woensdag 8 april 2015

Hersteltherapie?

Onlangs kon ik de slaap niet vatten, en wat doe ik dan in het holst van de nacht? Naar beneden gaan, me in de zetel zetten, en zappen.
Meestal kom in dan terecht bij één van mijn favoriete zenders, namelijk Animal Planet, maar nu bleef ik hangen bij Vitaya, waar een uitzending van de ons allen bekende Dr. Oz bezig was. Ik ben niet echt fan van deze man, maar af en toe kan ik wel eens een uitzendinkje uitzitten - vooral in het holst van de nacht, als ik toch niets beters te doen heb.

Het begin van de uitzending had ik gemist, maar op het moment dat ik inhaakte had dr. Oz het over 'hersteltherapie'. Aha, dacht ik, dat zal één of andere manier zijn om van een fysiek of geestelijk trauma te herstellen...
Toen ik hoorde waar het werkelijk om ging was ik geshockeerd: het is dus blijkbaar een therapie om mensen die worstelen met hun geaardheid te 'herstellen'. Kort gezegd: om van iemand die homoseksueel is, een heteroseksueel te maken.

Ik heb een paar keer moeten terugspoelen om me er van te vergewissen dat ik niet aan het hallucineren of dromen was... maar neen hoor, deze 'therapie' bestaat dus wel degelijk in de VS.

Dr. Oz is de kwaadste nog niet. Hij zei dat hij het in zijn show over dit fenomeen wou hebben omdat het altijd beter is om zulke zaken openlijk te bespreken, dan in het verborgene. Ik kan hem hierin geen ongelijk geven natuurlijk.
Hij had, zoals het zijn gewoonte is, voor- en tegenstanders van deze 'therapie' uitgenodigd, alsook enkele ervaringsdeskundigen die het 'herstelprogramma' hadden gevolgd.
Uit de uitzending bleek duidelijk dat Oz niet hoog opliep met deze bedenkelijke vorm van therapie  - zonder dat hij dit ook uitsprak -  maar door de verschillende partijen hun zegje te laten doen, werd het voor elk weldenkend mens sowieso al snel duidelijk dat 'hersteltherapie' een mensonwaardige praktijk is, die men naar mijn bescheiden mening maar beter direct bij wet kan verbieden.

De voorstanders van 'hersteltherapie' schermden met argumenten die ik echt griezelig vond. Een greep uit hun 'gelal' - tja want een ander woord heb ik er niet voor:

 • Een linkshandige kan je, mits de nodige oefening, ook rechts leren schrijven. (Mijn drie kids zijn linkshandig, geen haar op een hoofd heeft er ooit aan gedacht om dit te veranderen.)
 • Homoseksualiteit wordt door de meeste wereldgodsdiensten niet aanvaard, dus is het beter om er van af te geraken om niet met jezelf in de knoop te liggen. (Misschien kan je dan maar beter het juk van een godsdienst die pleit voor onverdraagzaamheid van je afwerpen...)
 • Ouders hebben het recht om hun kind te begeleiden in de worsteling met hun geaardheid.(Tuurlijk mogen ouders hun kind begeleiden, maar moeten ze niet vooral hun kind aanvaarden zoals het is... Je kind naar hersteltherapie sturen lijkt me geen goede zet als je kind worstelt met zijn geaardheid.)
 • En dan was er nog een figuur die beweerde vroeger homo te zijn, maar nu gelukkig getrouwd (met iemand van het andere geslacht) en vader van een aantal kinderen. Allemaal dankzij de hersteltherapie! (Volgens mij wreekt het zich op lange termijn sowieso als je jezelf op die manier verloochend, en dan heb ik vooral medelijden met het gezin van deze heer.)

De tegenstanders van 'hersteltherapie' waren vooral héél erg kwaad. Ze hadden het over de schadelijkheid van zulke praktijken. Enkelen onder hen waren door een ware hel gegaan, nadat hun ouders hen naar deze 'therapie' hadden gestuurd. 
Deskundigen benadrukten dat zulke praktijken inderdaad heel veel schade kunnen aanrichten bij de 'cliënt', met zelfs suïcide tot gevolg. Mensonwaardig en volkomen onetisch noemden ze het ook.
Ik kan hen geen ongelijk geven...

