond! En zo gedrild die echtgenoot? Dat moet pas zalig zijn!!! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien is een combi van vers vlees (kvv) van de dierenwinkel in combi met groenten iets voor Fleur? Veel gezonder en het vult de maag beter zonder dik te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoel je van dat diepgevroren vlees? Dat gaven we haar het eerste jaar... maar ik zag altijd een beetje op tegen dat ontdooien.

      Verwijderen
    2. Ja inderdaad, van die worsten. Voor mijn kat knippen ze het in 6 stukjes met zo'n grote bomensnoeischaar met lange steel. Bij sommige onlinewinkels kun je het ook in porties laten verdelen. Je kunt dan per dag een stukje ontdooien in de koelkast. Mochten ze dat bij jou niet doen dan kun je overwegen zo'n schaar te kopen en zelf te knippen. Ik vind het dan goed te doen en het is zoveel beter voor ze dan brokken. Mijn kat geef ik natuurlijk alleen vlees (compleet met organen en botten) maar voor Fleur kun je er rijst en groenten doorheen doen, net wat je zelf eet. Ze zal dan verzadigder zijn en niet meer zeuren. Bij ons op het asiel doen ze sperziebonen door het voer als de honden af moeten vallen omdat het door de vezels en eiwitten beter vult. Maar andere groentes zijn natuurlijk ook goed.

      Verwijderen
    3. Dank je wel voor deze tip! Het ergert mij al lang dat in de meeste hondenbrokken meer graan zit (als goedkoop vulmiddel vermoed ik) dan vlees. Ik ga het beslist zo eens proberen. Ik geef nu 'hypo-allergene' brokken van Prins, omdat ze vaak moet overgeven. Ik ben benieuwd of dat beter zal gaan met vers voer.

      Verwijderen
    4. Gewoon voorzichtig omschakelen. Zorgen ook dat er genoeg tijd zit tussen een brokkenmaaltijd en een vleesmaaltijd. Beter niet mengen. Aan te raden als ze wat gevoelig is om te beginnen met een enkele vleessoort en niet de gemengde soorten. Als ze daar goed op reageert kun je na een paar weken een andere enkele vleessoort proberen naast degene die ze al goed verdraagt. Mijn kat is sterk allergisch en helemaal onder controle zal ik het ws nooit krijgen maar ze is al veel beter.
      Google voor de hond verhouding, vlees, graan en groenten maar eens want dat weet ik ook niet precies. Er is ook gekookt paard in blik maar daar zitten geen botten door.

      Verwijderen
    5. Goed dat je zegt om niet te mengen, want zo deed ik het wel eens in het verleden als we op een andere voeding overschakelden... met overgeven tot gevolg.
      Gekookt paard ga ik maar niet geven denk, mijn dochter rijdt paard en ik denk dat ze dan niet erg tevreden zou zijn, als je begrijpt wat ik bedoel ;-) Nu ja, ik eet zelf ook al 20 jaar geen vlees meer (af en toe wel een beetje vis), maar een hond heeft het natuurlijk wel echt nodig.

      Verwijderen
  3. Ooo, wat mooi! Ziet er héélijk uit! Ik bewaar je post, ook al kom ik nooit aan 500g oud brood... :-S

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het vooral de manier om van mijn oude opgespaarde broodkapjes af te komen, dus zo eens in de 4 á 6 weken maak ik een broodschotel (met appel of peer of een scheut likeur of cranberries of enz). Alleen hoeft mijn recept maar 15 minuten in de oven op 175 graden, daarom verbaas ik mij zo over die lange baktijd. Er zit toch niets in dat zo lang in de oven moet om veilig te kunnen eten?

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je een receptje dat maar 15 minuutjes in de oven moet? Lijkt me zalig! De kids zijn altijd zo ongeduldig...
      Mijn man maakt hier altijd de broodpudding en hij gaf me zijn receptje. Misschien moet deze broodpudding langer in de oven om een vastere structuur te krijgen?

