vrijdag 18 april 2014

Venkelsoep: een aanrader!

Ik kook al eens graag met minder evidente groenten. Zo was er vorige week venkel te koop in de L*dl voor een spotprijs. Dit kon ik niet laten liggen natuurlijk. Venkel heeft een wat anijsachtige smaak, en hier moet je van houden.
De vriendelijke dame achter mij in de winkel vroeg me wat ik ging maken met die venkel. Goede vraag, hier had ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Veel hangt af van mijn inspiratie van het moment, en anders hebben we het internet nog. "Een soepje maar, denk ik" antwoordde ik, en ik zag dat zij ook enkele venkelknollen in haar karretje legde.
Een soepje werd het dus, ideaal om met een sneetje (zelfgebakken) brood te eten, als ik geen zin heb om uitgebreid te koken.
Ik vond het erg lekker, dus al jullie het ook eens willen proberen, hier het receptje:
 
 
 
Dit heb je nodig:
  • 3 à 4 venkelknollen
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • olijfolie
  • 4 bouillonblokjes
  • 250 ml lichte room
  • peper en zout
  • wat verse kruiden voor de garnering (peterselie, bieslook) of wat groen van de venkel

Zo maak je het:
  • Snijd de groenten in stukjes en was ze. Gebruik alleen de knollen van de venkel, houd eventueel wat groen apart voor de garnering.
  • Stoof eerst de ui wat aan in olijfolie, voeg dan de aardappelstukjes en de venkelstukjes toe.
  • Stoof de groenten nog een vijftal minuten.
  • Voeg 2 liter water toe en 4 bouillonblokjes.
  • Laat ongeveer een half uurtje koken.
  • Mix de soep fijn.
  • Voeg de room toe en kruid af met peper en zout.
  • Garneer met verse kruiden of groen van de venkel.

Ook heerlijk om net voor het opdienen nog wat stukjes gerookte zalm door het soepje te roeren.

8 opmerkingen:

  1. Het ziet er lekker uit moet ik zeggen. Ik ben niet zo'n fan van venkel, maar misschien toch maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In soep heb je die anijssmaak niet zo. Zelfs mijn kids vonden het lekker...

      Verwijderen
  2. Goed idee, wist eigenlijk ook nooit wat ik met een venkel moet doen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm ziet er lekker uit, venkel heb ik eigenlijk alleen nog maar gedronken als thee, tijdens zwangerschap en borstvoeding, dus bedankt voor het receptje, ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gek op venkelsoep. En iets anders... Ik heb je een Very Inspiring Blogger Award gegeven! Ik hoop dat je het leuk vindt! Check: http://mamasgoud.nl/2014/04/17/1083/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de Award Francesca! Ik ben er blij mee en ik voel me vereerd :)

      Verwijderen