zondag 14 september 2014

Decibels

Een mens kan toch veranderen in de loop der jaren. Nu ja, ik toch in ieder geval.
Wie had vroeger gedacht dat ik ooit nog graag cakes zou bakken en zelf confituur maken? Als puber vond ik dat maar belachelijk. Veel liever ging ik naar festivals waar luide muziek uit de boxen knalde.

Ik houd nog steeds van muziek, alleen mag die nu niet meer zo luid staan dat mijn oren er van gaan tuten. Vroeger werd je uitgelachen als je oordopjes gebruikte, en die tuut in je oren hoorde gewoon bij een avondje op stap gaan. Dat vervelende geluid verdween vanzelf wel, dachten we...

Inmiddels is er godzijdank een heuse mentaliteitswijziging aan de gang. Oordopjes zijn algemeen aanvaard en worden vaak zelfs gratis uitgedeeld.
Ik liet er voor mezelf op maat maken. Wel niet goedkoop, maar het geld meer dan waard. Ik heb namelijk last van tinnitus: een tuut die niet meer weggaat. Nooit meer. Ook heb ik een overgevoeligheid voor harde geluiden.
Dit had ik vroeger niet, maar sinds één luide knal enkele jaren geleden op oudejaarsavond, is het nooit meer echt stil in mijn hoofd. Wanneer er genoeg omgevingsgeluiden zijn heb ik geen last van tinnitus, maar 's nachts is die tuut mijn eeuwige metgezel.

Gelukkig is het met de jaren wat verbeterd. 't Is te zeggen, het is niet weg natuurlijk, maar ik heb ermee leren leven.  Ik heb er momenteel nog relatief weinig last van.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat het niet verergert, want bij mij is het gelukkig maar een lichte tuut. Bij sommigen is die pieptoon luid en soms zelfs in verschillende toonhoogtes. Ik kan me goed voorstellen dat je hier op den duur knettergek van wordt. Er bestaan namelijk geen pillekes of zo om dat constante geluid weg te krijgen uit je oren. Eens je het hebt is het in principe te laat...

Dus als je na een feestje thuis komt met zo'n piep in je oren, besef dan dat je oren sowieso schade hebben opgelopen. De tuut zal aanvankelijk verdwijnen, maar het kan kan zijn dat er een moment komt dat je oren echt genoeg hebben van die overbelasting.  Vanaf dan wordt de pieptoon een blijvertje, of je dat nu leuk vind of niet.

Mijn kinderen gaan nog niet op stap. Ik kan alleen maar hopen dat ze in de toekomst zo verstandig zullen zijn om hun oren te beschermen.
Gisterenavond was er een muziekfestival op zo'n drie kilometer (in vogelvlucht) van bij ons. De muziek stond er zo luid dat ik de bassen tot in ons huis kon horen. Alle deuren en vensters waren nochtans gesloten.
Denk nu niet dat ik de jeugd hun pleziertjes niet gun hé, ik ben zelf ook jong geweest. Alleen vraag ik me af waarom het nu zó luid moet. Eigenlijk is het toch absurd dat je oordoppen moet dragen om je te beschermen tegen die overdreven decibels. Het is toch veel eenvoudiger om de muziek gewoon wat stiller te zetten.
Gelukkig zijn er intussen wettelijke geluidsnormen, maar ik vrees dat die heel vaak niet gerespecteerd worden.
Ik hoop in ieder geval dat de jongeren die gisteren zo leuk gefeest hebben hun voorzorgen hebben genomen, zodat ze er geen blijvende herinnering aan overhouden...12 opmerkingen:

 1. Ben het helemaal met je eens. Vorige week hoorden wij tot bij ons ook de bassen van Laundry Day.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hélemaal niets tegen festivals, maar inderdaad, waarom zó luid?

   Verwijderen
 2. mijn oom heeft precies het zelfde, hij vertelde hoe het is en liet een soortgelijke toon horen: vreselijk. leef met je mee maar wel goed dat je er mee hebt leren leven.!!

  liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist daarom wou ik deze problematiek even onder aandacht brengen. Want gehoorschade is jammer genoeg onomkeerbaar.

   Verwijderen
 3. Vreselijk lijkt me dat, zo'n (bijna) constante piep. In ieder geval mijn jongste is zo verstandig dat hij oordopjes draagt bij luide muziek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig is er tegenwoordig geen taboe meer om oordopjes te dragen. Die van mij zie je trouwens helemaal niet zitten, wat wel fijn is.
   Gelukkig is je zoon zo verstandig om zijn gehoor te beschermen.

   Verwijderen
 4. Ik zal wel van de ouder stempel zijn, maar waarom is de muziek zo hard dat iedereen standaard oordopjes in doet? Vroeger ging ik nog wel eens naar concerten, maar hooguit twee keer per jaar, vond er nooit zo heel veel aan.... (muziek analfabeet...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ook ik heb daar last van,ook zoals bij jou als het heel stil is erg vervelend.momenteel ben ik op arbeidsongeschikheid,maar (misschien gaan sommigen dit belachelijk vinden)na 30jaar dagelijks bij grote groepen kinderen te werken,die ook wat decibels kunnen produceren,had ik daar savonds soms erg last van,maar met nu thuis te zijn is de hevigheid in suizen wat vermindert(of misschien hoort dit bij het ouder worden,knipoog...!?in mijn geval toch hihi)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me goed voorstellen dat je er ook last van krijgt als je dagelijks in de kinderopvang werkt. Als ik zie hoeveel lawaai mijn kleinste soms maakt...

   Verwijderen
 6. Oef, dat moet nogal irritant zijn! Ik kan me die tuuuuuuuuuuuuuuut inderdaad nog wel herinneren van vroeger na een nacht stappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ga je verhaal zeker aan mijn kinderen vertellen! Het lijkt me niet fijn om permanent zo'n getuut te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben GREAT DR AKHERE, de krachtige spell-founder die jouw probleem kan oplossen
  binnen 24 uur. Ik ben al meer dan 35 jaar een spell-caster
  en mijn werk spreekt enorm tot mij. u kunt contact met hem opnemen via mijn privé e-mailadres zazabatemple@yahoo.com of WhatsApp +38972751056

  Ga je via zo'n PREDICAMENT HIERONDER:

  (1) Wil je financieel rijk worden?
  (2) Wil je je ex terug?
  (3) Heb je altijd slechte dromen?
  (4) Wil je gepromoot worden op je werkplek?
  (5) Wil je dat vrouwen / mannen achter je aan rennen?
  (6) Wil je geestelijk krachtige magie?
  (7) Wil je een spirituele kracht voor cocaïnebedrijven?
  (8) Wil je zwanger worden?

  BeantwoordenVerwijderen