donderdag 26 maart 2015

Racisme is nooit relatief!

Gisteren las ik bij Myriam van het blog Bubbliciouslly me  - een aanrader trouwens, dat blog - over de walgelijke uitspraken die meneer De Wever begin deze week deed.

De burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen en voorzitter van de NVA vond het nodig om een hele bevolkingsgroep te stigmatiseren: mensen met Marokkaanse roots die wonen in 'zijn' stad, meer bepaald de Berbers. Ook zei hij dat racisme relatief is, en het gevolg van negatieve perceptie en ervaringen. Racisme is dus volgens hem het gevolg, en niet de oorzaak van problemen.
Hij voegde er nog aan toe dat Aziaten nooit klagen over racisme, in tegenstelling tot bepaalde andere bevolkingsgroepen. Zij zouden volgens hem racisme trouwens gebruiken om hun eigen falen achter te verbergen.

Normaal schrijf ik nooit over politiek, maar nu vond ik het mijn plicht om toch te reageren. Ik denk dat elk weldenkend mens dat moet doen trouwens. We moeten laten zien dat we NIET meedoen aan deze oproep  (want zo noem ik het) voor meer haat en onverdraagzaamheid in onze maatschappij!

Meneer De Wever is trouwens zeker geen dommerik. Hij is erin geslaagd om een hele grote bevolkingsgroep achter zich te scharen. Dat is wel gebleken bij de afgelopen verkiezingen. Ik hoop oprecht dat de mensen die toen voor hem stemden er spijt van hebben en dat ze hun ogen nu openen.
Deze meneer biedt geen oplossingen voor de problemen - want problemen zijn er inderdaad, dat kunnen we niet ontkennen - hij maakt ze alleen maar groter. Hij doet me trouwens denken aan die andere meneer met zijn blonde haar uit Nederland.

Weet je, eigenlijk ben ik beschaamd tegenover mijn goede Marokkaanse vriendin en tegenover al de andere mensen die ik ik ken met dezelfde roots. Beschaamd, dat een Vlaming met veel aanzien en invloed, zulke dingen verkondigt. Hoe moeten zij zich voelen nu? Hoe moeten de lieve kinderen van mijn vriendin zich voelen? Hoe moeten de Marokkaanse mama's en papa's  die ik dagelijks aan de schoolpoort zie zich voelen?

Racisme is niet relatief. Racisme is nooit relatief. Racisme is heel tegenwoordig in onze maatschappij. Dat heb ik onlangs zelf nog gemerkt toen ik een koffietje ging drinken  met mijn vriendin. Zij draagt een hoofddoek en dat beviel de dame die ons bediende duidelijk niet. Tegen mij nam ze nog de moeite om te spreken om de bestelling op te nemen, tegen mijn vriendin niet. Haar koffie kwakte ze hardhandig op tafel, mijn koffie zette ze neer... en dan haar blik, vreselijk. Op zo'n moment kan ik zelf wel door de grond zinken. Wat zeg je dan? Ik zie hoeveel pijn dit doet bij haar...
Gisteren hadden we het met een aantal vriendinnen nog over dit voorval. We spraken af dat we volgende keer eens allemaal mét hoofddoek een koffie gaan drinken in die taverne. Dan wil ik haar gezicht wel eens zien...

14 opmerkingen:

  1. Wat afschuwelijk. En heb je niets gezegd toen die serveerster dat deed? Eigenlijk zou je gewoon moeten zijn opgestaan en zeggen dat je zo niet behandeld wilt worden. Maar ja, dat is praten achteraf. Op het moment zelf word je overbluft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, achteraf gezien had ik echt wel moeten reageren, maar zoals je zegt was ik te gechoqueerd om nog iets uit te brengen.

      Verwijderen
  2. Goed idee, mag ik mee?! Altijd al eens willen proberen ik vind hoofddoeken zo sierlijk staan vaak! Zeker de jongere moslima vind ik er altijd prachtig uitzien!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuurlijk mag je meedoen, heel graag zelfs!
      Ik vind veel moslima's trouwens ook prachtig met hun hoofddoek.

      Verwijderen
  3. Goed idee, mag ik mee?! Altijd al eens willen proberen ik vind hoofddoeken zo sierlijk staan vaak! Zeker de jongere moslima vind ik er altijd prachtig uitzien!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn jongens gaan ook naar een multiculturele school. Ik denk dat zelfs de helft van de school een "kleurtje" heeft. Daar hoor je ook soms van alles.
    Soms hoor je als daar de school binnenstapt kom je precies in Turkije ofzo. Tja bij de jongens op school zijn er : Turken, Marrokanen, Roma's, Polen, Kroaten, ..... Dan denk ik " het is te hopen dat je kind dan nooit een "gekleurd" vriendje of vriendinnetje heeft . Enige tijd terug was er zelfs een jongen zonder papieren, die terug naar zijn land moest.

    Grote M zijn beste vriend is half om half.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn kinderen hebben ook veel vriendjes en vriendinnetje met buitenlandse roots. Kinderen zijn van nature niet racistisch, meestal zijn het de ouders die hun gedachtegoed aan hen overdragen...

      Verwijderen
  5. Ik snap dat je je boos maakt...

    Ik maak me ook al snel boos over goedbedoelde grapjes, ook over bijvoorbeeld domme blondjes, omdat ze stereotypering bevestigend zijn en daar hebben mensen echt last van.

    Gewoon naar de manager stappen, als die serveerster zo doet! Echt NIET professioneel...!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neen, dat is zeker niet professioneel. Ik was op het moment zelf (jammer genoeg) te perplex om te reageren.

      Verwijderen
  6. Mooi Miss Milla, als we allemaal samen reageren tegen het onrecht, kan er misschien nog iets veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop het Myriam, laat dit alvast een oproep zijn aan onze collega bloggers om erover te schrijven...

      Verwijderen
  7. Van de week las ik een verhaal op een nieuwssite over een man uit Den Haag die door een paar Marrokkanen van de verdrinkingsdood gered was. En zijn reactie? "Zijn jullie écht Marrokkanen???" had hij gezegd. Zouden een paar Marokkaanse jongens zomaar iemand laten verdrinken omdat ze toevallig Marrokkaan zijn? Nee, natuurlijk niet! Ik vind de uitspraak van die man gewoon niet kunnen en het AD die dit bericht plaatste had misschien ook iets beter na moeten denken. Want ik vind het best wel racistisch overkomen, alsof alle Marokkanen slechteriken zijn!
    '


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad niet erg aardig van die man, heel ondankbaar zelfs!
      Als onze maatschappij zo blijft verzuren zal het er nooit beter op worden. De media speelt hierin inderdaad een niet te onderschatten rol.

      Verwijderen