dinsdag 1 april 2014

Marokkaans geïnspireerde vegetarische groenteschotel.

Wat gaan we weer eens koken vandaag? Soms ben ik echt een beetje jaloers op die vrouwen (of mannen natuurlijk) die zo'n weekmenu  opstellen. Ik ben meer het type dat op het laatste moment beslist: dit ga ik nu eens maken vandaag. Mijn keuze is dan afhankelijk van mijn humeur, van wat ik in huis heb of van de beschikbare tijd.
 
Ik durf van mezelf wel zeggen dat ik vaak improviseer in de keuken. Ik lees wel veel receptjes, jazeker, maar bijna nooit maak ik ze zoals ze staan uitgeschreven. Soms met een verrassend lekker resultaat, maar soms valt dit ook wel eens wat tegen.
 
Gisteren had ik nog wat restjes groenten in de koelkast liggen. Ik dacht bij mezelf: laat ik eens een groenteschotel proberen te maken geïnspireerd op de Marokkaanse keuken. Als we zijn uitgenodigd bij mijn vriendin smullen mijn kinderen altijd met heel veel smaak van haar creaties.
Vroeger weigerden ze categoriek couscous te eten, tot ze die van haar proefden. Sindsdien eten ze liever couscous dan aardappelen. Ook haar vrij pikant gekruide groenten eten ze heel graag.
Tijd om mezelf eens te wagen aan een soortgelijk gerecht dacht ik bij mezelf.
 
Met dank aan mijn lieve vriendin voor alles wat ze me al geleerd heeft over de Marokkaanse keuken :).
Ik deel met jullie graag dit lekkere en gezonde vegetarische gerecht:
 
 
 
 
Dit heb je nodig:
  • 3 kleuren paprika's
  • 2 grote uien
  • 1 courgette
  • 1 teentje look
  • 3 tomaten
  • een klein blikje tomatenconcentraat
  • een pakje vegetarisch gehakt
  • zout, peper, gemberpoeder, komijn, paprikapoeder, koriander
  • een zakje okergele kleurstof (te koop in Turkse of Marokkaanse winkels)
 
Zo maak je het:
  • Snijd alle groenden in (middelgrote) stukken.
  • Stoof eerst de uien aan in olijfolie, voeg het geperst lookteentje toe en het vegetarisch gehakt.
  • Voeg na enkele minuten de rest van de groenten toe, samen met een scheutje water.
  • Roer voortdurend.
  • Voeg het tomatenconcentraat toe en de kruiden. Je mag flink kruiden, maar proef en kruid tot jij de smaak goed vind.
  • Stoof alles verder tot de groenten gaar zijn.
 
Deze groenteschotel is heel geschikt om te serveren met couscous of met een aardappel tortilla.



6 opmerkingen:

  1. Hmm het ziet er in ieder geval lekker uit. En na al die vleesschandalen is vegetarisch zo gek nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankzij die kruiden zit er ook heel veel smaak in deze schotel.

      Verwijderen
  2. Ziet er heel lekker uit.
    Ik stel wel altijd een weekmenu op maar k durf daar nogal eens van afwijken omdat we op dat moment toch zin hebben in iets anders

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou ook wel willen werken met een weekmenu, maar dan wel op de manier zoals jij het doet.

      Verwijderen
  3. Mmm lijkt me lekker! Ik hou wel van de buitenlandse keuken en uitproberen :) . Zou je de kleurstof kunnen vervangen door kurkuma?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat denk ik wel! Ik gebruik ook veel kurkuma in de keuken. Het schijnt erg gezond te zijn.

      Verwijderen