zaterdag 5 april 2014

Dora

Tussen mijn kids is er redelijk veel leeftijdsverschil. Dit heeft zeker zijn moeilijkere kanten.

De meeste mensen die ons niet kennen gaan er sowieso van uit dat wij een 'nieuw samengesteld gezin' zijn. Je ziet ze dan denken: 'Dat nakomertje is vast het kind dat die twee graag nog samen wilden (op de valreep van de biologische klok ;-))'. Niets mis met nieuw samengestelde gezinnen natuurlijk, maar wij zijn het niet...

Activiteiten verzinnen waar heel het gezin (nog) wil aan deelnemen is nog zo'n moeilijk punt. De kleinste gaat dolgraag naar de (binnen)speeltuin. Maar die andere twee krijg je met geen stokken meer naar plaatsen waar een ballenbad aanwezig is natuurlijk. De oudste kan uiteraard makkelijk alleen thuisblijven, maar ons meisje van elf laat ik toch niet graag achter. Vaak moet er dan 'omgekocht' worden met ijs of friet in het vooruitzicht, want met fast food is ze vaak nog wel te paaien. Hier staat blijkbaar geen leeftijd op...

Vakanties plannen is nog zo'n heikel punt. Het moet een vakantie zijn die voor een kleuter, een lagere school kind en een puber nog iets te bieden heeft. We moeten er met de auto naartoe kunnen, want ons hondje moet ook mee kunnen. Liefst is er nog iets van cultuur te bekennen anders vinden wij volwassenen er niets aan. En het moet dan ook nog betaalbaar zijn... Steeds een hele uitdaging om een geschikte optie te vinden.

Gelukkig zijn er ook heel veel leuke kanten aan dat (redelijk) grote leeftijdsverschil.
Zo zaten we gisteren met z'n allen naar 'Dora' te kijken. Dit komt heel zelden voor, want onze twee oudsten vinden hier natuurlijk geen bal meer aan. Als zij dan toch eens meekijken met de kleinste, eindigt dit steevast in hilariteit. Zo was Dora in het filmpje op bezoek in China en daar konden ze de 'r' niet uitspreken. Dat Chinees figuurtje zei dus altijd 'Dola splingen'. Een driejarige begrijpt dit natuurlijk nog niet echt, maar voor die twee andere is dit lachen natuurlijk. En de kleinste maar meelachen dan, alhoewel hij niet weet waarmee hij lacht... Ik moet toegeven dat ik ook goed gelachen heb als ik die drie bezig hoorde. Ik wil zeker onze Chinese medemensen hiermee niet voor het hoofd stoten hoor. Wij kunnen ongetwijfeld heel veel klanken uit hun taal ook niet uitspreken ;-).

Zo'n momenten dat ons drietal één front vormt en samen leuk bezig is, zijn niet zo talrijk. De twee oudsten hebben mekaar sowieso niet veel te vertellen, het zijn echt totaal verschillende karakters. Alle twee verafgoden ze wel de kleinste: wat die zich soms kan permitteren, echt ongelofelijk!
Dus geniet ik maar extra van die momentjes dat ze wel alle drie eens iets samen doen, en hopelijk wordt het allemaal wat beter als ze 'groot' zijn.


5 opmerkingen:

 1. Ik herken dat probleem wel, activiteiten uitzoeken die voor alle leeftijden leuk zijn. Maar de grote doen ook wel graag "mee" met kleuter, beetje moederen/zorgen en meespelen. En Dora, daar hebben de oudste twee zo'n hekel aan dat ze veel lol hebben in het samen afkraken (uhm, niet pedagogisch verantwrood, maar zolang ze alledrie lol hebben en jongste het niet erg vindt...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Dora haten de twee oudsten thuis ook echt hoor, en het afkraken doen ze met plezier! Ze zijn natuurlijk al lang vergeten dat ze er vroeger zelf heel graag naar keken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier hetzelfde probleem, vooral dan als we een pretpark bezoeken, de grote willen meer de "wilde" dingen doen maar ja dan sta je maar met de kleinste aan de kant hé.
  Ook hier is de jongste wel echt den benjamin van de hoop, hij vind altijd wel 1 iemand in huis die hem zijn zin geeft en mag idd ook veel meer dan bv de jongste zus, die 10 is, van de andere kids dan welteverstaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken het ook wel, heb twee zoons die anderhalf jaar in leeftiijd verschillen en een dochter die er vier jaar na komt. De jongens zijn al lang pubers terwijl dochter nog graag naar speeltuinen wilde enzo. Nu kunnen we apart met haar wel wat doen en de jongens thuis laten, maar lastig is het nog steeds als we iets als gezin willen doen zoals naar de bios gaan, dat wil dus niet..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hm jah wij hebben 2 groepen de jonkies/kabouters en de reuzekinders: -) (jah jah samengesteld gezindinges).....maar....wij vinden bv de vakanties eerlijk gezegd niet zo'n probleem we zoeken gewoon iets simpels uit kwa camping ofzo , de kleintjes vermaken zich overal wel hoor.
  En overdag zit ik dan in de ballenbak( gru-we-lijk) maar goed leuk en s avonds gaan we naar een spannende film met reuzekinders in de bios ( bij bv thuisblijf vakanties).
  Daarbij is het leeftijdsverschil tussen oudste en jongste wel ehm 15 jaar en zijn de 2 oudsten en 2 jongsten wel dol op elkaar dus zwembad is altijd goed bv. ( oh en oudsten kijken ook nog wel graag een goede nieuwe teken/disneyfilm dus die gaan dubbel naar d e bios :-)

  BeantwoordenVerwijderen