zondag 13 april 2014

Nog meer bespaartips

Een tijdje geleden schreef ik over de kleine dingen die ik toepas in mijn leven om minder geld uit te geven. Bij nader inzien ben ik toen een aantal dingetjes vergeten op te noemen in mijn lijstje.
Deze extra tips uit mijn dagelijks leven wil ik graag met jullie delen. De meeste tips zullen al wel gekend zijn bij de echte 'zuinigaards' . Een doorwinterde vrek ben ikzelf immers niet (en zal ik wellicht ook nooit worden), maar misschien hebben jullie er wel wat aan.
Enne..., ik ben ook altijd benieuwd wat jullie doen om de uitgaven binnen de perken te houden.

Mijn (extra) tips:
  • Knip verpakkingen open die op het eerste zicht leeg lijken. Je zou er van versteld staan hoeveel tandpasta er nog zit in een schijnbaar lege tube. Doe dit met shampoo, verzorgingsproducten, maar ook met voedingswaren. Onlangs wou ik een honing-mosterd dressing maken, maar ik kreeg geen druppel meer uit mijn knijpflesje honing. Even openknippen, en ik had nog ruim voldoende voor mijn dressing.
  • Groenten die al iets te lang in de koelkast liggen en er wat 'verlept' uitzien zijn nog prima om soep mee te maken. Zo maakte ik onlangs bloemkoolsoep van een niet meer zo heel fris uitziende bloemkool. Als de groenten werkelijk rot of beschimmeld zijn belanden ze wel op de composthoop. Ziek worden uit gierigheid, zo ver wil ik nu ook weer niet gaan ;-).
  • Controleer regelmatig de meterstanden. Wij hebben als eens een mega waterrekening gehad omdat het toilet lekte zonder dat we dit door hadden. Voor het geld dat ons dit gekost heeft hadden we een spiksplinternieuw designtoilet kunnen kopen. Wanneer je elke maand even je meterstanden noteert overkomt je zoiets niet. Meterstanden bijhouden (in Excel bijvoorbeeld) werkt ook heel motiverend om op je verbruik te letten. 
  • Als je nog kleine kids in huis hebt, verf je muren dan met van die waterbestendige verf (voor badkamers en zo). Deze verf is in aankoop wel wat duurder, maar hij is heel goed af te poetsen. Die meerprijs spaar je dus snel uit omdat je niet jaarlijks opnieuw moet verven wegens overal afdrukken van 'vettige' kindervingertjes en mondjes op een bepaalde hoogte. Om nog maar te zwijgen van peuters die een pak viltstiften vastkrijgen in een onbewaakt moment.
  • Voorzie voor elke gelegenheid voor de kinderen (verjaardag, sinterklaas,...) een vast budget en houd je daar ook aan. Als je kinderen groter worden weten ze wat ze kunnen vragen en wat er te duur is. Wanneer ze iets duurder willen kunnen ze dan eventueel verder sparen tot ze wel genoeg hebben. Naar mijn ervaring vermijd je hiermee veel discussies en leren de kids bovendien dat ze niet alles zomaar direct kunnen hebben. Een vast budget geeft jezelf ook zicht op je uitgaven op jaarbasis voor cadeaus, en je kinderen hoeven niet bang te zijn dat hun broer of zus meer krijgt dan zij.
  • Vanaf 12 jaar krijgen de kinderen een vast bedrag zakgeld (dat een beetje stijgt met de leeftijd). Alleen onze oudste van 15 krijgt op dit moment dus zakgeld. Volgend jaar is onze dochter ook aan de beurt. Het zakgeld wordt maandelijks met een doorlopende opdracht op de zichtrekening van de zoon gestort en dit mag hij zelf beheren: sparen of besteden. Maar: op is op, er wordt dus niet extra gegeven. Op deze manier ontstaan er geen discussies in de trant van: "Mama, ik heb mijn zakgeld van deze week nog niet gekregen!" . Weer een zorg minder, want soms zou ik zo'n zaken wel eens kunnen vergeten. Dat is dan weer gevaarlijk voor misverstanden en vergissingen (waar kids handig op zouden kunnen inspelen ;-).
  • Ik kan op bepaalde zaken echt wel zuinig zijn, maar de tuin is mijn zwak punt. In een tuincentrum voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Heel gevaarlijk dus! Nu hebben we best wel een ruime tuin, dus veel plaats voor plantjes. Bovendien is de tuin mijn lust en mijn leven. Nieuwe planten kopen is iets wat ik me vaak maar moeilijk kan ontzeggen. Vaak kies ik wel voor planten met een 'meerwaarde'. Fruitbomen, bessenstruiken, rabarber, aardbeien,... Een tiental jaar geleden plantten we onze eerst bomen: 4 appelbomen. Inmiddels hebben ze ons al zoveel vruchten opgeleverd! Genoeg voor een diepvries vol appelmoes, confituur voor een heel jaar en natuurlijk gewoon ook appeltjes uit het vuistje. Veel planten kan je trouwens heel eenvoudig 'vermeerderen' om er de lege plekjes in de border mee op te vullen. Vrouwenmantel, rabarber, irissen of grassen bijvoorbeeld. Steek er in 't voorjaar gewoon een stuk af met een scherpe spade en je hebt een nieuwe plant. Bovendien wordt de oude plant op die manier weer 'verjongd'. Was dit bij, ons mensen, ook maar zo simpel, denk ik wel eens.
  • Als je eenmaal een rijke oogst uit de tuin hebt, wees dan ook vrijgevig en laat vrienden, familie en buren meegenieten. Het is heel leuk om dingen van eigen kweek weg te geven. Bovendien zal je snel merken dat mensen  jou ook zullen laten meegenieten van hun oogst of op één of andere manier willen helpen.

  • Blog als hobby. Het is leuk, je moet er de deur niet voor uit, het kan op elk moment van de dag (of nacht) en 't is gratis!

Fijne dag nog!
Groetjes,
Milla

3 opmerkingen: