zaterdag 23 mei 2015

En nu dus de foto's...

... van de ex-legkipjes waar ik vanmorgen (KLIK) al over schreef.
 

Het eerste wat ik dacht toen ik deze dieren zag was: 'Wat doen, wij mensen, deze kippen toch in hemelsnaam aan, alleen omdat we persé spotgoedkope eieren willen?'

Als ik deze ex-legkippen zie en hen vergelijk met mijn kerngezonde krielkippen, dan vraag ik me toch af wat de voedingswaarde van hun eieren is...
Ze hebben amper nog veren, hun kam is - in plaats van mooi helder felroze - eerder bleek wit-roze, hun kale poepje ziet er pijnlijk rood uit: een vreselijk staaltje van dierenmishandeling en -uitbuiting, iets anders kan ik er niet van maken.

En bang dat ze zijn, zo bang... maar da's normaal natuurlijk. Ze hebben nog nooit in hun leven daglicht gezien. Ook vast voedsel kunnen ze momenteel nog niet aan, dat kregen ze blijkbaar nooit in die 'legkippenfabriek'. Gelukkig had ik nog een zakje kuikenmeel staan.

Voorlopig mogen ze nog niet in de tuin, ze zijn geen geen frisse wind gewoon (dat is er niet in een loods natuurlijk) en hun weerstand is wellicht heel erg laag. Ik laat ze nu dus eerst een tijdje in het slaaphok (waar ook een klein rennetje aan vastzit). Ik vermoed dat ze daar trouwens al meer prikkels te verwerken krijgen dan ze aankunnen.
Stel het jezelf maar eens voor dat je heel je leven in een ruimte ter grootte van een (klein) toilet hebt moeten vertoeven, zonder raam... Je zou van minder gek worden als je dan opeens de echte wereld ziet.

Ik hoop dat deze lady's het redden en ik beloof hen plechtig: bij mij krijgen ze een mooi tweede leven. Zeker weten!

En weet je wat ik nu zo bizar vind trouwens: ze zouden dus normaal gezien geslacht worden omdat ze niet genoeg meer leggen, maar ik heb vandaag al twee eitjes van hen gevonden...


33 opmerkingen:

 1. Ooo, Miss Milla... mijn hart bloedt als ik dit zie... ;-( We hebben ooit een zwerfkip opgevangen, ik weet niet van waar die kwam, maar was ook helemaal 'geplukt', maar dat was nog niets vergeleken met deze kippetjes... Gelukkig gaan ze bij jou veel liefde krijgen. Je bent blijkbaar ook heel goed geïnformeerd over hoe het nu verder moet met hen. Waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze tot bij jou geraakt? En dat ze nu al 2 eitjes gelegd hebben is niet verwonderlijk. Ze zijn genetisch zo gekweekt om echt te leggen als een... legbatterij :-S en daarbovenop wordt in die 'fabriek' zodanig gesjoemeld met licht dat hun productie opgedreven wordt. Allé, dat is me verteld geweest, ben nooit in een legbatterij ingebroken ofzo. ;-) Veel sterkte, ik hoop dat ze het halen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik plan nog een post met meer info over de achtergrond van deze kipjes... ik weet er zelf ook (nog) niet alles van. Soms denk ik zelfs: wil ik het wel weten, het is zo naar allemaal... Maar als ik één iemand heb kunnen overtuigen om klasse 0 eitjes (bio eitjes) te kopen dan ben ik al heel blij.

   Verwijderen
 2. Afschuwelijk!! Sander "zeurt" wel eens als ik (per ongeluk, overigens!) legbatterij-eieren meeneem, maar nu snap ik dat opeens veel beter. En ga er zelf ook op letten. Die foto's maken diepe indruk. Nooit geweten dat het zó erg gesteld was met die kippen. Echt vreselijk :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet toegeven dat ikzelf ook niet had verwacht dat ze er zo beroerd zouden uitzien...

   Verwijderen
 3. Ach... arme beestjes..
  Ik ben zo blij dat we al jaren biologische eieren kopen of gewoon bij een keuterboertje op het dorp die kippen houdt voor de hobby.

  Wat fijn dat die kippetjes een goed leven bij jullie krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, bij zo'n keuterboertje mogen de kipjes inderdaad nog gewoon 'kip' zijn. Jammer genoeg moet tegenwoordig alles op massa-schaal geproduceerd worden, met alle gevolgen vandien.

   Verwijderen
 4. OMG vind het echt niet normaal die legbatterij-business. Ben nu nóg gemotiveerder om niet alleen gezond eten voor mijzelf te kopen maar ook vanwege het leven dat de diertjes hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelijk heb je, en ik vind het trouwens ook heel belangrijk dat we onze kinderen het goede voorbeeld geven.

