Heb je bijvoorbeeld nog wat puree en witte vis over van de dag ervoor, en wat groentjes in de koelkast, dan maak je in een mum van tijd een stevige ovenschotel.
Je kan natuurlijk in plaats van vis ook gehakt gebruiken, maar gezien ik al heel lang geen vlees meer eet, zijn mijn meeste gerechtjes vegetarisch of met vis.
Bij een ovenschoteltje kan je je creativiteit de vrije loop laten. Je hoeft het receptje niet zo nauwgezet te volgen. Neem gewoon wat je nog in huis hebt en pas de schotel aan naar eigen smaak.
Ik gebruikte voor mijn ovenschotel:
- restje puree
- restje (gekookte) witte vis (kabeljauw, koolvis,...) in stukjes
- wat verschillende groenten (broccoli, boontjes, paprika,....)
- 2 eieren
- 200 ml (light) room
- gruyère kaas
- een (half) bouillon blokje
- wat olijfolie
- zwarte peper en zout
- Provençaalse kruiden
Zo maak je het:
- doe wat olijfolie in een pan, stoof hierin de groenten met een scheutje water en het bouillonblokje tot ze beetgaar zijn (niet te zacht)
- vul de bodem van een ovenschotel met de puree
- verdeel hierover de stukjes vis en de gestoofde groenten
- kluts de eitjes, meng de room erdoor, en kruid met peper en zout
- giet over de oven schotel
- bestrooi met een flinke laag gruyère kaas
- bestrooi met de Provençaalse kruiden
- zet ongeveer 25 minuten in de oven op 200°C
Mijn kinderen aten met veel smaak van deze ovenschotel, en hadden zo toch hun portie groenten en vis binnen zonder dat ze er erg in hadden.
Ik had gisteren een lasagne met courgette. Niet dat je dat nog terug proeft, maar ze zágen het en visten de stukjes er netjes uit... Zucht..
BeantwoordenVerwijderenIk moet eerlijkheidshalve wel toegeven dat dit vooral wel werkte bij de kleinste en de middelste. De grootste was moeilijker te 'misleiden', maar at toch bijna helemaal zijn bord leeg. Hij zal echt honger gehad hebben ;-)
VerwijderenIk vind dit een uitstekend idee. Gewoon iets heel nieuws maken van de restjes. Want het klopt wat ze zeggen: "verandering van spijs doet eten"!
BeantwoordenVerwijderenEn zo'n ovenschotel is vaak nog ongelooflijk lekker, ook.