maandag 17 augustus 2015

Néén, een museum bezoeken is niet saai!

Al wekenlang zat onze kleine man te zeuren over het 'dino-museum', en dat hij er persé naartoe wilde. Ik weet niet hoe hij op het idee kwam, maar feit blijft dat dino's een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen op kinderen. Onze oudste zoon heeft in zijn kleuterjaren ook zo'n 'dino-fase' doorgemaakt. Dochterlief niet, zij had - toen al - meer interesse voor schoenen dan voor dino's ('t is een echt vrouwtje, zou prins (nu koning) Filip zeggen... voor de Belgen onder de lezers ;-)

Misschien dat zoontjelief al een beetje gebrainwasht is door 'Dinotrux' op Netflix. Jahaaa... wij hebben nu ook eindelijk Netflix. Ik ben bezweken voor de druk die de kinderen hier uitoefenden. "Mama, de eerste maand is gratis. Mama, je zit nergens aan vast, je kan het elk maand opzeggen. Mama, iederéén heeft Netflix. Mama, het is toch niet duur. Mama, er is voor jou ook héél veel op Netflix. Mama, je gaat het geweldig vinden."
Ja kinderen, mama vindt het inderdaad geweldig. Opletten dat ik niet verslaafd raak, haha. Ik ben al dagen véél te laat gaan slapen omdat ik nog een filmpje wilde zien op Netflix. En ik word zelfs niet betaald om dit te schrijven, stel je voor.

Maar ik dwaal weer af van het onderwerp dat ik eigenlijk voor ogen had in deze post, nl. museumbezoek. Nu vind ik musea van nature best wel interessant, en neen, ik ben heus geen intellectueel, maar gewoon een meisje van op de buiten. 
Vanwaar komt eigenlijk de misvatting dat musea saai zouden zijn? Van die duffe studiereizen op school vroeger misschien? Alhoewel, alles was toch beter dan zitten te suffen in de les. Tegenwoordig zijn de meeste musea trouwens interactief en zo opgevat dat ook kinderen er wat aan hebben.

Zoontjelief wou dus naar het 'dino-museum' en mama is altijd erg bereidwillig om zo'n wens te vervullen. Uit ervaring weet ik immers dat zoontjelief over een twaalftal jaartjes wellicht liever naar een  - al dan niet met alcohol overgoten - fuif zal gaan dan naar het museum... Genieten dus nu nog, want het blijft niet duren dat ze je hand willen vasthouden. Tsjaa, da's dan weer één van de nadelen als je ook al uit de kluiten gewassen kinderen hebt: je wéét wat er gaat komen en dat kan de pret wel eens wat bederven... pubermoeders weten vast wat ik bedoel ;-)

We gingen dus gisteren naar het Museum voor Natuurwetenschappen (KLIK). 
Dit museum kan ik echt iedereen aanraden. Naast indrukwekkende skeletten van reuzegrote dino's (KLIK) is er nog veel meer interessants te zien. Je hebt er onder andere de 'Galerij van de Evolutie' (KLIK) waar op een toegankelijke manier de evolutie van het leven op aarde wordt uitgelegd. 


Er is ook een zaal met insecten (dode en levende), maar deze heb ik wijselijk overgeslagen vanwege mijn insectenfobie. Tot groot jolijt van de kinderen natuurlijk, én de man. Van je familie moet je 't hebben...
Ook nieuwste zaal, de 'Gallerij van de Mens' (KLIK), vond ik zeer de moeite. Hier wordt visueel duidelijk gemaakt hoe de mens is geëvolueerd. Ook voor kinderen is dit, toch wel vrij moeilijke onderwerp, toegankelijk en begrijpbaar gemaakt door allerlei interactieve toepassingen.  Ik stel voor dat jullie even zelf gaan kijken op de website van dit museum (mocht het je interesseren natuurlijk), want er is nog véél meer te zien en ik denk dat niemand hier zit te wachten op een saaie beschrijving van een museum.

Ik vond het in ieder geval zeer de moeite en ook zeker doenbaar met kinderen. Zowel ons zoontje van vier als onze dochter van twaalf hadden een erg leuke namiddag. Zoontjes fantasie begon op een gegeven moment zelfs een beetje op hol te slaan. Hij vertelde ons heel serieus dat hij al die skeletten zelf 'gemaakt' had samen met de archeologen. Toen wij vroegen: 'Hoezo?' antwoordde hij doodleuk: 'Maar jullie weten toch dat ik hier werk, in het museum.' We hebben het spelletje toen maar meegespeeld. Op een gegeven moment toonde hij zelfs zijn bureau in het museum. Wat kan de wereld van een vierjarige toch magisch zijn...


Laat je dus zeker niet afschrikken: een museum bezoeken met kids is fun en zeker niet saai!20 opmerkingen:

 1. In de Dino-tijd van mijn jongens zijn wij ook in dit mooie museum geweest

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wij zijn er vroeger met de oudste ook nog geweest, maar intussen is er weer veel nieuws bijgekomen.

