zaterdag 2 augustus 2014

Mijn lijst met... miskopen

Miskopen, iedereen heeft er waarschijnlijk wel ervaring mee. Zo van die spullen die je persé moest hebben, en eens je ze dan in huis hebt en er gebruik van wilt maken tot het pijnlijke besef komt dat ze eigenlijk niet doen wat ze beloven. Of in het geval van kleding, dat ze je helemaal niet staat.

Ik moet wel zeggen dat ik de laatste tijd veel minder miskopen doe dan enkele jaren geleden. Meestal denk ik eerst verschillende dagen of zelfs weken na vooraleer ik overga tot het uitgeven van mijn centen. Ook reviews op het internet kunnen waardevolle informatie geven over de kwaliteit van een bepaald product.
In de soldenperiode heb ik het soms wel moeilijker, vaak moet je dan snel beslissen en is het veel verleidelijker om iets te kopen tegen een gereduceerde prijs. Ik koop dan wel eens zaken die ik anders (tegen de volle pot) nog niet zou bekijken... Anderzijds, als je handig gebruik maakt van de soldenperiode en beredeneerd te werk gaat, kan je heel wat geld besparen. De kunst is om op voorhand goed na te denken wat je echt nodig hebt en om te kiezen voor kwaliteit. In de solden kan je immers vaak iets van een duurdere kwaliteit scoren voor de prijs die je anders toch zou betalen voor een goedkoper merk.
Ik wil hier niet mee zeggen dat goedkope spullen sowieso slecht zijn hoor, maar ik probeer zelf steeds zo duurzaam mogelijk te kiezen in de hoop dat mijn spullen dan wat langer meegaan. Dit is beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor mijn portemonnee.
Ik moet eerlijkheidshalve wel toegeven dat goedkope winkels, zoals de Ati*n of zo, vaak ook wel interessant kunnen zijn voor bepaalde zaken (huishoudproducten bijvoorbeeld). In dit soort winkels kan je het hele jaar door goedkoop kopen.
Toch heb ik een haat-liefde verhouding met dat soort ketens: ze zijn vaak zo goedkoop dat ze aanzetten tot het kopen van spullen (vaak prullen) die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, en die een enorme belasting vormen voor het milieu. Om dan (waarschijnlijk) nog maar te zwijgen over de omstandigheden waarin sommige van die  producten worden vervaardigd... Iets waar ook duurdere merken zich overigens vaak schuldig aan maken

Desalniettemin heb ik ook wel een hele lijst met miskopen van in het verleden, en ja... ik geef het toe met het schaamrood op mijn wangen, ook van redelijk recent.
Mijn lijst met miskopen:

 • Een kruimeldief. Het leek me zo handig om die kruimeltjes op tafel en op de vloer te kunnen opzuigen met zo een machientje. De gierigaard in mij koos echter voor een goedkoop prulletje met veel te weinig zuigkracht en bovendien moet dat ding constant opgeladen worden. Met een keukendoekje is de tafel veel sneller schoon en voor de kruimels op de vloer zorgt ons Fleurtje wel. Gevolg: dat stuk ellende ligt gewoon werkloos in de bijkeuken stof te vergaren.
 • Een oplaadbare stofzuiger. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de kruimeldief. Trouwens, ik vind dat een stofzuiger met snoer toch nog steeds veel krachtiger zuigt. Gevolg: ik gebruik dat ding enkel nog om de trap te stofzuigen (wat wel makkelijker is zonder kabel, moet ik toegeven).
 • Een super mooie schattige hondenmand voor ons Fleurtje. Ik kon dat mandje niet weerstaan want het leek me zo zacht en wollig voor mijn allerliefste viervoetertje. Mevrouwtje vindt zichzelf echter te goed om zo laag bij de grond te liggen. Zij verkiest de zetel als rustplek (op een wollig dekentje). Gevolg: dat mandje ligt daar nu maar gewoon ongebruikt mooi te wezen. Ik gebruik het dan maar om de speeltjes van ons dametje in te leggen.
 • Een hemd en een regenjas die ik kocht voor mijn oudste zoon. Hij zei beleefd toen ik het hem liet zien "Mooi mama", en deed het vervolgens nooit, maar dan ook nooit aan. Dat komt er van als je kledij koopt voor een puber... ik moet beseffen dat er op die leeftijd een dresscode voor jongens is: pull met kap, t-shirt van Jack en Jones, smalle jeans (eveneens van J en J) en zeker geen hemden of regenjassen. Dom mama, dom!
 • Een broek voor mezelf die me in de winkel zo goed stond, maar die thuis nérgens op leek. Ik verdenk sommige winkels ervan dat ze foefelen met hun spiegels, hoe verklaar je dit anders?
 • Schoenen die ik zo vreselijk mooi vond, maar die eigenlijk helemaal niet goed zaten bij het passen. In de winkel zei ik bij mezelf dat ik ze wel zou inlopen. Niet dus, de pijn blijft en je raadt het al: nooit gedragen!
 • Pumps met véél te hoge hakken. Enkel geschikt om mee te zitten, niet om mee te lopen!
 • Nagellak in een mooie donkere paarse kleur. Ik lijk er net een heks mee, met mijn bleke velletje...
 • Bruinen zonder zon doekjes. Dat leek me wel handig om mijn melkwitte benen wat mee bij te kleuren. Resultaat: het uitzicht van een oranje zebra.
Zo, dat was mijn (ongetwijfeld) onvolledige lijstje. Gelukkig kocht ik ook zaken die wel erg nuttig waren, maar hierover later meer.
Nu ben ik wel benieuwd naar jullie miskopen, of ben ik de enige die zo dom is ?

