zondag 29 juni 2014

Meisjes met lange haren

Ben jij ook zo'n mama (of papa) van een dochter met lange haren? Of van een zoon misschien met een weelderige haardos?
Dan ben je zeker bekend met die dagelijkse gruwel 's morgens: haren ontwarren, knopen verwijderen (zonder een schaar te mogen gebruiken!), vreselijke kreten,... En natuurlijk krijg jij altijd te horen dat het jouw schuld is dat het haren kammen zo'n pijn doet, want jij trekt veel te hard aan de haren... Herkenbaar?

Ok, toegeven, ik vind lang haar heel mooi. Ik wil mijn dochter ook geen trauma bezorgen door de schaar in haar lange lokken te zetten. Ze heeft me trouwens al meermaals verzekerd dat als ik dat ooit zou durven, ze in hoogsteigen persoon mijn haar komt kortwieken terwijl ik lig te slapen. Dat risico wil ik uiteraard niet lopen, kwestie van zelf geen trauma op te lopen.

Nu bestaan er gelukkig wel wat trucjes om het leed te verzachten en de knopen te ontwarren. Ik zet mijn tips hier even op een rijtje:
  • Vlecht de haren van je kind voor het slapengaan. Dit werkt prima, alleen jammer dat ik het bijna elke avond vergeet te doen. Dochterlief denkt er uiteraard zelf ook nooit aan, chaootje dat ze is.
  • Gebruik conditioner na de shampoo. Dit hoeft geen peperduur merk te zijn. Sinds dochterlief zelf haar haren wast koop ik meestal de goedkoopste die ik kan vinden. Dat meisje kent namelijk geen maat en durft gerust een halve bus leeg te knijpen op haar haren. Zorg wel dat je de conditioner goed uitwast anders krijg je gegarandeerd de 'frietvet' look, en dan roddelen de andere moeders aan de schoolpoort al snel achter je rug dat er een gebrek aan hygiëne is in jouw gezin. Dit willen we natuurlijk ten allen tijde vermijden, anders kunnen we net zo goed de knopen er gewoon in laten hè.
  • Gebruik een speciale ontwar-borstel. Sinds enkele jaren is er een hele goede haarborstel op de markt (de T*ngle T**zer). Deze borstel is prijzig maar doet uitstekend wat hij belooft: haren ontwarren met minder moeite en vooral minder  pijn. Ik heb er zo al twee gekocht, maar ons chaootje heeft ze beiden kwijt gedaan (zucht...). Gelukkig kon ik gisteren in het Kruidvat een goedkopere versie van dit soort kam op de kop tikken. Ik kocht er maar gelijk twee. Kwestie van vooruitziend te zijn als er weer eens eentje spoorloos verdwijnt. De kam kost 3,99 euro en geloof me, voor deze prijs wil je niet sukkelen. 

  • Laatste tip: laat je kroost, zodra ze groot genoeg zijn, zelf hun haren ontwarren. Dan krijg jij tenminste de schuld niet meer als het pijn doet ;-).
Weet je wat ik zo gek vind. Zelf heb ik nooit knopen in mijn haar. Het is nu halflang, maar ook toen ik lange lokken had was er geen enkele knoop te bekennen. Hoe komt het dan dat mijn dochter zo geplaagd wordt door knopen? Zou het aan de haarstructuur liggen of zo? Alhoewel, ik maak niet constant radslagen en salto's op de trampoline, misschien heeft dat er ook wel iets mee te maken.

10 opmerkingen:

  1. Ik ken het fenomeen, zowel de knopen en de schuld krijgen als de borstel.
    Sinds een paar weken hebben wij zo'n heerlijke borstel in huis. Manlief nam hem mee van de kapster toen hij daar was met de kinderen.
    Kijk, de kapster weet ook wel dat ze zo'n dure borstel wel kan slijten aan mijn man die er alles voor over heeft om niet meer die dagelijkse klaagzang over het haarborstelen aan te horen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het eerst ook heel duur, maar als je hem eens gewoon bent wil je niet meer zonder. Gelukkig zijn er nu ook al goedkopere versies te koop.

      Verwijderen
  2. Hm ik doe nooit een radslag op de trampoline, en toch zit mijn haar altijd heel snel in de knoop. Heb ook geen uitgegroeide droge punten ofzo, ik heb gewoon heel springerig haar.
    En wij borstelen met een zogenaamde zachte borstel, houten handvat met varkensharen?stekels ...en ik heb in een plantenspuitflesje een oplossing gemaakt van een goede conditioner met flink wat water, dat sproeien wij eerst over onze puntjes, of probleemzones die in de knoop zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja borstels met varkensharen zouden ook heel goed zijn heb ik al gehoord.

      Verwijderen
  3. Zeeeeer herkenbaar. Ik en mijn zussen hadden het vroeger, mijn dochter nu. Het haar klit alleen al als je er naar kijkt en uitkammen is geen pretje, zachtjes uitgedrukt. Heel veel cremespoeling inderdaad. Ik heb ook een spulletje dat je niet hoeft uit te wassen ("perfecte krul" heet het, haha, maar die hebben we hier thuis niet, helemaal geen krul) dat we na het zwemmen er in smeren om het uit te kammen. Of van die anti-klit spray, maar dat werkt nooit zo goed als wat ze bij de echte kapper gebruiken (of zou die echte kapper beter kammen?!). Waarom werkt die borstel zo goed? MMisschien ook maar eens proberen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet eigenlijk ook niet waarom die borstel zo goed werkt. Het is natuurlijk geen wondermiddel, maar het lukt wel veel beter dan met een gewone borstel of kam.

      Verwijderen
  4. Die borstel ben ik al vaker tegen gekomen op het web.
    Ik zal eens kijken of ze hier bij het Kruitvat ook te koop zijn. Niet voor mijn dochter want die heb ik niet maar voor mezelf ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hele goede tips! ik heb er ook nog twee, 1. Ik gebruik de Tangle tamer van Denman en die is nog fijner! en 2. mijn dochtertje is nu 6 en ik laat haar nu zelf haar haren voor borstelen voor ik er iets aan doe!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die borstel schijnt inderdaad geweldig te zijn. Ik heb hem al vaker getipt zien worden. Zelf heb ik ook heel veel klitten in mijn haar. Ik borstel het liever niet, want dan wordt het één grote pluizenbos...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb de borstel laatst ook meegenomen van de kapper en ligt nu werkeloos in de kast. Werkt totaal niet, helaas. Vooral regelmatig wassen met cremespoeling is de oplossing. En het invlechten / staartje van de haren van onze dochter, vooral een must tijdens het eten.

    BeantwoordenVerwijderen