woensdag 3 december 2014

Stevia: wat moet ik ermee?

Weer eens een poging ondernomen om van de snelle suikers en andere rotzooi af te blijven. Deze keer is het me één week gelukt om niet overstag te gaan voor de koeken, chocolademannetjes, chips, appeltaart, wit brood en dergelijke. Maar het is niet omdat ik gisteren een stuk taart naar binnen heb gespeeld dat ik het nu al opgeef! Neen hoor, vandaag ben ik weer gewoon met een schone lei begonnen. Ik ben - Eureka!!! - op die schamelijke week namelijk al een kilo kwijtgespeeld.
Nog vier te gaan en dan ben ik tevreden. 't Is te zeggen, die kilo's minder zijn eigenlijk niet de hoofdreden van mijn poging tot een gezondere levensstijl. Ik voel me namelijk zooo moe de laatste tijd.
Niet verwonderlijk natuurlijk met een kleuter die élke dag rond vijf uur klaarwakker is, een echtgenoot die voor dag en dauw naar zijn werk vertrekt, dat verdomde gebrek aan zonlicht deze tijd van het jaar, en mijn verfproject.
Over dat laatste: ik heb me in het hoofd gehaald dat zo goed als alle kamers in het huis wel een nieuw laagje verf kunnen gebruiken. Al weken ben ik bezig met deze rotklus, met stramme spieren en hoofdpijn van die vieze verflucht als gevolg. Maarja, ik moet niet klagen natuurlijk. Strikt noodzakelijk was het niet, dus ik heb me die ellende gewoon zelf op de hals gehaald. En als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb, kan ik best wel doorzetten om het tot een goed einde te brengen, ook al heb ik er een vreselijke pesthekel aan.

Ik ben dus moe, maar komt dit alleen omdat ik het druk heb, of zit die suiker-rotzooi er ook voor iets tussen? Ze zeggen toch altijd dat teveel suiker je moe maakt en je lichaam uitput. Trouwens, elk jaar een kilootje of twee erbij zie ik ook niet zitten, waar eindigt dat op den duur? Tijd om in te grijpen dus.

Het probleem is dat ik best wel van zoet houd en graag bak. Toen stevia - eindelijk - op de markt kwam had ik dus hoge verwachtingen. Het leek wel een droom: een puur natuurlijke zoetstof zonder die nare calorieën. De eerste keer dat ik het goedje tot mij nam was dan ook een flinke afkapper. Mijn verwachtingen werden jammer genoeg niet ingelost. Ik vind de smaak vréselijk. Ik weet dat stevia afkomstig is van een plantje, maar toch vind ik er een chemisch smaakje aanzitten. Bah!
Je kan suiker in vele bakbereidingen trouwens niet zomaar vervangen door stevia. Dat komt vast niet goed dan met je cake.

Weet je, misschien ligt het wel aan mij. Misschien moet ik me wat meer gaan verdiepen in dat goedje, zodat ik het op de juiste manier leer te gebruiken. Vele anderen zijn immers wel enthousiast over stevia. Of zou ik dan toch zo'n afwijkende smaak hebben?

Graag had ik geweten wat julie ervaringen zijn met stevia. Tips zijn meer dan welkom. Alvast eeuwige dank!

19 opmerkingen:

  1. Bakken met stevia is best moeilijk. Gebruik je iets te veel dan heb je al snel die rare smaak en soms ook bijwerkingen. Bovendien zorgt suiker vaak ook voor massa in een deeg of beslag en dat lukt met stevia ook niet. Ik eet nu al een paar jaar zo goed als suikervrij. Ik zoet meestal met dadels, of vijgen of bananen. Dat gaat prima. Als je eenmaal van de suiker bent afgekickt verandert je smaak ook en heb je vrij weinig nodig om iets toch al heel erg zoet te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoeten met fruit lijkt me inderdaad wel goed te doen en nog gezond ook.Ga ik ook maar eens proberen!

      Verwijderen
  2. Ik persoonlijk vind Stevia niet lekker. Over dat moe zijn: heb je je bloed recentelijk laten nakijken op ijzer(tekort) en vitamine D en B12? Tekorten kunnen moeheid veroorzaken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blij dat ik niet de enige ben die stevia vies vind smaken. Ik zal inderdaad misschien nog eens een bloedonderzoekje moeten laten doen als de moeheid aanhoudt.