   Verwijderen
 5. Oh, wat triest, wat doen WIJ de dieren toch aan. Om te huilen ...... Ik ben blij dat ik consequent biologische eieren koop ......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet bekennen dat ik ook tegen de tranen moest vechten als ik deze beestjes ging ophalen.

   Verwijderen
 6. Bijna vergeten: wat ben jij eenTOF mens !!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De dutskes toch. Maar jij gaat er in slagen dat ze een prachtig verenkleed krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het, eentje van de twee heb ik vanmorgen moeten 'dwangvoederen', omdat ze heel beroerd was... ik hoop dat ze het haalt.

   Verwijderen
 8. Ook hier al jaren alleen biologische kip en eieren en wat er ook gebeurt, dat blijft zo. Gelukkig biedt jij deze dames een veel beter nieuw leven, geweldig! Heel veel plezier met en van je nieuwe kipjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh mij god, wat een openbaring, dit is zo verschrikkelijk. Dit gaat me lang bij blijven en ik beloof jouw kipjes plechtig, hier komen enkel nog eitje met een 0 op binnen.
  Mooi wat je doet, dit vind ik nou echt eens een waardevolle post.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heb je een groot hart, en wat een geluk hebben deze kipjes! Ik schrok echt van de foto's, wat verschrikkelijk zien ze er uit. Ik koop altijd bio eitjes, ook al ben ik ben ik aan de rest van het biologisch eten niet zo trouw. Dit is dan ook nog eens een extra bevestiging dat ik het nooit, maar dan ook nooit meer anders mag doen met eitjes kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me het jammer genoeg niet permitteren om volledig voor bio te kiezen, maar wat betreft eitjes komt er zeker nooit iets anders in mijn winkelkarretje.
   Wat fijn dat jij daar ook zo bewust voor kiest!

   Verwijderen
 11. Zo, die komen binnen. Wat zien ze er slecht uit. Normaliter zou dat bij dieren een geval van mishandeling zijn en dit mag gewoon!
  Bedankt voor het delen en heel veel succes met de dames.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad. Wat erg toch dat dit mag, en dat dit zelfs de norm is... want nog steeds kiest maar een kleine minderheid van de consumenten voor bio-eitjes.

   Verwijderen
 12. Dat is nu precies de reden waarom al wat van een beest afkomstig is hier altijd bio wordt gekocht.
  Wat fijn dat jij deze kippen opvangt en wat zullen ze straks gaan genieten dat ze normaal kip mogen zijn en een beetje rondscharrelen in plaats van zoveel eieren per dag moeten leveren alsof ze een machine zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Verschrikkelijk, bij deze, ik koop nooit meer zo'n goedkope eieren. Wat goed dat ze bij jou oud mogen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jemig, die zien er uit zeg. Hopelijk komt het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zo, wauw, verschrikkelijk zeg, wat zien ze er uit!
  Goed dat je hier over schrijft en supergoed dat je er zelf nu 2 verzorgt.
  Zelf eet ik bijna nooit eieren maar manlief regelmatig.
  Vanaf nu zal ook hij alleen bio-eieren krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik durfde het eerder niet aan om je berichtjes over je kippen te lezen. Wil ik het wel weten? Maar nu ben ik weer bijgelezen en het is goed dat ik dat gedaan heb. Het blijkt dat er toch nog een verschil is tussen weten en weten. Ik wist wel van de leefomstandigheden van kippen in de bioindustrie (bio in dit geval niet te verwarren met biologisch ;-)) maar nu zie ik je kippen en ervaar ik het als nieuwe kennis. Bewustwording is er dus in gradaties.

  Afgelopen weekend ben ik bij een kleinschalige varkensboerderij geweest. Hier liepen naast varkens, ook bofkippen rond. Zo noemden zij ze, bofkippen in plaats van plofkippen. Prachtig om te zien hoe de dieren daar leefden. Dus als je nog eens in het uiterste Groningen komt dan is waddenvarkens.nl in Uithuizermeeden een bezoekje waard :-)
  Maar ook in bofkippen zijn er gradaties. Jouw kippen boffen pas ècht!

  Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goh... echt zo zielig... wat ben ik blij dat ze bij jullie mogen wonen... Eieren koop ik bijna nooit... krijg de eieren van buurman zijn scharrelkippen maar als je dit ziet wil je nooit of nooit nog goedkope eieren kopen...hopelijk wennen ze snel!

  BeantwoordenVerwijderen