      Verwijderen
    2. Het zou kunnen dat de structuur op de foto vaster is maar zoals mijn oma altijd zegt 'je kan het toch niet heel opeten'. Mijn recept (en dat komt weer van mijn moeder) is één van de (ja, er staan meer dan 6 in!) recepten voor broodschotel uit het 'Kookboek Amsterdamse huishoudschool' van C.J Wannée. Maar naar aanleiding van die andere recepten varieer ik daar volop mee (komt ook allemaal niet zo precies).
      Voor de lol zal ik het door mij gebruikte (basis-)recept even overtypen (voor mezelf heb ik hier een stappenplan van gemaakt maar dit is sfeervoller):
      12 dunne sneetjes oud brood zonder korst (+/- 200 g), 4 1/2 dl melk, 1 a 2 eieren, 50 g krenten, 50 g rozijnen, 50 g sukade, 60 g suiker, 50 g boter of margarine, 2 theelepels kaneel.
      Week het brood in de kokende melk en wrijf het er geheel in fijn. Voeg er de eidooiers, de suiker, de goed gewassen krenten en rozijnen en de gesnipperde sukade (toevoeging van mijn moeder in de kantlijn: 'of waar je zin in hebt') bij en roer er het laatst zo luchtig mogelijk het stijfgeklopte eiwit door. Doe de massa in een vuurvast schoteltje, strooi er wat fijne kaneel, vermengd met suiker over, leg er hier en daar een klontje boter of margarine op en laat het schoteltje in een matig warme oven bruin worden en rijzen. N.B. Men kan door dit schoteltje ook wat rum of cognac roeren, bijv. 1/4 dl op deze hoeveelheid brood. (Toevoeging van mijn moeder in de kantlijn: 150 tot 175 graden en 15 min. is genoeg!)
      Ik kies altijd voor 175 graden want dan wordt het korstje zo lekker knapperig. Daarnaast gebruik ik al het brood ervoor en dan vooral kapjes, het enige verschil is dat het iets langer duurt voor het in de melk uit elkaar valt. Meestal week ik het alvast in een beetje melk en voeg die 'prut' toe aan de kokende melk.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    3. Bedankt Lily om dit receptje te delen! Super dat je die moeite hebt gedaan :-), echt heel lief. Ik denk dat het een heel lekker receptje is...
      Ik ga het zeker eens proberen! Alleen nog een vraagje: wat is sukade eigenlijk en waar koop je dat?
      Groetjes, Miss Milla

      Verwijderen
    4. Tja sukade..is volgens mij vooral heel erg niet meer van deze tijd (of zit ik ernaast?). Ik kwam niet veel verder dan gesuikerde fruitschilletjes, maar wikipedia is wat vollediger:
      http://nl.wikipedia.org/wiki/Sukade.
      Ik koop en gebruik het zelf eigenlijk nooit, vaak gebruik ik vers fruit en dan vind ik het geen toevoeging meer. Even een telefoontje naar mijn moeder leverde een ontnuchterend antwoord op: gewoon in de supermarkt! Online vind ik 'sucade' (met een c dus, nieuwe spelling?) inderdaad bij AH en ook deze webshop heeft het: denootzaak.com. Dit basis-recept gebruikt rozijnen, krenten en sukade maar er staat er ook eentje in met appel, eentje met amandelen en eentje met stoofpeer. Zelf gebruik ik ook wel banaan en ook perzik (soms uit blik) vind ik lekker, mijn moeder kiest ook wel voor gedroogde pruimen of dadels (wel ontpitten en klein snijden). Met andere woorden, mogelijkheden genoeg! Maar ik kan mij voorstellen dat je eerst wel eens wil weten hoe het 'echte' recept smaakt voor je aan het experimenten slaat. Succes!

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    5. Dank je wel om al die moeite te doen!!! Ik had nog nooit van sucade gehoord... Maar zoals je zegt, met vers fruit lijkt het me ook heerlijk. Of met amandelen... je hebt me in ieder geval heel veel inspiratie gegeven :-)

      Verwijderen
  5. En o ja, ik ga de vegan versie zo maken van de broodpudding. Dus met sojamelk en no-egg of lijnzaad voor het bindende effect. Ik ga er denk ik wel wat meer appel door doen. Ik ben benieuwd. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. meer appel kan nooit kwaad volgens mij :)

      Verwijderen
    2. Ik heb er ook wat geraspte kokos en ipv kaneel koekkruiden door gedaan, geen suiker maar beetje stevia. Gebakken in cupcake vormpjes dus kortere baktijd. En voila zo is het bijna een heel ander recept geworden. ;) ze staan nu af te koelen.

      Verwijderen
    3. Wat een goed idee om cupcake vormpjes te gebruiken! En aan kokos had ik ook nog niet gedacht... Lijkt me heerlijk.

      Verwijderen
    4. Vanmiddag eentje bij de thee geprobeerd, ze zijn heerlijk. De rest is door hoe ik ze gemaakt heb, bestemd voor het ontbijt, twee per keer. Ik bak vaak ontbijtmuffins en dit is weer een welkome afwisseling. Meestal doe ik er havermout in als basis, samen met fruit, noten, rozijnen, kokos in diverse samenstellingen. Pas nog met pompoen, waren ook heel lekker geworden.

      Verwijderen
    5. Da's nog een goed idee voor het ontbijt! Hier thuis zijn ze die boterhammen zo beu gegeten...

      Verwijderen
  6. Wow nooit van gehoord maar ziet er heerlijk uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wow nooit van gehoord maar ziet er heerlijk uit!!

    BeantwoordenVerwijderen