      Verwijderen
  3. Zowel mijn moeder als ik waren allebei ook erg teleurgesteld over stevia. Laatst hoorde ik dat het voor toepassingen in koude dingen beter te gebruiken is dan in combinatie met verwarmen. De reden zou zijn dat de zoetkracht dan afneemt en de smaak vervormd door het verwarmen. Ik weet het niet precies want zelf heb ik er niet verder meer geëxperimenteerd.
    Daarnaast hoorde ik van iemand die het al wel heel lang gebruikt, en zegt dat je vanzelf aan die andere manier van zoet gaat wennen.., dat je beter kan kiezen voor vloeibaar dan in vaste vorm want daar zitten heel veel hulpstoffen in ten opzichte van het percentage echte stevia. Volgens haar moet je het gevoel van het gemis aan volume ook gewoon loslaten, je cake wordt niet ineens een kwart (ofzo) kleiner omdat de suiker die je anders gebruikt ook oplost. Daarvan weet ik alleen dat de enige cake die ik met stevia heb gebakken er inderdaad heel normaal uitzag, maar alleen niet echt lekker smaakte.
    Zelf ga ik meer voor andere vervangers, ik gebruik een beetje honing of vanille extract (veel kleinere hoeveelheden, bijv. 1 zakje vanillesuiker ipv de 200 of 300 gram kristalsuiker), ook kies ik daar waar kan voor fruit (zoals Martine van Min of Meer ook al schreef). Als ik iets met chocolade bak (ik gebruik graag puur of nog liever extra puur) dan laat ik de suiker weg en doe ik er wat extra chocolade in. Daarnaast kijk ik ook naar voor wie ik bak. Van mijn vriend en mij hoeft het niet zo zoet (je went er echt snel aan!), maar bak ik voor een familiedag (aantal echte zoetekauwen) dan maak ik vaak twee varianten. Eentje met extra zoetigheid voor de liefhebbers (bijv. cake met vanille extract, rozijnen en glazuur van poedersuiker erover) en eentje die veel minder zoet is (bijv. cake met gepureerde banaan of een paar lepels honing).
    Uiteindelijk blijft het toch, zoveel mensen zoveel smaken. De beste manier is gewoon te gaan proberen wat jij (en je mee-eters) het lekkerst vinden.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je uitgebreide reactie en info! Vloeibare stevia kende ik nog niet. Misschien ga ik dat toch maar eens proberen. Voor mij hoeft het ook niet superzoet, mijn huisgenoten daarentegen... Die tip met zwarte chocolade vind ik ook wel goed, da's sowieso super lekker vind ik.

      Verwijderen
  4. De stevia die er was voordat het was goedgekeurd, alleen voor uitwendig gebruik eigenlijk, was heel goed te eten zonder nasmaak. Alles wat na de goedkeuring kwam is niet te hachelen, volgens mij.Er wordt zo mee gerotzooid dat er weinig natuurlijks meer aan is
    Je kan voor recepten eens kijken op paleo-sites. Als je paleo eet, eet je nl geen suiker, succes, groet Dirkje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van paleo heb ik al heel veel gehoord maar eigenlijk weet ik niet goed wat het inhoudt. Straks even googelen.
      Ik heb ook het gevoel dat dat steviapoeder helemaal niet zo natuurlijk is, ik vind het zo chemisch smaken. 't Is inderdaad die nasmaak die zo naar smaakt.

      Verwijderen
    2. Paleo is eigenlijk een levenswijze en gaat niet alleen om eten, maar ook om ontspanning en slaap. Als je alleen naar het eten kijkt gaat het erom zoveel mogelijk onbewerkt te eten, zoals heel vroeger voordat mensen zich op een plaats vestigden en voedsel gingen verbouwen. Dus geen pakjes en zakjes, geen granen in het algemeen, geen zuivel en geen suiker en peulvruchten. Je denkt wat blijft erover, maar dat is nog heel veel. En dat eet ik ook geen nachtschades, zoals aardappel, tomaat en paprika)Je wordt er zeer creatief van en de lichamelijke voordelen zijn talloos. Voor mij geld: zo fit dat ik weleens tegen de muur opga, geen kalknagels meer, alle allergieën weg en vast nog wel meer. Lees er maar eens over, er ging een wereld voor me open, toen ik het ontdekte, en ik volg deze levenwijze nu al twee jaar. Nooit meer anders, Groet Dirkje

      Verwijderen
  5. Oh jaaa, de stevia! Ik weet het ook niet hoor...ik ben nog niet overtuigd. Ik heb hetzelfde als jij; het is beter voor me wanneer ik producten met geraffineerde suiker laat staan (want dan fitter, geen last van allergien en eczeem) maar ik hou ook heel erg van bakken en van een zoet tussendoortje.
    Het ene moment kan ik zoetigheid zonder moeite laten staan, maar juist wanneer de vermoeidheid toeslaat krijg ik zin in een lekker koekje...en dan ben ik zwak.
    Hierboven heb je al goeie tips gekregen voor het bakken met alternatieve suikers.
    Zelf gebruik ik ipv geraffineerde suiker vaak: kokosbloesemsuiker, oerzoet, ahornsiroop.