De dag nadien had ik het aan tafel met mijn twee oudste kinderen over deze bedenkelijke therapie. Ik vind het belangrijk om zulke onderwerpen niet uit de weg te gaan. 
Mijn zoon zei dat hij er al wel eens over gehoord had. 'Tja, dat zijn die gekke conservatieve Amerikanen hé mama', zei hij. 
'Gelukkig denken ze er niet allemaal zo over daar hé', repliceerde ik. 

Ik weet één ding alvast heel zeker: als een van mijn kinderen me ooit zou vertellen dat hij of zij zich aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht, zou ik niet over hersteltherapie beginnen, maar hen met veel liefde omarmen zoals ze zijn. En zo hoort het ook.

Hoorden jullie al ooit over 'hersteltherapie'?15 opmerkingen:

 1. Niet onder die benaming, maar wel al vaker gehoord dat het een ziekte is waar je kan van genezen. Bange blanke man, denk ik dan. Ik denk dat het hopeloos is om die mensen te proberen overtuigen van het tegendeel. Ik ga er liever met een grote draai om heen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad, van mening gaan dat soort mensen waarschijnlijk toch nooit veranderen...
   Net je blog 'ontdekt': ik ga je volgen, want 't spreekt me aan.
   Groetjes, Miss Milla

   Verwijderen
  2. Leuk, altijd fijn te weten dat er mensen meelezen.
   Ik jou ook want je hebt een leuke schrijfstijl.

   Verwijderen
 2. Ja, ik heb er wel eens van gehoord. In Amerika hebben ze sowieso heel rare denkbeelden wat sommige dingen betreft. Ik kan er niet met mijn pet bij dat mensen zo kunnen denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen hé, maar het is niet alleen in de VS dat sommigen er rare denkbeelden er op nahouden, soms val ik zelfs bijna van mijn stoel als ik mensen uit mijn omgeving hoor praten...

   Verwijderen
 3. Zelf ben ik ook linkshandig. Mij hebben ze in de 3 de kleuterklas rechts proberen doen schrijven met alle gevolgen van dien.Op de duur begon ik te stotteren. Want in de hersenen geeft dat een soort van "kortsluiting" Maar ik bleef linkshandig, kan wel een deel rechts, maar doe er weinig mee. Mijn 3 kids zijn rechtshandig. Bij de jongsten kan het nog "keren" hij is pas 3.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat erg dat ze jou dwongen om rechtshandig te schrijven. Gelukkig gebeurt dit de dag van vandaag niet meer in de scholen, dat hoop ik toch tenminste.

   Verwijderen
 4. Gatver, ik krijg echt braakneigingen van dit soort dingen. Waarom nou niet gewoon accepteren hoe iemand is? Lekker zwaar onderwerp voor in de nacht joh ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bah, rare wezens, die Amerikanen ..... Toevallig laatst een uitzending gezien waarin dit ook ter sprake kwam.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En jij hebt helemaal niet meer geslapen?!
  Rustig blijven ademhalen valt mij niet mee bij dit soort nonsens. Wat doen mensen elkaar toch aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn broer is homo, de nonkel van mijn man ook, een van onze beste vrienden heeft zich net geout (of is daar mee bezig, we weten het maar viavia)... Voor mij is dat echt zo'n deel van mijn leefwereld dat ik me niet kan inbeelden dat mensen dat echt nog als een "afwijking" beschouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan mij dat eerlijk gezegd ook niet inbeelden... Ik merk aan mijn kids en hun vrienden dat hun generatie er ook heel anders mee omgaat: homo of hetero, maakt helemaal niets uit voor hen.

   Verwijderen
 8. Nooit van gehoord. Er wordt steeds meer bedacht lijkt het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik hoorde er van op het nieuws, toen president Obama er tegen protesteerde. Toch een verstandig man die Obama, je kan het toch niet vatten dat mensen in deze tijden nog zo denken hé;

  BeantwoordenVerwijderen