dinsdag 8 april 2014

Meisjesschoenen kopen... wat een opdracht!

Gisteren kwam dochterlief naar me toe met haar gezichtje in de zieligste plooi gezet. "Mama, ik heb dringend nieuwe schoenen nodig!", klonk het.
Nu hoor ik dat zinnetje wel vaker weerklinken uit haar mond. Het is namelijk een echt dametje, en al sinds ze amper kon lopen is ze gek van schoenen, sandalen, laarzen, slippers,... kortom alles voor aan de voeten. Dit zinnetje maakt dus onderhand niet zo veel indruk meer op mij, en dat weet ze. Om mij tot de winkel te krijgen moest ze dus met harde  bewijzen over de brug komen. En die had ze!
Ze had haar schoenen in haar handen en draaide ze om. "Kijk mama, er zit een gaatje in mijn zool", zei ze met een triestig stemmetje. Wat slaagt dit meisje er toch altijd goed in schuldgevoelens op te wekken bij mij. Maar ze had gelijk deze keer: ze had écht nieuwe schoenen nodig.
Meestal breng ik schoenen met versleten zolen naar de schoenmaker, maar omdat dit paar toch bijna te klein was, vond ik dat geen goede optie. Op naar de  winkel dus.

Nu vind ik schoenen kopen normaal gezien wel een leuke bezigheid. Alleen ben ik niet zo'n makkelijke klant, tot ergernis van sommige verkoopsters. Schoenen zijn best duur, dus ik wil waar voor mijn geld. Geen stoffen basketschoentjes, geen (flut)ballerina's met van die kartonnen zooltjes. Neen, degelijke schoenen die doen waarvoor ze gemaakt zijn: steun bieden aan de hielen en aan de voetzolen. Bovendien moeten ze comfortabel zitten, van een goed materiaal gemaakt zijn en last but not least, mooi zijn uiteraard. Dit is een hele eisenbundel, ik weet het, maar voor de prijs die ze vragen voor een paar schoenen tegenwoordig heb je als klant wel het recht om kritisch te zijn vind ik.

Jammer genoeg wil ons mevrouwtje op haar (elfjarige) leeftijd ook wat in de pap te brokken hebben. Dit maakt dat het vinden van geschikte schoenen nog wat moeilijker verloopt dan ik verwacht had. Al die tieners willen tegenwoordig van die stoffen V*ns, All St*rs en consoorten. Ik geef toe, dit zijn inderdaad wel leuke schoenen en je hebt ze met super coole prints. Echter, met alle respect, ik vind ze hun kostprijs niet waard. Trouwens, volgens mij zijn ze echt rotslecht voor voetjes die nog volop aan het groeien zijn.

Op naar de eerste winkel: viel me dit tegen zeg, ik zag geen enkele schoen die me enigszins een beetje kon bekoren. Ons meisje heeft inmiddels al maat 37, en het is dus nu wel definitief gedaan met de schattige meisjesschoenen. Dit vind ik stiekem wel een beetje jammer, maar het zij zo.

De tweede winkel, en ik werd al iets minder kritisch, want anders zou het echt een mission impossible worden. Heel veel keuze in stoffen schoenen met een flutzool, veel ballerina's die, denk ik, hooguit een week in acceptabele staat zouden blijven en, oh gruwel, van die vreselijke schoenen met een ingebouwde hak.

De derde winkel: ik zou inmiddels al alles gekocht hebben om ervan af te zijn. Ik moet gewoon toegeven dat er dit seizoen geen schoenen te vinden zijn die voldoen aan mijn (veel te hoge?) eisen en die dochterlief überhaupt wil dragen.
Na de helft van de schoenen in de winkel gepast te hebben die er nog in haar maat waren (want blijkbaar was de hele wereld ons al voor geweest), vonden we dan toch een (min of meer) geschikt paar, waar we allebei mee konden leven. Toegeven: zij iets meer dan ik ;-), maar ik was allang blij dat we iets gevonden hadden en naar huis konden...

Dit zijn ze geworden:Rosé goudkleur is volgens dochterlief hélemaal in de mode, en ze zijn tenminste van leer, en de zool buigt op de juist plaats door. Meer mag ik niet eisen wellicht... Pfff, schoenen voor mijn zoons kopen is een pak makkelijker!

11 opmerkingen:

 1. 11 jaar oud nu... ben benieuwd hoe lang je dochter je nog toestaat om mee te beslissen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook! Hopelijk slaat de gevreesde pubertijd niet te snel toe;-)

   Verwijderen
 2. Kinderschoenen kopen valt mij ook altijd vies tegen. Net als jij vind ik schoenen kopen leuk, dus de eerste keer had ik er echt zin in. Maar het is hartstikke lastig!

  De schoenen die het geworden zijn vind ik trouwens wel erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schoenen kopen, een drama altijd ! Mijn kids waren allebei aan nieuwe schoenen toe (zucht, blijft maar groeien haha). Maar yep, het zijn echt sneakers geworden hoor, wel echt leer van N*ke en voor m'n dame van bijna 14 (ook maat 37 trouwens) ook All St*rs maar daar loopt ze niet iedere dag op. Deze sneakers die jij hebt gekocht vind ik érg leuk! Overigens hebben die 2 van mij echt een eigen wil hoor, wat ze niks vinden dat gebeurt ook niet. Yep 2 pubers van bijna 14 en bijna 11 Zennnnnnn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn zoon van 15 heeft ook All St*rs van leer. Yep, iets anders willen ze écht niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha zo herkenbaar! Zagen voor die Vans, ballerina's en wat is het daar nog allemaal.
  K geef daar ook mijn geld niet aan uit. En ik ben zooo blij dat ik niet de enige ben want volgens mijn 15-jarige draagt gewoon iedereen dat, blijkbaar niet dus ;-)
  Met mijn 11-jarige valt het nog mee om op schoenenjacht te gaan, met de 15- jarige pff tegen dat we terug thuis zijn heb k zeker en vast een paar grijze haren bij :-D
  Geef mij maar mijn zonen, die zijn, tot hiertoe, de gemakkelijkste om schoenen te kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mijn jongens zijn ook veel makkelijker op 'schoenen gebied'.

   Verwijderen
 6. Ik vind ze mooi! Echt.

  Mijn zoons willen nooit nieuwe schoenen, dat is ook niet eenvoudig winkelen dan hoor! Dochter wil alles hebben maar inderdaad eigen smaak (en wat nu in de mode is, wat andere kinderen ook een beetje dragen maar dan net anders...hmm).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kocht altijd al niet van die moeilijke schoenen, gewoon gympies of ander makkelijk, soepel spul. Toen ik dit artikel las kon ik ook nog eens afrekenen met mijn eigen schuldgevoel omdat ik het vertik om Degelijck Schoeisel voor de kinderen te kopen ;)

  http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/05/16/op-blote-poten-in-de-stad-tussen-normale-mensen/

  (gave schoenen trouwens, die het zijn geworden!)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou, ik heb alleen zonen....maar het hangt toch echt af met wie van de 4 ik schoenen ging kopen hoe makkelijk het ging/gaat.... Soms kunnen jongens er ook wat van, hoor! Eén van mijn mannen had wel iets met glanzende schoenen..en die zijn er niet echt veel in mannenuitvoering! Maar goed, die tijd is weer geweest en gaat het weer wat makkelijker....
  Ik vind de gekozen schoenen van je dochter er wel leuk uitzien hoor! (kan uiteraard niet mee beoordelen over de kwaliteit ;) )

  BeantwoordenVerwijderen