   Verwijderen
 2. Het dino museum is echt wel super. De jongens gaan er graag naar toe. Zelfs voor de tijdelijke tentoonstellingen. Moet nu ook wel toegeven, mijn jongens gaan liever op speurtocht in een museum dan naar een pretpark( veel te druk en lawaai voor hen).
  Vorig schooljaar ging grote M op schoolreis naar het Gallo -Romeins museum, hij was super blij. Hij slaakte bijna geen kreet van blijdschap in de klas. Terwijl anderen al aan het zuchten en puffen waren.

  Zo hebben we ooit meegemaakt we waren op een markt en de beiaard speelde net. We stonden aan een kraam en de jongens keken rond en stonden naar de beiaard te kijken. Er was een mevrouw die vroeg of het onze jongens waren. Ik zei ja, die vrouw zei : je mag trots op je kinderen zijn , kijk hoe ze de beiaard bestuderen dat kom je niet veel voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat jouw jongens daar zo van kunnen genieten, daar mag je inderdaad trots op zijn.
   Het Gallo-Romeins museum is inderdaad ook een aanrader!

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Ja, het is echt de moeite. We hebben daar zolang rondgelopen dat onze voeten er pijn van deden.

   Verwijderen
 4. musea zijn idd absoluut niet saai, ik bezoek ik er regelmatig. Je moet alleen wel de goede van de slechte scheiden ;) . In dit museum ben ik nog niet geweest,j dus heb ik het alvast gepind om er eens naartoe te kunnen. Merci voor de tip !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O wat heerlijk! Dat vind ik ook leuk, zo'n uitje.

  Hier had oudste een dino periode. Jongste nog niet (en dochter, nee die houdt van hele andere dingen! :-) ) maar wie weet kunnen we hem wat voeren haha. Naturalis is ook leuk, in Leiden (Nederland). Deze kende ik niet. Maar ik houd m in gedachten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naturalis ken ik nog niet. Ik zal het dadelijk een googelen. Als het niet te ver voor ons is doen we dat misschien ook nog eens een keer.

   Verwijderen
 6. Wat een leuke middag! En wat heerlijk, nog zo'n 4-jarige in huis.
  Wat waren we nog naïef met onze oudste ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Musea hoeven helemaal niet saai te zijn. Er zijn er veel die zeker ook leuk en leerzaam zijn voor kinderen. Bij ons in Nederland kun je een museumjaarkaart kopen. Daarmee kun je veel musea gratis of met korting bezoeken. Wij hebben ze jaren gehad toen de kinderen nog jonger waren en zij vonden het altijd leuke uitstapjes.
  Dit dinomuseum ziet er heel interessant uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een museumkaarten ik niet. Ik zal eens navragen of het ook in België bestaat. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 8. Het is idd een héél leuk museum, we hebben het vroeger ook wel eens gedaan met de kids :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw wat een indrukwekkende skeletten en dino's zeg! Dit lijkt me echt een leuk museum om eens te bezoeken. Dat vinden zelfs mijn kinderen leuk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jaren geleden eens bezocht. Is inderdaad de moeite waard. Toen wij er waren was er een tijdelijke tentoonstelling waar kinderen een geurtest moesten doen om de moeder van een kind te vinden. Dat was hilarisch.
  Jouw foto's doen me zin krijgen om die uitstap nog eens te plannen. Eens op zoek gaan naar wat kortingsbonnen.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De inkomprijs valt best. Wij waren voor 4 personen 18 euro kwijt (de kleinste moest nog niet betalen). Met de tijdelijke tentoonstelling erbij (over hersenkronkels) is het wel iets duurder geloof ik.

   Verwijderen
 11. Ik ben het zo met je eens dat een museum niet per se saai hoeft te zijn. Jammer dat veel mensen dat vooroordeel hebben en daardoor nooit een museum bezoeken, want ze hebben geen idee wat ze missen!
  Mijn dochter en ik hebben een 'Museumkaart', hier in NL verkrijgbaar voor ongeveer € 60 voor een volwassene (en voor jongeren kost het de helft). Je kunt daar dan bijna alle musea mee bezoeken (in NL) die je maar wilt. Groot voordeel, vinden wij, is dat je daarmee dan ook een museum gewoon even in en uit kunt lopen om te kijken of je het wat vindt. Vinden we het leuk, dan gaan we een ander keertje voor een uitgebreider bezoek, maar nooit langer dan een uurtje, want dan zijn we oververzadigd en doodmoe. Willen we nog meer zien? Gaan we nog een keertje!

  Ik weet niet of er in B ook zo'n soort 'abonnement' bestaat, maar daar staat tegenover dat een museumbezoek in B stukken goedkoper is dan in NL!

  Als je eens rustig de tijd neemt voor een museumbezoek (wij gaan graag mee met rondleidingen, of we huren een audio-tour), dan wordt je eventjes ondergedompeld in een totaal andere wereld. Het is echt een soort mini-vakantietje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet nog navragen of er bij ons zo'n kaart bestaat, maar ik denk het niet... Ik wist niet dat een museumbezoek zo duur is in NL, in België valt de ticketprijs best wel mee.

   Verwijderen