dinsdag 30 december 2014

Bezoekje Brugge met de kids

Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar ik was nog nooit eerder in Brugge geweest. Beschamend nietwaar, dus vond ik het hoog tijd om deze West-Vlaamse parel eens met een bezoekje te vergasten.
Ik vind stadsbezoekjes altijd leuk en interessant, maar met kiddo's in je kielzog is dit zoals jullie wellicht wel weten niet altijd even makkelijk en ontspannend.


De enige optie om het voor groot en klein wat boeiend te houden is een mix vinden tussen vertier voor de jongsten en een sprokkeltje cultuur voor de volwassenen.
Vooral met dit laatste mag je naar mijn ervaring niet overdrijven, wil je niet heel de namiddag geplaagd worden door gezeur, gejengel, gehuil,...
Wij gingen samen op uitstap met een ander koppel die ook hun kids bij hadden: slimme zet, de kids houden mekaar bezig en de volwassenen hoeven hierdoor niet voortdurend zelf de kroost te entertainen.

Te gek toch, een kerststal van chocolade 

Nog een gouden tip: zorg steeds dat je nageslacht goed gevoerd is vooraleer je op pad gaat, anders kan je gegarandeerd stoppen bij de eerste wafelkraam die je tegenkomt en diep in je buidel tasten (toeristenprijzen, weet je wel).
Nuja, een wafel moet dochterlief sowieso hebben als we op uitstap gaan hoor. Zij chanteert mij namelijk altijd: "Geen wafel, geen foto's mama!". Ze weet dat ik constant met mijn fototoestel in de aanslag sta, en weigert pertinent om mooi en gewillig te poseren als ik daar om vraag. Voor een wafel als vergoeding wil ze wel op de foto, maar dan nog trekt ze de meest onnozele gezichten die je je kan voorstellen. Tja, bijna-pubers en manipulatie: ik weet er alles van!

Niet alleen wafels maar ook smoutebollen gaan goed binnen

Mooi versierde ijspiste

De grote puberzoon wil al een tijdje niet meer op uitstap met zijn duffe ouders. Zo jammer vind ik dat! Maarja, we vertrokken nu eenmaal al om 10u, en zo vroeg opstaan is helaas écht niet haalbaar voor een 15-jarige.
Waar is dat schattig enthousiast jongetje (dat elke dag om 6u 's morgens opstond) toch gebleven, vraag ik me soms af. En paar jaartjes geleden was hij er nog, en nu is hij veranderd in een reus die groter is dan mezelf en de computer veel interessanter vind dan zijn oudjes. Ook dat is loslaten zeker? Als je pas mama bent denk je om één of andere reden dat ze eeuwig schattig en klein blijven. Geloof me, jonge mama's, niets is minder waar!
Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat opgroeiende kiddo's ook tal van voordelen bieden: daag kaka-broeken, daag gebroken nachten (tenzij je ze in het holst van de nacht ergens moet gaan ophalen natuurlijk), daag waarom-vragen (zij weten toch alles zelf beter), daag Bumba (godzijdank!!!),...

Maar zoals gewoonlijk wijk ik weer af van mijn oorspronkelijk onderwerp, namelijk Brugge.
Echt de moeite om eens te doen. De mooie kerstverlichting die nu doorheen heel de stad hangt maakt het nog feeërieker. We bezochten de kerstmarkt, waar dochterlief mij nog een stel wanten aftroggelde (heb ik écht nodig mama) en waar de botsautootjes, de eendjeskraam en de paardenmolen zorgden voor het vertier van de jongsten.

Daarna was het tijd voor een snuifje cultuur. We bezochten de Basiliek van het Heilige Bloed, waar we het relikwie konden aanschouwen waar, naar het schijnt, het bloed van Christus inzit. Fascinerend en om even stil van te worden! Voor ons volwassenen tenminste, dochterlief kon alleen een soort 'ieuww!!!' uitbrengen.

Heilig Bloedbasiliek

Verder zijn er fantastische winkeltjes te spotten in Brugge: zo gezellig en uniek. Daarnaast vind je er natuurlijk ook de gebruikelijke ketens zoals in elke stad.
We maakten een lange wandeling en wonder boven wonder werd er niet gezeurd over pijnlijke voeten en dergelijke. We hadden het slim aangepakt en de kids beloofd dat we nadien lekker frietjes zouden gaan eten. Ik kan je zeggen: die van mij doen alles voor eten! Normaal gezien ben ik verre van een frituurmensch, maar het smaakte.

Eigenlijk hadden we ook nog een bezoekje aan het  Ijssculpturen Festival op de planning staan, maar onze kaars was uit. Dat zal voor een ander keertje zijn, want één ding is zeker: Brugge, we will be back soon!


18 opmerkingen:

 1. Wat ziet het er leuk en gezellig uit. Het staat ook nog steeds op mijn to do lijstje dus wie weet in 2015. liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Brugge vind ik ook prachtig in de zomer, een boottocht over de reien is mooi, je hebt dan een mooi zicht op de oude stad met al zijn monumenten. Een hofje is dan ook leuk om te bezoeken. Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, in de zomer wil ik ook zeker nog eens terug! En het uitzicht vanop het water lijkt me inderdaad prachtig.

   Verwijderen
 3. Het ziet er heel gezellig uit! Ik ben ooit met mijn man in Brugge geweest voor we kinderen hadden. Ik vond het toen erg mooi.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Brugge is zo leuk!bij ons maar 30minuutjes rijden!je hebt er zo'n mooie plekjes zoals ook het begijnhof,voor de mannen brouwerij de halve maan...maar toch ga ik liever op iets minder drukke momenten dan nu(ja,je hebt er ook een friet-en chocolademuseum)je kan je daar doodmoe lopen!
  groeten debora

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik moet blijkbaar nog een heleboel ontdekken! Wat fijn dat jij zo kort bij zo'n prachtige stad woont :)

   Verwijderen
 5. Mooie stad lijkt me dat! Ik ben er ook nog nooit geweest. Wie weet gebeurt het wel eens een keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik roep al jaren dat ik gewoon eens als toerist naar Brugge wil, alleen is dat er nog steeds niet van gekomen. Als ik er al eens kom is het om boodschappen te doen of om naar het Stoffenspektakel te gaan. En zeker voor die boodschappen kom ik dan nog geeneens in de binnenstad. Vroeger als kind ben ik wel heel veel in Brugge geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Woon jij daar dan in de buurt misschien? Wat is het Stoffenspektakel eigenlijk, daar heb ik nog nooit van gehoord.

   Verwijderen
  2. Ik woon in Zeeuws Vlaanderen. Op het Stoffenspektakel staan een heleboel kramen met stoffen en aanverwante artikelen: http://www.stoffenspektakel.nl/

   Verwijderen
  3. Zeeuws Vlaanderen is ook heel erg mooi hè, geloof ik.
   Bedankt om die link van het stoffen spektakel even te delen :), ik ga dadelijk even kijken.

   Verwijderen
 7. De enige stad in België waar ik tegenwoordig regelmatig kom is Brussel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk! Zou er ook wel weer heen willen. Maar ja, die kinderne he :-) Overigens heb ik nu al heimwee naar dat echte kleine, de jongste is pas 5...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik begrijp je volkomen, en mijn jongste is pas 4.

  BeantwoordenVerwijderen