donderdag 3 april 2014

Bezorgd...

Onlangs las ik in de krant dat de eitjes van onze eigen kippen uit de tuin meestal ongezonder zijn dat de commerciële eieren uit de winkel, zelfs uit regio's waar nauwelijks vervuiling voorkomt.
De bron waaruit dit nieuws komt is betrouwbaar, namelijk het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse Overheid.
De reden zou zijn dat dat particulieren hun kippen vaak restjes uit de keuken te eten geven en dat deze kippen ook vaker verontreiniging uit de lucht naar binnen zouden krijgen, zoals bijvoorbeeld roetdeeltjes. Ook zouden sommige kippen op vervuilde terreinen (bv. door dioxines) rondscharrelen.

Dit bericht stemt mij een beetje triest. Ik vind het erg dat kippen, die vaak niet eens de buitenlucht te zien krijgen, blijkbaar gezondere eitjes voortbrengen dan kippen uit bijvoorbeeld legbatterijen.

Ok, commerciële eitjes worden natuurlijk getest en moeten aan heel strenge normen voldoen. Eigenlijk bewijst dit voor mij hoe ver we tegenwoordig van de natuur vervreemd zijn...
Ons milieu is al zodanig vervuild dat er nu zelfs wordt nagedacht over richtlijnen voor het eten van eitjes van eigen kweek.

Even nog iets over zo'n ander heet hangijzer: tegenwoordig wordt er door (bijna) iedereen aangenomen dat de opwarming van de aarde een feit is. Zelfs de grootste 'non-believers' kunnen hun kop niet langer in het zand blijven steken.
Jazeker, deze heerlijke temperaturen zo vroeg op het jaar zijn geweldig, maar toch hebben ze voor mij ook een beetje een bittere nasmaak. Bijna elke maand hoor je wel op het weerbericht dat er weer een record is gebroken sinds het begin van de waarnemingen. Toeval? Hier geloof ik niet meer in.
Zijn wij niet een beetje aan het genieten op korte termijn van de voordelen die het veranderende klimaat voor ons meebrengt? In grote delen van de wereld hebben ze jammer genoeg al mogen proeven van wat de opwarming van de aarde voor de toekomst  in petto heeft. En het zal er helaas niet beter op worden, vrees ik...

Waarom schuiven we zo vaak de verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen door naar de industrie. Tuurlijk spelen die een grote rol in de vervuiling van ons leefmilieu, maar wordt het ook eens geen tijd dat ieder van ons zijn verantwoordelijkheid neemt. Ik wil hier grif toegeven dat ikzelf ook nog veel meer zou kunnen doen om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen.
Ik zou mijn wagen kunnen laten links liggen, of zelfs wegdoen. Ik zou geen  vis meer kunnen eten en volledig vegetariër worden (ik eet al heel lang geen vlees of kip meer). Ik zou zonnepanelen op het dak kunnen leggen,...  Over dit en over nog vele andere punten ben ik duchtig aan het bezinnen.

Ik wil niemand met de vinger wijzen, maar het stoort me wel dat sommigen blijkbaar hélemaal niet om het milieu geven.
Zo ken ik bijvoorbeeld mensen die alle mogelijke afval (plastiek, geverfd hout,...) in hun allesbrander kappen om zo hun huis goedkoop te verwarmen en bovendien uit te sparen op (dure) huisvuilzakken. Heel de buurt mag dan lekker 'meegenieten ' van de vuile rook die er uit hun schouw komt. Ook een aantal mensen hier in de buurt gebruiken voor een afstandje van minder dan 300 m systematisch hun auto. Alle onkruiden in hun tuin moeten uiteraard vernietigt worden met herbiciden, want manueel onkruid verwijderen is wel heel erg veel werk...  Dit zijn maar enkele voorbeeldjes die me zo nu direct te binnen schieten.

Nogmaals, ikzelf ben ook niet zonder zonden, maar waarom blijven sommigen zo hard de verantwoordelijkheid van zich af schuiven, zonder er zelfs maar over na te denken?

Dit moest me even van het hart, want soms maak ik me echt zorgen over de toekomst van onze prachtige aarde. Wij hebben toch niet het recht om alles hier in recordtempo naar de haaien te helpen?

En ja, even dit nog: desalniettemin ga ik toch  kipjes houden, en hun eitjes zullen er voor mij niet minder om smaken.

Groetjes,
Milla

4 opmerkingen:

 1. Oei, ik eet ook altijd van die "ongezonde" eitjes en ik vind die eigenlijk super lekker ! Is er eigenlijk nog wel iets gezond tegenwoordig ?
  We zijn het hier inderdaad om zeep aan 't helpen, daar denk ik ook steeds vaker over na. Ik ben daarom beginnen meedoen met Change The World Challenge, met kleine opdrachten toch een verschil proberen maken, een beetje bewuster gaan leven en niet alles vanzelfsprekend vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke actie, de Change the World Challenge! Die kende ik nog niet, maar ik ga zeker meedoen!!

   Verwijderen
 2. Change The World Challence, dat ken ik nog niet. Klinkt interessant! Hier ga ik dadelijk eens wat meer info over 'googelen'. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Trek je eigen plan, zoals je nu al aan het doen bent en leef bewust.
  Geloof me, er zijn steeds meer mensen die dezelfde signalen oppikken en ook hun eigen bijdrage willen leveren en bewuster willen leven.
  Er zullen altijd mensen zijn die het niet zo nauw nemen, maar laat dat je niet in de weg staan.
  Het is echt een nieuwe trend dat mensen de negatieve stempel die men op de wereld drukt (proberen te) verminderen.

  BeantwoordenVerwijderen