    Ben je voor de jaarwisseling klaar met het verven van de kamers? Laat je wanneer het klaar is een paar foto's zien. Dan raak ik misschien ook geïnspireerd :-)

    groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, juist wanneer je je moe voelt is de drang naar zoet groot: eigenlijk een vicieuze cirkel. Ahornsiroop ken ik, dat is heel lekker en naar het schijnt gezond.
      Enne, die foto's komen er zeker. Beloofd!

      Verwijderen
  6. Ik vind Stevia een lastige. Al eeuwenlang in Zuid Amerika gebruikt maar tot een paar jaar terug hier niet goedgekeurd. Wat zegt dat over dit plantje waaruit de extracten als zoetstof gebruikt worden? Dat wij Europeanen niet "gebouwd" zijn om dit stofje goed te verwerken in ons lijf en is het daarom zo lang niet goedgekeurd of is de introductie ervan in Europa zo lang uitgesteld omdat het een te grote concurrent zou worden voor de kunstmatige (schadelijke) zoetstoffen die wij hier al kennen. Kortom, ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Ik hou niet van zoet dus ik gebruik nauwelijks suiker, zéker geen kunstmatige zoetstoffen, die komen er bij mij echt niet in. Als ik iets bak of maak doe ik er gewoon de ruwe rietsuiker in. Van alle "kwaden" kies ik dus de minst kwade :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaan vind ik ook echt walgelijk. Bah!
      Interessant dat je zegt dat wij Europeanen misschien niet in staat zijn om die stoffen in stevia goed te verwerken in ons lijf. Klinkt niet onlogisch, zo had ik het nog niet bekeken.
      Weet je, ik vind dat je gelijk hebt: misschien gewoon matig met zoet omspringen en af en toe zondigen met de minst kwade.

      Verwijderen
  7. Ik heb Stevia ook geprobeerd maar vond het ook niet lekker. Ik wissel verschillende (natuurlijke) zoetmiddelen nu met elkaar af, afhankelijk waarvoor ik het moet gebruiken. Soms honing, soms agavesiroop, of dadels. Honing en agavesiroop zorgen ook wel voor een stijging van je bloedduikerspiegel, maar daar zitten dan tenminste nog andere voedingswaarden in. Kokosbloesemsuiker wil ik ook nog proberen. Maar gewone suiker gebruik ik ook nog wel in baksels, ik probeer gewoon steeds minder te gebruiken. Ooit hoop ik helemaal geen suiker meer te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer dat suiker zo lekker is!
      Ik denk dat ik ook ga gaan voor de meer natuurlijkere zoetmiddelen zoals agavesiroop, honing, fruit,... en af en toe rietsuiker of zo. Hier zitten tenminste nog wat voedingsstoffen in, wat we niet kunnen zeggen van witte suiker.

      Verwijderen
  8. Geen ervaring met stevia. Wel met niet van de ongezonde snelle hap af kunnen blijven... zou het zo graag willeN! Stoer van je, die week. En die kilo! Ik houd me aanbevolen voor tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. hier nog een die t zo vies vind. bah. Ahorn siroop, kokosbloesemsuiker enzo zijn wel erg lekker ik heb laatst een appeltaart gebakken met oerzoet en die was heerlijk. Zelfs te zoet dus volgende keer veel minder erin. Wat ik wel een paar keer had, niet met oerzoet, was dat mijn taart verbrande en niet te eten was. Met oerzoet dus niet maar ik hou t wel erg in de gaten. fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb het een keer gekocht, maar vond het zo vies smaken dat ik het nooit meer gebruikt heb...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb het nog nooit aangedurfd, iets maken met stevia. Vooral uit schrik voor die vieze smaak waar je toch veel over hoort.
    Ik vind wel chapeau voor die week suikervrij ! Ik moet dat dringend ook eens proberen, ik eet ook nog te veel suiker. Volledig ermee stoppen kan (en wil) ik niet maar ik zou toch in de week van de snoep moeten blijven. Weeral moeilijk nu, nu de Sint weer veel te veel marsepein heeft gebracht !

    BeantwoordenVerwijderen