16 opmerkingen:

 1. we doen dit allemaal wel,dat geval van de hondemand bij jou is hier ook hetzelfde,de mand doet dienst voor de speeltjes.alsook met de schoenen is het hier zo..en al eens stilgestaan bij het eten..daar gebeuren ook miskopen,dingen die je wilt proberen die je niet lekker vind en daar dan liggen of staan....miskopen=iedereen zal dit kunnen beamen!knipoog!groeten debora

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, inderdaad eten... daar had ik zelfs nog niet aan gedacht! Gelukkig verorberen de kippen hier mijn miskopen op dat gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend leuk onderwerp voor een blog heb je vandaag voor ons Milla :)
  Sinds ik eigenlijk alleen maar koop wat we nodig hebben behoren veel miskopen bij ons tot het verleden. Alleen al het voorkomen van miskopen is een argument voor mij om op de ingeslagen weg door te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier heb je groot gelijk in, en niets kopen is nog altijd het goedkoopste natuurlijk...

   Verwijderen
 4. Ik doe ook regelmatig een miskoop, vooral bij schoenen gebeurt dat vaak ! Hier liggen enkele paren die ik nog bijna nooit heb gedragen. Een kruimeldief daarentegen wordt hier veel gebruikt, is mega handig met een peuter in huis :-) Soms stofzuigen we zelfs samen, ik met de stofzuiger en hij met de kruimeldief ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb bij mijn kruimeldief gewoon de fout gemaakt om een te goedkoop exemplaar te kopen, zijn prestaties zijn dus ook niet geweldig. Misschien is de jouwe een veel krachtigere.

   Verwijderen
 5. Ik koop voornamelijk miskopen op het gebied van kleding. Inmiddels heb ik geleerd, bij twijfel niet doen. Laat je ook niet overhalen want uiteindelijk krijg je spijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad. Als je in de winkel al twijfelt komt het meestal niet goed.

   Verwijderen
 6. IK koop regelmatig een groene trui, die heb ik namelijk echt niet, maar elke keer dat ik een groene trui aan heb vraagt men mij, of ik ziek ben, blijkbaar past het niet bij mijn teint, dus doe ik hem nooit aan, toch trap ik er steeds weer in eens in de zoveel jaar.
  En soms lijkt iets zo handig.....bv een smoothie maker, maar de staafmixer doet het net zo gemakkelijk en is sneller schoon te spoelen :-)
  de kruimeldief is hier btw wel een goeie die ik vaak gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuke blog ik vondt u via andere blogger ik zal meer gaan bezoeken ik lees graag...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen. Ik heb een paar maanden geleden een kruimeldief gekocht, maar ik ben er erg tevreden mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb nagedacht maar sinds ik denk als ik iets zie in de winkel, ik kom morgen wel terug als ik t nog wil, gaat t hier goed. Ik ga zelden terug.
  Oh een paar zomerschoenen laatst. Stom, stom, ik zag leuke schoenen in goedkope winkel maar mijn man vond ze niet leuk dus duurdere gekocht maar die zitten niet lekker, toen de goedkope winkel uitverkoop had, 2 paar gekocht die ik vanaf t begin op t oog had en ze zitten heerlijk en wat denk je; ik krijfg ook nog eens veel complimenten. fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tip om nog eens terug te gaan naar de winkel als je het echt wilt vind ik wel een hele goeie!

   Verwijderen
 10. Heel herkenbaar, ik heb zo'n zelfbruinspray, leek me wel handig, maar ik heb het nooit durven proberen :)
  En die snoerloze stofzuiger... die hadden we in ons vakantieappartement. Wat een geweldig ding, totdat ik halverwege de kamer (een kleintje) was met zuigen en de accu weer leeg was. Ineens is een stofzuiger met snoer veel handiger (helemaal omdat ik vaak het hele huis achter elkaar stofzuig als ik toch eenmaal bezig ben. Vaak is het ook een kwestie van gebruiken om erachter te komen dat het helemaal niets voor je is. En die bijzondere spiegels in pashokjes praat me er niet van, je zou er depressief van worden.

  BeantwoordenVerwijderen