donderdag 26 juni 2014

Violetta

Zondag schreef ik een bericht over ons kipje Violetta. Ze was doodziek en de dierenarts wist niet of ze het ging halen.
Nu kan ik gelukkig melden dat ons Violetje aan de beterhand is. Ze is nog zwakjes, maar ze gaat elke dag vooruit. Ze zit nog steeds in quarantaine (in een hondenbench in het speelschuurtje), maar vandaag heb ik haar voor de eerste keer weer even op het gras gezet. Ze was wat onwenning, maar al snel zette ze toch enkele stapjes.
Ons Fleurtje is ook heel lief voor haar en ging voorzichtig even snuffelen. Het is net alsof Fleur ook aanvoelt dat Violetta ziek is en dat ze niet wild mag doen. Ik vond het heerlijk om die twee zo samen te zien op het gras, het had zelfs iets ontroerends...


Na vijf minuutjes heb ik Violetta terug in de bench gezet, want ze is nog te zwak om lang rond te stappen. Maar het komt goed, daar ben ik van overtuigd.
Afgelopen zondag zag het er veel minder rooskleurig uit voor haar. Bij de dierenarts kon ze zelfs niet meer op haar pootjes staan en had ze de kracht niet om haar kopje omhoog te houden. Het was net alsof ze het al had opgegeven. Gelukkig kwamen we terecht bij een dierenarts die vond dat we toch moesten proberen om haar nog een kans te geven om te herstellen, ook al was het niet zeker dat dit zou lukken.

De verzorging was intensief de eerste dagen, want ze kon niet meer zelfstandig eten of drinken. Met een spuitje voerden we haar wat in melk geweekt brood en water. Toen ze wat beter werd en al terug wat zelf kon pikken kreeg ze kuikenmeel om terug op kracht te komen. Ook kreeg ze meermaals per dag haar medicatie. Gelukkig had ik telkens goede helpers: mijn drie kids hebben om beurt geholpen om haar vast te houden wanneer ze gevoerd moest worden en medicatie moest krijgen.
Voorlopig durf ik haar nog niet bij de andere kippen te zetten. Ik ben wel eens tot het kippenhok met haar gewandeld en ze vond dat best interessant had ik de indruk.

Zoals jullie weten was Violetta helemaal aangetast door rode mijten (ook wel bloedluis genoemd). Deze bloed zuigende parasieten kunnen een (verzwakte) kip letterlijk dood zuigen. Violetta had bovendien ook nog een infectie aan de ademhalingswegen (het zogenaamde 'snot'), waardoor ze al erg verzwakt was. Op zo een moment ben je blij dat er zo iets bestaat als antibiotica. Zonder behandeling was ze sowieso gestorven.

Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik tot vorige week nog nooit van die bloedluizen had gehoord. Was ik wel op de hoogte geweest dan had ik het hok regelmatig kunnen inspecteren en tijdig ingrijpen. Ik poetste regelmatig het hok, legde vers stro, zorgde dagelijks voor vers eten en drinken,... dus ik dacht dat dat voldoende was voor het welzijn van mijn kipjes. Niet dus...
Maar een verwittigd mens is er twee waard. Nu weet ik dat ik alert moet zijn voor die vieze beestjes als de temperaturen stijgen en dat er heel wat maatregelen zijn om preventief te werken en zo'n mijtenplaag te voorkomen.

Dankzij een link die een lieve lezeres me stuurde kwam ik terecht op het blog van Neurootje en daar vond ik tal van tips over het bestrijden en voorkomen van bloedluizen. Echt een aanrader voor kippenbezitters om eens te lezen.
We vonden in de dierenspeciaalzaak ook een ecologisch product waarmee we het hok helemaal behandeld hebben en dit lijkt heel goed te werken. Ik houd niet zo van insecticiden, dus ik was blij dat we deze plaag ook op een ecologische manier konden aanpakken.

Wat ik heb geleerd uit heel deze historie: dat ik alerter moet zijn voor ongedierte, dat ik mijn diertjes nog liever zie dan ik al dacht, maar ook dat ik hele lieve lezers heb!
Bedankt voor jullie lieve berichtjes en jullie betrokkenheid. Ik vind het ook heerlijk te weten dat zo velen onder jullie echte dierenvrienden zijn... Mensen die van dieren houden zijn vaak hele lieve, zachtaardige mensen. Ik vind het een hele eer te weten dat jullie mijn blog lezen.17 opmerkingen:

 1. Ik ben blij om te lezen dat Violetta aan de beterende hand is. Leuk om te zien dat jullie hondje zo lief voor haar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat fijn dat het beter gaat mt violetta, en wat een schattige foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Drama he die luizen :( Hou het in de gaten hoor, er komt vast nog een invasie van die klein draculaatjes achteraan. Fijn dat het goed gaat met t kipje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat doen jullie om ze de baas te blijven?
   Wij hebben nu een soort 'hokkenverf' gekocht en dat zou moeten helpen.

   Verwijderen
 4. Watt fijn dat ze opknapt! En wat een lieve foto's zo samen met Fleur!

  Groetjes, Marga H.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik nog even hoor. Ik heb nu meteen maar even 'n nieuw account aangemaakt want zonder is wel onhandig.

   Verwijderen
  2. Ons Fleurtje en Violetta lijken eigenlijk allebei op elkaar van karakter en ook een beetje van kleur. Ik zeg altijd dat het zusjes zijn ;-). Hoe gaat het met jouw hondjes?

   Verwijderen
  3. Haha, zusjes...leuk.
   Gaat goed met ze momenteel
   De oudste leeft nu wel op pijnstillers maar daarmee gaat het dus wel goed nu.
   Zonder zou hij waarschijnlijk in moeten slapen.

   Verwijderen
  4. Oh, ocharme... gelukkig gaat het wel goed met de pijnstillers.

   Verwijderen
  5. Ja het GING goed met de pijnstillers erbij. Sinds gisteren gaat het niet meer zo goed. Vanmorgen de dierenarts gebeld en wat meer geven nu. Als het maandag niet verbeterd is gaan we met hem naar de dierenarts om te overleggen hoe verder.

   Verwijderen
 5. Wat een schattige foto's! Gelukkig gaat het al wat beter x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo leuk, samen met Fleur :-) ! Gelukkig dat ze aan de beterhand is. Ik wil ook graag kippen, maar ik zou dan ook al helemaal beginnen flippen denk ik met zoiets. Ik en beestjes, dat is mijn zwak punt, ik hecht me te snel en te veel eigenlijk. En daarom lopen er nu hier 2 verwende katten rond die baas zijn over mij ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik ben ook helemaal zo. Gelukkig is ons Fleurtje van nature niet dominant. Het is een echte 'pleaser', dus ze luistert best wel goed. Gelukkig, want anders kwam dat hier ook niet goed denk ik ;-)

   Verwijderen
 7. Fijn dat het beter gaat en wat schattig je hondje met een kip! Dat heb ik nog nooit gezien:)

  BeantwoordenVerwijderen