maandag 9 februari 2015

Daar gaat mijn privacy...

Mijn dochter wordt volgende maand twaalf. De pubertijd komt nu écht wel dichtbij...
Lichamelijk is er eigenlijk nog niet zoveel van te merken - godzijdank, want ik wil nog even mijn kleine meisje (van één meter tweeënvijftig) behouden - geestelijk daarentegen zijn de eerste voorbodes van deze levensfase al merkbaar.

Ze is meestal nog een héél lief kind - een beetje naïef en goedgelovig zelfs - maar af en toe word ik toch gek van haar brutale mond.
Alles - maar dan ook alles - weet ze beter (je kent het wel: de grote mensen onderbreken als ze spreken over gewichtige dingen, want zij weet uiteraard veel beter hoe alles zit). Stemmingswisselingen horen er ook bij, net zoals niet uit haar bed raken en een verschrikkelijke rommelkamer, maar het érgste van al vind ik toch dat vervloekte... skypen.

Ik geef toe: Skype heeft tal van voordelen, alhoewel ik - als dinosaurus - meestal nog gewoon de telefoon ter hand neem, maar ook vréselijke nadelen.
Het lastigste aan dit medium vind ik dat die tieners het gewoonlijk mét webcam gebruiken. Ik kan dus bijgevolg binnenkijken in al de woonkamers van de vriendinnetjes, maar zij (en vooral ook hun mama's en papa's) kunnen ook binnengluren bij mij. En dát vind ik nu net absoluut niet aangenaam.
Niet dat ik iets te verbergen heb hoor - er gebeuren hier heus geen criminele activiteiten - maar ik wil wel 's avonds ongestoord in de badjas van mijn man (die vijf maten te groot is) en met mijn beren-sloefen aan mijn voeten, lekker in de zetel kunnen zitten terwijl ik een halve schaal chips naar binnenwerk.

De beren-sloefkes ;-)

Ik ben misschien nog van de oude stempel, maar ik vind dat anderen hier geen zaken mee hebben. Het is al erg genoeg dat mijn eigen man mij in deze toestand ziet. Gelukkig ben ik officieel getrouwd, én is hij de vader van mijn kinderen, zodat weglopen niet zo'n makkelijke optie is... haha.

Ik zou dit probleem natuurlijk erg makkelijk kunnen oplossen door dochterlief met laptop en al naar haar eigen kamer te sturen, maar dit zie ik ook niet zitten. Het gaat hier namelijk om mijn computer (het arme schaap heeft er zelf geen) en in de woonkamer kan ik nog een oogje in het zeil houden, zonder dat het te erg opvalt.
Dochterlief is namelijk al wel een bijna-puber, maar volwassen is ze nog lang niet... dat kan ook niet op die leeftijd uiteraard. Nu weet ik - als volwassene- dat er hele vieze mensen leven op deze planeet die wel eens misbruik zouden kunnen maken van mijn goedgelovige prinses, en dat mag in géén geval gebeuren. Laat ons meisje voorlopig maar lekker skypen in mijn bijzijn.

Ik moet dus nadenken over andere oplossingen voor mijn privacy probleem. Misschien moet ik haar zo laten postvatten dat de webcam enkel zicht heeft op een blinde muur, maar dan zit ik natuurlijk nog met het probleem dat iedereen aan de andere kant van de computer lekker kan meeluisteren naar wat er zich allemaal hier thuis afspeelt. Ik wil namelijk wel nog in mijn eigen huiskamer luidkeels (vals) kunnen zingen wanneer ík dat wil, zonder dat ik de dag nadien met het schaamrood op de wangen aan de schoolpoort moet verschijnen. Een koptelefoon is bij mijn weten geen oplossing voor dit probleem...

Zit er dan écht niets anders op dan mij gewoon te gedragen zoals het hoort en enkel nog naar intellectueel verantwoorde propgamma's op tv te kijken wanneer er hier geskypt wordt? Ik vrees van wel...

