donderdag 14 augustus 2014

Loomen, loomen en nog eens loomen

Een half jaar geleden had ik nog nooit over loomen gehoord, en nu is het niet meer weg te denken hier in huis. En niet alleen hier in huis, maar in de héle wereld, zo lijkt het wel. Zelfs in het nieuws hebben ze het tegenwoordig al over deze rage...
De eerste keer dat ik kennismaakte met dit fenomeen was op een blog dat ik bezocht. Wasda dacht ik bij mezelf: rare gekleurde elastiekjes waar dan armbandjes ofzo van worden gemaakt? Ik plaatste gelukkig geen reactie onder dat blog met de mededeling dat ik eigenlijk niet wist waarover het ging. Waarschijnlijk zouden ze me dan nu nog aan het uitlachen zijn.


Maar soit, de tijd dat ik niet wist wat loomen was is nu wel definitief voorbij. Loomen, het lijkt of de wereld opeens niet meer zonder kan. Iedereen doet mee: kleine meisjes, grote meisjes, jongens, soms zelfs mama's... Ik niet hoor, daar heb ik het geduld niet voor.
Ik weet eigenlijk niet of ik nu blij moet zijn of eerder boos op die Chinese meneer die verantwoordelijk is voor dat loomgedoe.


Blij:

 • Omdat mijn dochter zich tijdens de lange autorit richting vakantiebestemming al loomend uren in stilte  bezighield.
 • Omdat loomen soms bijna fungeert als babysit tijdens de lange vakantieweken (8 volle weken hier!). Wel fijn dat je als mama even je eigen huishoudelijke klusjes kan doen terwijl je dochter zich perfect alleen vermaakt. Alhoewel,... ik heb sowieso altijd wel onze driejarig in mijn kielzog (en die loomt nog niet).
 • Omdat het wellicht goed is voor de fijne motoriek.
 • Omdat het een creatieve bezigheid is. Dochterlief kijkt voortdurend filmpjes op Youtube ter inspiratie , maar maakt ook eigen creaties.
 • Omdat er soms ook met vriendinnetjes wordt geloomd en zo ook van elkaar geleerd.
 • Omdat de kindertjes dan niet de godganse dag voor de tv willen hangen en dommige programma's op Disney Channel bekijken.

Minder blij:
 • Omdat er constant gezeurd wordt om nieuwe loombandjes, loomborden, opbergdozen,...
 • Omdat dochterlief permanent de iPad in beslag neemt om loomfilmjes te bekijken.
 • Omdat het volgens mij een soort van verslaving wordt op den duur.
 • Omdat ikzelf er ook vaak niet onderuit kom om de laatste loomtrends te dragen (wel lief natuurlijk, maar eerlijk gezegd niet echt mijn smaak van juweeltjes ;-)
 • Omdat zelfs onze hond een loomband om moet.
Halsband van 'Dragon Skill'


Tot slot moet ik wel toegeven dat ik best wel onder de indruk ben van wat die kinderen allemaal uit hun loombord toveren. 


Enkele creaties van dochterlief:

Rainbow Pony

Dolfijntje

Portemonneetje

Chinese Finger Trap Bracelet
(volgens dochterlief, want ik ken die loom terminologie niet ;-)

Schildpadje

Haar accessoire

Enkelbandje

Armbandje 'inverted fishtail'

'Oogbol' armbandje

*Met dank aan dochterlief voor de gewillige medewerking aan dit blog :-)

Wat zijn jullie ervaringen met loomen?


16 opmerkingen:

 1. Ik vind het zo jammer dat het allemaal plastic is. Eén elastiekje knapt en een armbandje is kapot. Niet echt duurzaam dus. En pfff die plastic soep ìs al zo'n groot probleem....

  Veel loombandjes liggen al lang weer ergens onderin de kast. Mijn neefjes en buurmeisjes doen er bijvoorbeeld niets meer mee... Daar ligt het dan te verstoffen totdat het weg gegooid wordt.

  Dus wat ik ervan vind? Ik had liever een rage gezien met duurzamere materialen. Maar dat kinderen allemaal mooie dingen aan het maken zijn, dat vind ik keileuk. Je dochter is er wel goed in, zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je wel gelijk ik! Dat het inderdaad verre van duurzaam is had ik eigenlijk nog aan mijn 'niet blij' lijstje moeten toevoegen.

   Verwijderen
 2. Het is leuk om te zien wat er allemaal mee gemaakt wordt.
  Maar niets voor mij, ik heb er geen geduld genoeg voor.
  Heb het wel uitgeprobeerd overigens, maar hier ligt het dus onderin de kast ergens.
  Mocht jouw dochter de doos willen dan stuur ik hem graag voor haar op,kost niets uiteraard!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wat lief :-) ,maar ik wil er dan wel iets voor geven hoor!

   Verwijderen
  2. Mijn mailadres vind je op mijn blog bij het bericht van 15 juli.
   Dus laat maar iets van je horen, dan kan ik het opsturen.
   En je hoeft er echt niets voor te geven, gewoon aannemen voor je dochter. Als zij er blij mee is is dat voor mij al voldoende :-)

   Verwijderen
 3. Hm ik zie ook wel dat het creatief zijn bevordert=dat vind ik goed...
  Maar idd de plasticsoep knaagt ook aan mij....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook een loomfanaat in huis, hij produceert armbandjes en ijsjes. Af en toe wordt hij woest omdat er halverwege een elastiekje knapt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ijsjes lijken me ook leuk! Zal ik eens tegen mijn dochter zeggen :-)
   Knappende elastiekjes en dan frustratie: yep, dat ken ik!

   Verwijderen
 5. waaaw,wat een mooie dingen je dochter daar allemaal mee kan maken!!!!die pony vind ik suuuupermooi!!!mn buurmeisje van 9jaar wilde het mij ook leren omdat ze weet dat ik al heel mn leven met kindjes werk,maar amai dat is niets voor mij ,hoor!soms zo ingewikkeld,ik sta versteld dat die gastjes daar zo rap mee kunnen werken,dat is ook zo met de computer,hee van kleinsaf kunnen die dat al en ik....kan niks daarbij vergeleken,knipoog!groetjes debora

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan zulke dingen ook niet hoor! En idd met computers gaan kinderen ook veel makkelijker om. Maar wij konden vroeger als kind dan weer andere dingen hé, zoals kampen bouwen, knikkeren, ...

   Verwijderen
 6. Leuk he, hier ook bezig. Die pony ios echt helemaal top! Moeijlijk zeker!?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind die pony ook heel mooi. Nu heeft ze weer een panda en een aapje gemaakt. Vraag me niet hoe ze het doet, ik zou het echt niet weten ;-)

   Verwijderen
 7. Wauw, wat een mooie creaties! In mijn omgeving zie ik eigenlijk alleen maar armbandjes. Er kwamen zelfs kinderen aan de deur om ze te verkopen haha. Ik vond hun ondernemerschap wel leuk, dus heb er een paar gekocht :) Veeeels te klein, maar goed, zij ontzettend blij :)

  BeantwoordenVerwijderen