Gelukkig is dochterlief bijna elke avond weg om te trainen in de turnles, en dan doe ik lekker wat ik wil in mijn eigen huis ;-)
Of weten jullie misschien de mirakel oplossing voor dit heikele probleem?17 opmerkingen:

 1. Haha, leuk geschreven. :-D
  Dat zou ik overigens ook niet prettig vinden hoor als dat zo zou gaan.
  Gelukkig heb ik dat probleem niet en helaas heb ik ook geen idee hoe je dat op kan lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan je ook geen advies geven. Hier heb ik nog pc-leken. Het enige wat ze doen op de pc is spelletjes spelen en op Bingel voor school.
  Sommigen vinden zelfs dat ik achter ben omdat mijn oudste 10,5( in juni 11) nog geen GSM heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter van bijna twaalf heeft er ook nog geen hoor! Mijn kids krijgen er pas eentje vanaf hun twaalfde.

   Verwijderen
 3. Lastig! Hier een zoon die skypet terwijl ze minecraft spelen. Geen webcam (afgeplakt, haha), maar soms hoor ik mezelf iets zeggen en daarna snel vragen wíe er allemaal aan de andere kant van de skype zitten... oeps. Op eigen kamer? Mhm. Voelt beetje dubbel. Soms wel prettig, maar dat toezicht is ook wel fijn ja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn oudste zoon (van 15) skypet ook vooral tijdens het gamen (zonder webcam). Ik heb de indruk dat die webcam veel minder door jongens gebruikt wordt.
   Hij heeft wel zijn eigen computer op zijn kamer, maar hij is dan ook al een stuk ouder, en wijzer... hoop ik.

   Verwijderen
 4. Geweldig om te lezen. Bij ons geen webcams en geen Skypers, waarschijnlijk omdat het jongens zijn. Mobieltjes vanaf de middelbare school en alles beneden. We hebben ook een speelkamer, dat scheelt qua privacy.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een speelkamer is zalig! Wij hadden er ook eentje tot onze derde op komst was, toen werd het een slaapkamer...

   Verwijderen
 5. Een herkenbaar probleem helaas! Ik wou dat ik een oplossing wist. Kun je haar niet op rantsoen zetten: elke avond niet meer dan 20 minuten?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Neen niet echt. Mijn kids hadden een pc op de kamer van zodra ze een jaar of veertien waren. Niet verstandig waarschijnlijk. Maar we probeerden ze wel mee te geven wat de gevaren waren, en ze hadden duidelijke uren waar ze zich moesten aan houden. Ook géén webcam, dat mocht niet. Nu zijn ze ouder natuurlijk. En ze hebben het zonder kleerscheuren overleefd. Maar het is inderdaad een dunne koord waar je moet op dansen. Vertrouwen geven, en toch voldoende controle houden. Succes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je goede raad :-)
   Mijn oudste zoon heeft ook een computer op zijn kamer, maar hij is ouder dan mijn dochter én een pak minder goedgelovig...

   Verwijderen
 7. O jeetje, is dat wat kinderen van die leeftijd doen, skypen met hun vrienden?? Ik heb er gelukkig nog geen ervaring mee maar ik begrijp dat ik me er alvast op voor moet gaan bereiden. Ach, tegen de tijd dat die van mij die leeftijd heeft (nog 4 jaar) zal er weer iets anders zijn waar wij als ouders gek van gaan worden... Maar ik had dit nog niet eerder gehoord...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, ik voel met je mee! Mssch er eens voor zorgen dat je opzettelijk iets écht ergs doet, zodat het je dochter is die zich gaat schamen en dan vanzelf stopt met skype als je in de buurt bent. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jij kan zo goed vertellen: ik zie jou al voor mij, lekker ingeduffeld in een te grote badjas met je schaal chips, fantastisch! ;) mijn dochter snapchat vooral: dan zie ik haar ineens een gek gezicht trekken tegen de Ipad en dan weet ik: het is weer zover, pubers!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk geschreven, ik zat altijd achter aan tafel waardoor de andere kant enkel een rode muur zagen. Daarnaast geen microfoon aan als ik niet alleen was en droeg ik een koptelefoon voor de geluiden. Zo hadden mijn ouders geen overlast of privé gedoe omtrent skype.

  Moet bekennen dat ik het nu niet meer gebruik en in een badjas 5 maten te groot rond waggelen in huis, heerlijk. Ja we horen toch nog geheimpjes te hebben hoe we rond waggelen in huis :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Owja, geen laptop, dat is toch heel normaal voor je dochter? Vind tegenwoordig dat ze allemaal wel heel snel Smartphone hebben en computers :) (en dat zegt iemand van 25 haha)

   Verwijderen